رویشگاهی نادر از درختان ارس در دره حاجی‌آباد گلستان

استان گلستان مجموعه متنوعی از رويشگاه‌های ارس را در سطح كشور در بر دارد و در اين استان بسياری از گونه‌های ارس بومی ايران را می‌توان مشاهده كرد،  هر گونه برحسب نياز اكولوژيک خود در منطقه محدود يا گسترده رويش يافته است.  

به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل از روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان گلستان، رویشگاه درختان ارس دره حاجی‌آباد، دراستان گلستان و شهرستان کردکوی واقع شده است و پیشینه‌ آن به اواخر دوران سوم زمین‌شناسی برمی‌گردد.

از گردنه‌ چهارباغ‌ تا دره‌ حاجی‌آباد شهرستان کردکوی مسافتی حدود 44 كیلومتر است و در مسیر از دامنه‌ها و خط‌القعر چند دره‌ ‌گذشته و به‌ دره‌ حاجی‌آباد منتهی می‌شود.

در این‌ مسیر ارس‌ در تمام‌ دامنه‌ها و اغلب‌ خط‌الرأس‌ یال‌ها رویش‌ داشته‌ و جامعه‌ خالص‌ و وسیعی را به‌وجود آورده‌ است‌.

ارس‌ از ابتدای دره‌ حاجی‌آباد تراكم‌ چشمگیری یافته و  تعداد پایه‌های ارس‌ در هر هكتار فراتر از 200 اصله‌ است‌. درختان كشیده‌ و رفیع‌‌اند و تنه‌ استوانه‌ای دارند، مشابه‌ این‌ كیفیت‌ فنوتیپ (استوانه‌ای بودن‌ و بلندی مطلوب آنها) در هیچ ‌رویشگاه‌ دیگری مشاهده نشده‌ است‌.

این ‌رویشگاه‌ تا مسافتی حدود 20 كیلومتر تا رادكان‌، در جهت‌ دره‌ به‌‌سمت‌ پایین‌ ادامه‌ یافته است و از سمت‌ دیگر به‌ ارسستان‌ شاه‌‌كوه‌ چسبیده‌ و در آنجا تا ارتفاع‌ 2700 متر از سطح‌ دریا بالا رفته است.

از نظر ظاهر این رویشگاه یکی از باارزش‌ترین رویشگاه‌های ارس ایران است و  بیشترین تراکم را در هکتار در سطح کشور دارد و این رویشگاه نمونه‌ای نادر از درختان ارس در جهان است.

با پیگیری‌های واحد ثبت آثار  اداره‌کل میراث‌فرهنگی استان گلستان و با همکاری پژوهشگران به‌عنوان یک گونه در خطر، پرونده ثبت \"رویشگاه درختان ارس دره حاجی‌آباد شهرستان کردکوی\" به‌عنوان یک زیستگاه و رویشگاه ارزشمند طبیعی در فهرست آثار طبیعی کشور به ثبت رسیده است.

انتهای پیام/

کد خبر 1396051724