«تبریز2018» پیشانی گردشگری ایران

آفتاب تازه در آذربایجان شرقی غروب کرده است که وارد شهر تبریز می‌شویم. شهری که در سال 2018 به‌عنوان پایتخت گردشگری جهان اسلام انتخاب شده و مراسم این رویداد مهم روز چهارشنبه 5 اردیبهشت با حضور حسن روحانی رئیس جمهوری و تعدادی از مسئولان بلند پایه و مهمانان داخلی و خارجی برگزار خواهد شد.

تبریز کلان‌شهری است که آوازه‌اش بیشتر در گوش جهانیان خواهد پیچید و دیار باقرخان و ستارخان و شهری که آوازه فرش‌های دستبافش تا اروپا نیز رسیده بیشتر و بیشتر به همه مردمان دنیا معرفی خواهد شد.

تبریز آوازه جهانی دارد و تا کنون شاید بارها و بارها از این شهر شنیده‌ایم اما به طور حتم رویداد «تبریز 2018» یک فرصت مناسب برای معرفی این کلان‌شهر زیباست. شهری که مردمانش فرش دستباف تولید می‌کنند، کفش چرم و کالای ایرانی می‌سازند، نان بازوی خود را می‌خورند، بسیار خون‌گرم و مهمان‌نواز هستند و در این شهر گدا وجود ندارد.

تبریز را به‌عنوان شهر اولین‌‌ها می‌شناسند و این شهر دارای جاذبه‌های گردشگری بی‌نظیر و آثار فرهنگی‌تاریخی بسیار ارزشمندی است. این شهر یکی از زیباترین شهرهای ایران است و هر مسافری که وارد این شهر می‌شود بدون شک جذب زیبایی‌های این شهر می‌شود.

از موزه قاجار گرفته تا مقبره‌الشعرای تبریز و بازار سنتی این شهر که ثبت جهانی شده تا روستای کندوان و همین مجموعه تاریخی ربع رشیدی که امروز اولین مقصد برای بازدید گروه 50 نفره خبرنگاران داخلی و خارجی است.

صبح زود سه‌شنبه 4 اردیبهشت برای بازدید از این جاذبه‌ها که پیش‌تر وصف آن‌ها را بسیار شنیده‌ایم همراه گروه 50 نفری خبرنگارانی که برای پوشش رویداد افتتاحیه «تبریز 2018» به این شهر سفر کرده‌اند، به‌راه می‌افتیم. مقصد اول ما مجموعه تاریخی ربع رشیدی است.

مجموعه‌ای که در دوره ایلخانی به‌عنوان یک شهرک دانشگاهی از آن استفاده می‌شده و در حدود 750 سال پیش به همت یکی از دانشمندان این دوره به‌عنوان یک دانشگاه مورد استفاده قرار می‌گرفته و اکنون بقایایی از این شهرک باقی مانده است.

وارد ربع رشیدی که می‌شویم شکوه این بنای تاریخی را می‌توان احساس کرد، شکوهی که با چاشنی علم و دانش همراه است و نشان از دوره درخشانی از ایران بزرگ است.

سیدرامین اسبقی مدیر میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شهرستان تبریز در این بازدید توضیحاتی را به خبرنگاران می‌دهد و می‌گوید: «ربع رشیدی یکی از آثار تاریخی ارزشمند در تبریز است که سابقه تاریخی این اثر به دوره ایلخانی باز می‌گردد و در حدود 750 سال پیش این مکان تاریخی یک شهرک دانشگاهی بود که به همت یکی از وزرای اندشیمند ایلخانی احداث شده است.»

او می‌افزاید: «این بنا ثبت ملی شده و خوشبختانه مورد توجه مسئولان استانی و مردم است و مقدمات ثبت جهانی ربع رشیدی نیز فراهم شده و اعتباراتی نیز برای آزادسازی این اثر تاریخی تخصیص یافته است.»

اسبقی در ادامه به جایگاه تاریخی شهر تبریز اشاره می‌کند و می‌گوید: «شهر تبریز یکی از کلانشهرهای ایران است که البته مورخین هنوز سابقه تاریخی برای این شهر نتوانسته‌اند مشخص کنند چراکه احتمال می‌رود سابقه این شهر چندهزار سال است و هنوز نمی‌توان تاریخ دقیقی برای سابقه آن مشخص کرد.»

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شهرستان تبریز در ادامه می‌گوید: «تبریز تا کنون چند عنوان پایتختی را کسب کرده است از پایتختی فرش دستباف گرفته تا پایتختی چرم و پایتختی غذا و شیرینی و اکنون بسیار خوشحالیم که این شهر به‌عنوان پایتخت گردشگری کشورهای اسلامی در سال 2018 انتخاب شده است و این یک فرصت مناسب برای معرفی تبریز و جاذبه‌های گردشگری استان آذربایجان شرقی است.»

او به ربع رشیدی اشاره می‌کند و می‌افزاید: «این اثر تاریخی به همت باستان‌شناسان و کارشناسان حوزه میراث‌فرهنگی مورد کاوش قرار می‌گیرد و در نوبت‌های مختلف بعد از هر کاوش آثار تاریخی جدیدی در این اثر ارزشمند مشاهده می‌شود که برج ربع رشیدی شاخص‌ترین اثری است که در کاوش‌های انجام شده به دست آمده است.»

او در ادامه می‌افزاید: «استان آذربایجان شرقی دارای 1800 اثر ثبت ملی است که نیمی از آن‌ها در تبریز واقع شده و این نشان دهنده سابقه تاریخی و تمدنی این کلانشهر است و خوشبختانه با انتخاب این شهر به‌عنوان پایتخت گردشگری کشورهای اسلامی برنامه‌ریزی‌های مناسبی برای معرفی هرچه بهتر تبریز برای گردشگران داخلی و خارجی آغاز شده است.»

بازار تبریز و کمک به شهر گردشگر

بازدید از بازار سنتی و سرپوشیده تبریز که در فهرست یونسکو ثبت جهانی شده است مقصد بعدی این گروه خبری است. حضور در این بازار و مشاهده مشاغل سنتی در مغازه‌ها و حجره‌های محقر و ساده در کنار مردمانی مهمان‌نواز و خونگرم جذابیت بسیار زیادی دارد.

اینجا بازار سنتی تبریز است بازاری که در آن مشاغل سنتی به چشم می‌خورد و مشاغلی مانند فرش، گلیم، تابلو فرش، عطاری، نخ‌فروشی، کفش‌های چرمی و ... از مهم‌ترین مشاغل این بازار است.

هم‌زمان با انتخاب تبریز به‌عنوان پایتخت گردشگری جهان اسلام بازاریان تبریز نیز به‌منظور مشارکت در رونق و توسعه صنعت گردشگری و افزایش جذب گردشگر به این شهر در مشوق‌های در نظر گرفته برای «تبریز 2018» مشارکت دارند.

اسبقی رئیس اداره میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری تبریز می‌گوید: «یکی از مشارکت‌های این بازاریان تخفیف‌های در نظر گرفته‌شده برای گردشگران و مسافران است و البته افزایش زمان و ساعت فعالیت بازار.»

در حقیقت به گفته رامین اسبقی رئیس اداره میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری تبریز، با مشارکت بازاریان موضوع شهر گردشگر در تبریز رفته رفته دارد جای خود را باز می‌کند و در این شهر نمود عینی پیدا می‌کند.

او می گوید: «امسال تمام مجوزهای صادر شده از سوی میراث‌فرهنگی رایگان است و برای تغییر کاربری نیز شهرداری 25 درصد تخفیف برای عوارض در نظر گرفته شده است.»

اسبقی می‌گوید: «در قالب جشنواره عیدانه تبریز از سوی بخش‌های مختلف اعم از هتل‌ها، اصناف، اتاق بازرگانی و نهادهای مختلفی مانند شهرداری تخفیف‌های مناسبی را برای سال 2018 برای مسافران و گردشگرانی که به تبریز سفر می‌کنند در نظر گرفته شده است.»

او همچنین به فعالیت شبانه‌روزی برخی از صنوف در تبریز اشاره می‌کند و می‌گوید: «\"تبریز2018\" یک رویداد و یک فرصت بسیار مهم است و باید بتوانیم از این فرصت به نحو مطلوب استفاده کنیم برای همین با همکاری ناجا برخی از صنوف فعالیت شبانه‌روزی دارند تا مفهوم شهر گرشگر هرچه بهتر در تبریز تبیین شود.»

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری تبریز از بازار سنتی تبریز به‌عنوان یک اثر تاریخی ارزشمند در تبریز یاد می‌کند که مقصد مسافران و گردشگران است و این بازار علاوه بر نقشی که در اقتصاد تبریز دارد در توسعه گردشگری و معرفی آیین‌ها و سنت‌های مردم تبریز و معرفی مشاغل سنتی نقش مهمی را ایفا می‌کند.»

کاسب‌های خوش‌مرام و جاذبه‌ای به نام مهمان‌نوازی در تبریز

با گشت‌و‌گذاری در بازار و در گفت‌و‌گو با کسبه و فروشندگان بیش از پیش با نحوه فعالیت آن‌ها آشنا می‌شویم و پی به مهمان‌نوازی و خونگرمی آن‌ها می‌بریم. کاسب‌های خوش برخورد و مهربان که بسیاری از آن‌ها قدیمی بازار هستند و وارد هر مغازه‌ای که می‌شویم با لبخند و یک استکان چای قند پهلو از ما پذیرایی می‌شود.

پیرمردی که گوشه‌ای از حجره فرش‌فروشی در بازار تبریز نشسته است از خاطرات نیم قرن کاسبی‌اش در این بازار برای ما می‌گوید از این که در نوجوانی در بازار پادویی می‌کرده و با کمک پدر و صاحب مغازه‌اش کم کم توانسته است گوشه‌ای از این بازار برای خودش یک حجره دست و پا کند و حالا 50 سال است که هر روز صبح به امید خدا در این بازار سنتی و زیبا کرکره حجره را بالا می‌دهد.

وارد بازار کفش‌فروش‌‌ها هم که می‌شویم وضعیت به همین منوال است، اینجا هم کسبه بسیار خوش‌برخورد و مهربان با خریداران رفتار می‌کنند خصوصا با گردشگران.

نکته جالب توجه در این قسمت از بازار تبریز این است که اینجا هیچ اثری از کالای چینی نیست و حتی یک جفت کفش چینی در این بازار نمی توان پیدا کرد. در حالی که بازار برخی از شهرها از جمله تهران به لطف وارادت بی رویه مملمو از اجناس چینی و بی‌کیفت است کسبه بازار تبریز تنها محصولاتی را می‌فروشند که تولید دست هنرمندان سرزمین خودشان است و هر گردشگر و مسافری که به تبریز می‌رود کیف و کفش چرمی را می‌خرد که به همت والای تولید کننده داخلی تولید شده است.

کسبه این بازار بسیار مهمان‌نواز هستند از پیرمرد فرش‌فروش با حجره‌ای ساده و محقر در کنج بازار تا کفش‌فروش بزرگی که اسم و رسمی در این بازار برای خودش دارد و حتی دستفروش‌هایی که تابلو فرش‌های زیبا و کوچک را روی دست به مشتری‌ها می‌فروشند.

به هر مغازه‌ای که می‌رویم غیرممکن است برای صرف غذا از ما دعوت نکنند وقتی که به آن ها می گویم امکان این را نداریم و باید جای دیگری برویم با چای و شیرینی‌های سنتی خوشمزه تبریز از ما پذیرایی می‌کنند. این مهمان‌نوازی خودش یک ظرفیت مهم در توسعه گردشگری این منقطه از کشور است که خون‌گرمی و مهمان‌نوازی آذری‌ها را نشان می‌دهد.

ورزش‌های آبی، ظرفیت جدید گردشگری تبریز

سد امند، سومین مقصد این گروه 50 نفری رسانه‌ای است که حوالی عصر به این منطقه می‌رسیم.

اینجا یک منطقه تفریحی گردشگری است که به گفته اسبقی رئیس ادره میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری تبریز به همت بخش خصوصی و با سرمایه‌گذاری این بخش راه‌اندازی شده است و مورد استقبال گرشگران و مسافران قرار گرفته است.

او می‌افزاید: «ورزش‌های آبی در کنار جاذبه‌های گردشگری و آثار فرهنگی‌تاریخی و نیز جاذبه‌های طبیعی تبریز یک ظرفیت جدید در تبریز است که این مجموعه تفریحی گردشگری این امکان را فراهم کرده است.»

مدیرعامل این مجموعه نیز در حاشیه این بازدید توضیحاتی را در خصوص پیشینه این مجموعه و اهداف و برنامه‌های آینده آن ارائه می‌دهد.

پایان‌بخش بازدید از این مجموعه تفریحی گردشگری تجربه ورزش‌های آبی در این مجموعه از سوی خبرنگاران است.

کم‌کم آماده برگشت می‌شویم، دوباره آنچه را که دیده‌ام و شنیده‌ام در ذهنم مرور می‌کنم و یک بار دیگر جاذبه‌های گردشگری، آثار فرهنگی‌تاریخی و صنایع‌دستی و هنرهای سنتی تبریز را در کنار آداب، سنت‌ها، آیین‌ها، غذاهای سنتی و مهمان‌نوازی و خونگرمی مردمان این دیار در ذهنم می‌گذرانم.

چهارشنبه آغاز رسمی رویداد تبریز 2108 است و این شهر رسما به‌عنوان پایتخت گردشگری کشورهای اسلامی فعالیت خود را آغاز خواهد کرد وقتی به آنچه که امروز دیده‌ام فکر می‌کنم یقین پیدا می‌کنم این شهر لیاقت و شایستگی این عنوان را دارد. شهری که مردمانی خونگرم و مهمان‌نواز دارد و به شهر اولین‌ها معروف است. تبریز 2018 به طور حتم می‌تواند به پیشنانی گردشگری ایران تبدیل شود.

گزارش از مهدی ارجمند

انتهای پیام/

کد خبر 1397020525

برچسب‌ها