بهگزارش خبرنگار میراثآریا، این کتاب که چاپ اولش زمستان 95 منتشر شده است 17 بخش دارد که در قالب این بخشها با استفاده از متن و تصویر به معرفی این ورزش باستانی و تاریخی در ایران پرداخته و مؤلف کتاب در آن ورزش چوگان را در دورههای مختلف تاریخی بررسی کرده و نقش و جایگاه این ورزش مهم را در دورههای مختلف تاریخی ایران و قرون گوناگون ارزیابی و تشریح کرده است.
ابراهیمینژاد در بخش اول این کتاب به بررسی تاریخی چوگان در امپراتوری هخامنشی پرداخته و در ادامه در بخشهای مختلف این ورزش را در دوران مختلف تاریخی مانند اشکانیان، ساسانیان، دوران اسلامی، دوره غزنوی، سلجوقی و ایلخانی، دوره تیموریان و صفویه مورد بررسی قرار داده است.
همچنین در این کتاب به بررسی چوگان در شاهکارهای نگارگری ایران در دوره صفویه، چوگان در صنایعدستی، چوگان در شعر پارسی و چوگان در شاهنامه فردوسی پرداخته شده است.
نویسنده کتاب «گوی و چوگان در گستره تاریخ، فرهنگ و هنر ایران» همچنین در ادامه این کتاب و در بخش دیگری به بررسی موسیقی چوگان (ترکیبها، اصطلاحات استعاری و ضربالمثلهای چوگان) پرداخته است.
در این کتاب چوگان در دوره قاجار، دوره پهلوی اول و دوم و دوره معاصر نیز پژوهش شده است.
گفتوگو با اعضای فدراسیون جهانی چوگان و استادان تاریخ و هنر ایران، بررسی چوگان در نقاشیهای معاصر، اسب در تاریخ و فرهنگ ایران و... از بخشهای دیگر این کتاب است که به معرفی ورزش چوگان بهعنوان یکی از اصیلترین و قدیمترین ورزشهای ایرانی میپردازد.
بخش عمده این پژوهش 10ساله بهروش کتابخانهای و میدانی انجام شده و نویسنده کتاب درحد امکان به شهرها و روستاهای مختلف ایران سفر کرده که اطلاعات و تصاویر بهدستآمده از این سفرها کمک بزرگی به کشف برخی از حقایق پنهان درباره این ورزش میکند.
براساس اسناد و مدارک تاریخی، بازی چوگان در ایران قدمتی چندهزارساله دارد و در طول تاریخ بدون توقف در میان مردم رواج داشته است و آنچنان با تاریخ و فرهنگ و هنر و ادبیات این سرزمین آمیخته که جزئی از هویت ایرانیان بهحساب میآید.
صدها سند مهم تاریخی از بازی چوگان در دورههای مختلف تاریخی بهجا مانده است که برای مثال، میتوان به مهرهای یافتهشده مربوط به دوهزار تا سههزار سال پیشازمیلاد با نقش گوی و چوگان و انجام این بازی در کهنترین ادیان و آیینهای دینی همچون آیین مهرپرستی و دین زرتشتی و گسترش آن در دوره امپراتوری هخامنشی و ساسانی و ادامه آن تا دوره معاصر اشاره کرد که پشتوانه تاریخ طولانی این بازی ورزشی را در فلات پهناور ایرانزمین بیان میکند.
انتهای پیام/