نشست بررسی طرح سامان‌دهی بافت پیرامونی مجموعه شیخ صفی‌الدین اردبیلی برگزار شد

نشست بررسی طرح ساماندهی بافت پیرامونی مجموعه شیخ صفی‌الدین اردبیلی به منظور مطالعات حفاظت و ساماندهی بافت شیخ صفی صبح امروز در وزارت میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی برگزار شد.

به گزارش خبرنگار میراث آریا، نشست بررسی طرح سامان‌دهی بافت پیرامونی مجموعه شیخ صفی‌الدین اردبیلی با حضور مدیرکل دفتر امور پایگاه‌های میراث جهانی، مدیر‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل و تنی چند از کارشناسان و اعضای شورای فنی وزارت میراث‌فرهنگی به‌منظور مطالعات حفاظت و سامان‌دهی بافت شیخ صفی صبح امروز 31 شهریور 98 برگزار شد.

در ابتدای این نشست مدیر پروژه سامان‌دهی بافت پیرامونی مجموعه شیخ صفی از شرکت مشاوره مهندسان هنر مهندسی شهر به توضیحاتی در خصوص مطالعات و سامان‌دهی بافت مجموعه شیخ صفی از سوی این شرکت پرداخت و گفت:« 3 هکتار اراضی در اطراف مجموعه شیخ صفی آزادسازی شده بود که در حد فاصل میدان ساعت تا بقعه شیخ صفی شاهد دامنه آن بودیم. از طرفی یک سری مطالبات محلی برای سامان‌دهی این مجموعه وجود داشت و با توجه به ثبت جهانی شیخ صفی و جایگاه مذهبی آن  از نظر اهمیت تشیع در کشور، نظر بر این بود تا این بافت تاریخی سامان‌دهی شود.»

او افزود: «پیشنهاد اولیه ما این بود که برای 17 هکتار یک بلوک شهری کار کنیم و محدوده حوزه نفوذ خود را به بافت تاریخی اردبیل محدود کنیم، ولی به‌دلایلی که  بخشی از آن به‌دلیل هزینه‌ها بود، تصمیم بر این گرفته شد که همین 3 هکتار را طراحی و سامان‌دهی کنیم که تمرکز روی آن صورت گرفت. با توجه به هم پیوندی مجموعه شیخ صفی و بافت پیرامون آن، 17 هکتار مورد مطالعه و برداشت میدانی قرار گرفت و تک تک عوارض مورد شناسایی قرار گرفت که از اقدامات مهم که به کمک استان انجام شد، تهیه نقشه ارزش‌یابی در استان بود؛ ارزش مبتنی بر یک اثر تاریخی یا ارزش مبتنی بر موقعیت مکانی که صرفا متکی به کالبد نیست که در استان بررسی دقیق روی آن انجام شد و کتباً مورد تایید استان قرار گرفت.»

او تصریح کرد: «همچنین در مورد اراضی آزادسازی شده طیفی از مطالبات و راهکارها را داشتیم که به صورت انبساطی و وسیع‌تر به آن نگاه شود و گسترش یابد تا اینکه با  استناد به عکس‌های تاریخی 1335 و غیره بافت را به‌درستی بازسازی کنیم به‌طوری که هم بتواند مطالبات محلی را پاسخگو باشد و هم در شأن یک اثر ثبت جهانی قرار گیرد.»

او افزود: «وقتی اثری ثبت جهانی می‌شود معمولا اهالی آنجا با تعصب به آن نگاه می‌کنند ولی در مورد شیخ صفی سطح مطالبات ساکنان محلی ثبت جهانی این اثر بود. در واقع علاوه بر اینکه ماهیت و محتوای این پروژه چه چیزی باشد رویه‌های آن برای ما دارای اهمیت بود تا باعث کوچ ساکنان اصلی آن نشویم و توسعه آن پایدار و مبتنی بر ریشه‌های تاریخی باشد.»

در ادامه مدیر فنی این پروژه به ارائه شرح خدمات و تحقیقات انجام‌شده در این خصوص پرداخت.

همچنین نادر فلاحی، مدیرکل اداره میراث‌فرهنگی اردبیل نیز در این نشست به جزئیاتی درباره این طرح پرداخت و با اشاره به تبدیل محوطه گذر از خیابان به پیاده‌راه تصریح کرد: «مطالبه عمومی استان این است که این موضوع به نوعی تدبیر شود که بحث اتصال محوطه باز یا میدان‌ها به خیابان شیخ صفی تعریف شود.»

فرهاد عزیزی، مدیر کل دفتر امور پایگاه‌های میراث جهانی هم در این نشست با بیان  اینکه بخشی از بحث پیاده‌راه تاکنون مرتفع شده است، ادامه داد: «بهتر است درباره موضوع انسجام کالبدی و کاربری آن صحبت شود. این محدوده ظرفیت بسیار خوبی است که جدای نیازهای عملکردی در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی هم باید پاسخگو باشیم. انتظار ما این است که تمام یا بخشی از از مشکلاتی که وجود دارد در عملکرد و کالبد بخش زیادی از آن دیده شود و هنوز این باور را ندارم که تمام نیازهای این محدوده مرتفع شده‌باشد.»

او افزود: «مسائلی در استان وجود دارد و این موضوع مدنظر مشاور طرح بوده و بحث پیاده‌راه و غیره همگی در نظر گرفته شده و بستگی به دیدگاه و نحوه عملکرد ما با مدیران استان دارد. اینکه این طرح رویکرد و چشم‌انداز ما را نشان دهد، خیلی مشخص نیست و باید به درستی بررسی و در جلسات آینده توافق کلی در مورد آن صورت گیرد تا دیدگاه‌ها را به هم نزدیک و یک پاسخ و مواجهه اصولی به آن بدهیم و در جلسات آینده به راه حل مشخصی در این خصوص برسیم.»

همچنین در این نشست، محمدحسن محب‌علی، عضو شورای فنی وزارت میراث فرهنگی کشور در سخنانی اظهار کرد: «تک بناهای ارزشمند در تمام بافت‌ها موجود است ولی بافت تاریخی به شبکه، ارتباطات و تاریخ آن وابسته است. در طراحی‌های که انجام شده، بافت قدیم و بافت جدید نباید با هم ادغام شود چون ساخت بافت جدید در بافت قدیم قابل اجرا نیست و آن را نابود می‌کند.»

او تاکید کرد: «معماری هرچه ساده‌تر باشد، بهتر است که باید به این موضوع پرداخته شود که البته ساخت معماری جدید و هماهنگی و عملکرد آن هم مطرح است ولی در طراحی‌های جدید باید حتما سادگی را رعایت کرد.  این طرح در جزئیات نیاز به بازنگری دارد و لازم نیست الگوهای سنتی را به آن وارد کنیم. طراحی ما در این خصوص باید کاملاً بی‌طرف باشد و هیچ تاثیری روی بقعه و بافت پیرامون آن نگذارد. این معماری بی‌طرف با وجود طاق‌ها و… کمی آشفته شده که بهتر است، کمی ساده‌تر شود.»

او افزود: «پویاسازی و فعال کردن محله هم مهم است که در بقعه شیخ صفی تمام الزامات محیط باید رعایت شود. بیشتر این فضای عمومی که بوجود می‌آید باید در اختیار مردمی قرار گیرد که در آن محله زندگی می‌کنند تا بتواند ارتباط لازم را با مردم آن محل برقرار کند.»

انتهای پیام/

کد خبر 1398063112

برچسب‌ها