بهگزارش میراثآریا بهنقل از ستاد خبری بیستوهشتمین نمایشگاه ملی صنایعدستی، اینجا بیستوهشتمین نمایشگاه ملی صنایعدستی ایران است. باریکه راهی کنار سالنهای 27 و 28 که عشایر استانهای دور و نزدیک برای عرضه صنایعدستی و غذاهای محلیشان دور هم جمع شدهاند.
پخت و عرضه غذاهای محلی در نمایشگاه ملی صنایعدستی ایران هم فرصتی است برای مزه کردن طعمهای بهیادماندنی و هم آشنایی با فرهنگ و اقلیم استانهای گوناگون. استانهایی که به دلیل دوری از مرکز نتوانستهاند آنطور که باید و شاید رشد کنند و دیده شوند.
تنوع غذایی شهرها و شهرستانهای کوچک و بزرگ در جذب گردشگر تأثیر فراوانی دارد. دو سال پیش بود که رشت بهعنوان شهر خلاق خوراکشناسی در یونسکو ثبت شد و این نوید را داد که میتوان روی این وجه از تنوع بومی حساب باز کرد. حالا نمایشگاه امسال میزبان عشایر ترکمنصحرا، خراسان جنوبی، ایل قشقایی، کردستان و کرمانشاه است و تنوع غذاهای محلی آنها.
کلانه، غذای محبوب کردها
نان کلانه بین استانهای کردنشین طرافداران بسیاری دارد. نانی که مغزش را با سبزیهای محلی پر می کنند و در روغن حیوانی تفت میدهند.
آرمان سهرابی مسئول سیاه چادر سنندج در مورد غذاهای محلی کردستان که در بیستوهشتمین نمایشگاه ملی صنایعدستی عرضه شدهاند، میگوید: «امسال با دو نوع آش و چند نان محلی در نمایشگاه شرگت کردیم. آشهای دوغ و رشته و نانهای کلانه و ورساق. آش دوغ سنندج تفاوت کوچکی با آش دوغ اردبیل دارد. اردبیلیها در آش دوغشان برنج میریزند و ما بلغور گندم. آش رشتهمان هم با سبزیهای محلی خود سنندج پخت میشود. اما محبوبترین غذای ما، نان کلانه است. نانی که داخلش سبزی محلی پیچک است و پیازچه خرد شده. نان ورساق هم نان شیرین است که با شیره انگور درست می شود.»
دمنوشهای خراسان شمالی
خراسان شمالی امسال با چند نوع نان و آش و دمنوش در نمایشگاه شرکت کرده است. احمدی مسئول سیاه چادر خراسان شمالی، در مورد دمنوشهای محلی شان میگوید: «دمنوشها و چایهای محلی ما در ظرفهای مخصوصی با نام کندوک درست میشود. دمنوش سبزیهای محلی و آویشن و کاکوتی و بادرنج بویه. در این غرفه آشهای دوغ و رشته هم پخت میشود. در کنار اینها نانهای فتیر و نان ثبتشده خراسانشمالی با نام آگنده هم موجود است. نان کماج هم هست که با شیر و عسل تهیه میشود.»
فتیرهای ترکمن صحرا
سیاه چادر ترکمن صحرا بین چادرهای کرمانشاه و سنندج است. مختومی استقبال مردم از چادرشان را خوب میداند و از شرایط راضی است. ترکمن صحرا هم با آش و نانهای محلی به نمایشگاه امسال آمده است.
«فتیر پخت ما زعفران و عسل دارد و آرد گندم و نخود.آشهای دوغ و رشته را هم با سبزیهای محلی خودمان درست میکنیم. علاوه بر غذا در سیاه چادر فروش صنایعدستی هم داریم. کیفهای سوزن دوزی شده و رومیزیهای دست باف. استقبالاز کلاههای ترکمنی هم خوب بوده است.»
نان چهارمغز قشقایی
سیاه چادر ایل قشقایی شلوغ است. شایسته جمالی چند لحظهای فرصت حرف زدن پیدا میکند و از حال و هوای نمایشگاه میگوید: «امسال استقبال نسبت به سالیان گذشته بیشتر بوده است. صنایعدستی ما گلیم دستباف است و پشتی و فرش. غذاهایمان هم آش و نانهای محلی. نان محلی ما کجاج یا چهار مغز است. داخلش گردو، بادام و پسته و... است طم شیرینی دارد.»
بیستوهشتمین نمایشگاه ملی صنایعدستی از اول تا هفتم شهریورماه از ساعت 10 الی 19 در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران برگزار میشود.
انتهای پیام/