بافت تاريخی يزد، ميراثی جهانی برای بشريت

 ثبت جهانی بافت تاریخی یزد اقدام شایسته‌ای بود كه از جانب یونسكو انجام شد. این اقدام به‌دلیل ارزش‌های مختلفی بود كه بافت تاریخی یزد داشت. 

بافت تاریخی یزد هم به‌لحاظ فرهنگی و هم به‌لحاظ تاریخی و معماری دارای ارزش‌های بسیاری است. همچنین فناوری و راهکار سازگاری با طبیعت کویر در این شهر حائز اهمیت است. هرکدام از این موارد می‌تواند بیانگر ارزش‌هایی باشد که پیشینیان ما ایجاد کرده‌اند و امروز پس از قرن‌ها این ارزش‌ها مورد توجه جهانیان قرار گرفته و امروز به‌عنوان یک میراث جهانی برای بشریت در نظرگرفته شده است. این نشان از هوشمندی پیشینیان ما دارد که در گذشته با چه دانشی توانستند برای زندگی در یک منطقه کویری با زایش فکری و نوآوری سیستم‌های بادگیر و سرداب و قنات را ایجاد کنند و یک طبیعت کویری را تبدیل به فضایی شاداب و مناسب برای زندگی کردند و به‌گونه‌ای بناهای محل زندگی خود را طراحی کرده‌اند که امروز هم با اینکه سالیان سال از عمر این بناها می‌گذرد و ماده اولیه این بناها خشتی است، همچنان مقاومت خود را حفظ کرده‌اند و زندگی در آن جاری است. یزد گنجینه گرانبهایی است که امروز با ثبت جهانی آن در اختیار جهانیان است و متعلق به تمام بشریت است.

 از امروز مردم جهان می‌توانند این شهر را به‌شکل ویژه‌ای کانون توجه قرار دهند و به‌عنوان مقصد سفر انتخاب کنند. همین موضوع می‌تواند زمینه تبادل فرهنگی بین ملل مختلف را فراهم کند. بعد از قرار گرفتن نام یزد در فهرست میراث جهانی اقدامات ما هم در زمینه حفاظت این اثر جهانی جدیت بیشتری پیدا می‌کند. تلاش ما این است که فضای مناسبی را برای حفاظت این بافت ایجاد کنیم و در‌عین‌حال در مرمت و بازسازی بخش‌هایی از آن از همکاری و مساعدت دستگاه‌های مختلف استفاده کنیم. ضمن اینکه بعد از این ثبت شاهد ورود گردشگران بیشتری به یزد خواهیم بود و در نتیجه رونق گردشگری اتفاق خواهد افتاد. این موضوع مستلزم این است که به توسعه زیرساخت‌ها توجه ویژه شود. البته پیش از ثبت جهانی هم اقداماتی در این زمینه انجام شده است. از جمله فرودگاه بین‌المللی یزد که در حال خدمات‌دهی به مسافران داخلی و خارجی است و برای توسعه فرودگاه هم برنامه‌هایی در آینده داریم.

توسعه خطوط ریلی مورد توجه قرار گرفته و به زودی خطوط ریلی استان دوخطه خواهند شد. هتل‌های چهارستاره در استان در حال ساخت است و در‌عین‌حال توجه به اقامتگاه‌های بوم‌گردی را در برنامه داریم؛ در یک سال و نیم گذشته 51 واحد اقامتگاه بوم‌گردی با هزار تخت اقامتی ایجاد شده است. شرایط امنیتی استان هم به‌گونه‌ای است که این استان مورد اقبال ویژه گردشگران قرار گرفته است.

یکی دیگر از مواردی که برای توسعه گردشگری در استان و به‌ویژه بافت تاریخی در برنامه قرار دادیم، ایجاد یک مثلث گردشگری بین یزد، اصفهان و استان فارس با همکاری فعالان بخش گردشگری است. پیشرفت خوبی هم در این برنامه داشتیم، جلساتی هم در همین خصوص در یزد و اصفهان برگزار شد و امیدواریم با توسعه زیرساخت‌های حمل و نقل بتوانیم این مثلث گردشگری را به‌نحو شایسته‌ای شکل دهیم و زمینه رفت و آمد گردشگران بیشتر از قبل فراهم شود.

در زمینه آموزش راهنمایان گردشگری هم اقداماتی صورت گرفته است که هر گردشگری که به یزد می‌آید بتواند به‌عنوان یک سفیر در کشورهای دیگر معرف جاذبه‌های فرهنگی و تاریخی این شهر عمل کند و تبادل فرهنگی و صمیمیت بین ملت‌های مختلف صورت گیرد. خوشبختانه با ثبت جهانی بافت تاریخی یزد، علاوه بر اینکه مردم خوشحال هستند و با دل و جان سعی می‌کنند این بافت را حفظ کنند، می‌توانیم این اطمینان را داشته باشیم که نظارت یونسکو هم در حفاظت این آثار ما را کمک می‌کند.

*. استاندار یزد 

** منبع: روزنامه اعتماد 19 تیر 1396

انتهای پیام/

کد خبر 139604199