تلاش وکلای ایرانی برای تسریع در بازگشت الواح هخامنشی از آمریکا

معاون میراث‌فرهنگی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: «وکلای ما در حال تلاش هستند تا روند بازگشت الواح هخامنشی از آمریکا تسریع شود و هرچه زودتر شاهد بازگشت این الواح تاریخی ارزشمند به کشور باشیم.»

به گزارش خبرنگار میراث آریا، محمدحسن طالبیان، معاون میراث‌فرهنگی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، امروز چهارشنبه 10 مهر 98 در نشست خبری بازگشت الواح هخامنشی که دوشنبه شب هفته جاری از آمریکا به ایران بازگشته‌اند، گفت: «وکلای ما در آمریکا تلاش می‌کنند کل فرایند بازگشت سایر الواح هخامنشی را سریع‌تر انجام دهند تا در زمان کمتری به ایران برگردد؛ بخشی از این کار را نیز وکلای حقوقی ایران در آمریکا دنبال می‌کنند.»

او افزود: «از موسسه شیکاگو درخواست کردیم این آثار یک‌جا برگردد، اما آن‌ها باید اجازه اوفک را می‌گرفتند و موضوع بسته‌بندی هم مطرح بود. به‌هر‌حال آقای وودز همکاری کرد و این اتفاق خوب افتاد. موسسات علمی نباید کاری به سیاست داشته باشند، امیدواریم سایر آثار نیز به کشور بازگردانده شود و این همکاری‌ها ادامه پیدا کند، برخی از الواح به‌طور کامل خوانده نشده و امیدواریم با بازگشت آنها مطالعات ادامه پیدا کند.»

وودز: دلم روشن است

مدیر موسسه شرق‌شناسی شیکاگو نیز در این نشست خبری با ابراز خرسندی از سفر خود به ایران، درباره زمان حدودی بازگشت ١٧ هزار لوح هخامنشی که همچنان در اختیار این موسسه است، گفت: «دپارتمان خزانه‌داری آمریکا نظر نهایی را در این باره می‌دهد.»

او افزود: «یکی از افتخارات من این است که در برگشت لوح‌های هخامنشی به کشورتان نقش داشتم.»

پروفسور وودز گفت: «دلم روشن است،  چراکه در زمان انتقال ١٧٠٠ لوح هخامنشی فرایند را یاد گرفتم، اما چون این کار به مجوز دولتی نیاز دارد و ما کنترلی روی این مجوز نداریم، نظر نهایی را دپارتمان خزانه‌داری آمریکا می‌دهد. ما فقط می‌توانیم بگوییم مسیر درستی را پیش می‌رویم و سعی می‌کنیم مثل دو سال گذشته به بازگشت سایر الواح کمک کنیم.»

او درباره زمان حدودی بازگشت ١٧ هزار لوح هخامنشی که گفته شد بسته‌بندی آن آغاز شده است، خاطرنشان کرد: «این زمان مشخص نیست. تاریخ دقیق نمی‌توانم بدهم، چون تعیین آن در اختیار این موسسه نیست که تصمیم بگیریم و تاریخ بدهیم.»

وودز ادامه داد: «محافظت و برگرداندن این الواح همیشه هدف ما بوده است، برای همین روند قانون این کار را در دادگاه پی گرفتیم و میلیون‌ها دلار برای برگرداندن این الواح و محافظت از آن هزینه کردیم و خیلی جنگیدیم؛ امیدوارم باز هم موفق باشیم.»

کارگر: همکاری خود را با تمام نهادهای فرهنگی و علمی در دنیا ادامه و گسترش می‌دهیم

محمدرضا کارگر مدیرکل موزه‌ها نیز در این نشست گفت: «سال ۱۳۸۰ از دانشگاه شیکاگو تقاضا کردیم الواح هخامنشی را بازگرداند. آنها نیز صادقانه تمام مطالعاتی که بر روی این آثار انجام داده بودند به همراه ۳۰۰ لوح طی سال‌های گذشته به ایران بازگرداندند.»

او افزود: «همان زمان تفاهم‌نامه‌ای را امضا کردیم که طی دو سال سایر الواح بازگردانده شود. این خبر در سطح بین‌المللی پخش شد، عده‌ای که به‌دنبال غرامت از ایران بودند جلوی این اقدام را گرفتند که دولت امریکا و مقام‌های رسمی این کشور نبودند.»‌

کارگر بیان کرد: «ما و دانشگاه شیکاگو تلاش کردیم که به درخواست این عده رای داده نشود، مراحل دادرسی مانند همه‌جای دنیا طولانی شد، اما در نهایت مطمئن بودیم هیچ‌وقت رأی به توقیف اموال فرهنگی کشورها داده نمی‌شود.»

او تصریح کرد: «ما همکاری خود را با تمام نهادهای فرهنگی و علمی در دنیا ادامه و گسترش می‌دهیم. طی این مدت اعتماد ما به هیچ نهاد علمی کم نشد، حقایق علمی تاریخی مربوط به هر تمدنی در سایه همکاری اندیشمندان دنیا امکان‌پذیر است و از همه برای این اطلاع‌رسانی تشکر می‌کنم.»

نوکنده: دولت‌ها نمی‌توانند در بازگرداندن آثار تاریخی، مانع و خللی ایجاد کنند
جبرئیل نوکنده مدیر موزه ملی ایران نیز در این نشست خبری با اشاره به دادگاهی در آمریکا که برای بازگشت الواح هخامنشی به نفع ایران رای صادر کرد، گفت: «دولت‌ها نمی‌توانند در فعالیت‌های فرهنگی و بازگرداندن آثار تاریخی، مانع و خللی ایجاد کنند. این رای به نفع ایران صادر شده است و موسسه شرق‌شناسی شیکاگو نیز در جریان بازگرداندن این الواح با ایران همکاری داشته است.»

او افزود: «در اسفندماه سال ۱۳۱۱ هزاران قطعه از این الواح در تخت جمشید به خط ایلامی و میخی کشف شد، این اشیا با توافق دولت وقت به دانشگاه شیکاگو امانت داده شد. این الواح پس از گذشت سال‌ها در سه مرحله وارد کشور شد که چهارمین مجموعه شامل ۱۷۸۳ لوح هخامنشی است. در این نمایشگاه ۱۱۰ اثر از این الواح در ۱۲ موضوع مختلف مانند زنان و کارگران و مسائل اداری آن زمان به نمایش گذاشته می‌شود.»

نوکنده گفت: «موزه ایران باستان را بازسازی می‌کنیم و بخشی را به الواح هخامنشی اختصاص می‌دهیم تا محققان و دانش‌آموزان آنها را از نزدیک ببینند و درباره آن‌ها مطالعه داشته باشند‌.»

او در خصوص دلایل محرمانه بودن برگشت الواح هخامنشی به ایران گفت: «این قوانین تعیین‌شده برای جابه‌جا کردن آثار تاریخی است، چون ممکن است برخی از اخبار منتشر شده مشکلی را برای امنیت آثار ایجاد کنند.»

نوکنده گفت: «مخزن موزه ملی ایران یکی از امن‌ترین و استانداردترین مخازن موزه‌های کشورمان است و این مخزن قبل از ورود این الواح مکان نگهداری از ۳هزار اثر تاریخی بود. هیئت عالی تخصصی هم اصل بودن الواح هخامنشی را تایید کرده است.»

بای: مهم‌ترین خبر  این هفته از وزارت میراث‌فرهنگی مخابره شد

علیرضا بای، رئیس مرکز روابط‌عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت میراث‌‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری گفت: «شاید مهم‌ترین و بهترین خبر  این هفته از وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مخابره شد. نخستین بار اطلاع‌رسانی درباره بازگشت الواح آذر سال گذشته و در سفر دکتر مونسان به شیراز انجام شد، اما به دلایل متعدد سنگ‌اندازی‌هایی شد تا رسیدیم به مهر ۹۸. بالاخره ساعت ۹ شب هشتم مهر ماه هواپیما به زمین نشست و الواح وارد کشورمان شد.»

بای تصریح کرد: «جامعه باید از اقدامات حقوقی گسترده‌ای که برای بازگشت این الواح انجام شده مطلع شود.»

پرفسور متیو استولپر: امیدوارم تحقیقات روی این الواح ادامه داشته باشد

پرفسور متیو ولفگانگ استولپر محقق این الواح و استاد دانشگاه شیکاگو در ادامه گفت: «ایران همیشه به مهمان‌نوازی مشهور بوده و من صمیمیت خاصی با این الواح دارم. آنها مانند بچه‌هایم هستند و مهم‌ترین منبع اطلاعاتی هخامنشی در دوران اوج آنها است. این منبع درباره زبان ایرانی در زمان هخامنشیان است، چون آن زمان امپراطوری هخامنشی از مصر تا هند ادامه داشت. این الواح از فقرا تا کشاورزان، زنان و تاجران را معرفی کرده است و نگاه کاملی از دوران هخامنشی را به ما می‌دهد

او افزود: «حتی وضعیت نهادها، دولت‌ها و اداره‌های آن دوران را از مصر تا هند می‌توان در این الواح که در قلب پرسپولیس بوده است، پیدا کرد. مهم‌ترین نتیجه برای ما این بود که ۶هزار و۵۰۰لوح به زبان ایلامی، ۸۵۰لوح به زبان آرامی را خواندیم. ۲۵۰متن درباره آنها تولید شده و بیش از 4هزار اثر مهر که روی لوح‌ها بوده رمزگشایی شده‌اند. ما از هزاران لوح متن و تصویر تهیه کردیم و به صورت آنلاین روی اینترنت قرار دادیم تا در دسترس همگان باشد

این محقق الواح هخامنشی تصریح کرد: «تصور کنید در آن زمان در مسیر پرسپولیس مشغول کار در کاروانسرا هستید، در این‌جا مسافران مختلفی از کشورهای دیگر می‌آیند و از شما غذا می‌خواهند، چطور با این‌ها برخورد می‌کنید؟ باید اسناد آنها را بررسی کنید تا ببینید آنها در زمان داریوش تمام اطلاعات درباره این موضوع را داشتند. با بررسی این الواح متوجه می‌شود که آنها چطور تولید می‌کردند و اقتصادشان چگونه بوده است؟»

استولپر ادامه داد: «این فقط یک بخش کوتاه است که ما یاد گرفتیم. توضیحات کامل در این باره به صورت آنلاین وجود دارد، امیدوارم تحقیقات روی این الواح تمام نشود و ادامه داشته باشد

او در پایان بیان کرد: «به این دلیل به لوح‌ها لوح‌های بارو می‌گویند که زیر یکی از باروهای پرسپولیس پیدا شدند، لوح‌های خزانه نیز در یک خزانه پیدا شدند و ۳۵۰۰لوح بودند، ۱۰۰مهر نیز روی آنها بود. امروز که اطلاعات ما درباره لوح‌های بارو بیشتر شده می‌توانیم با خیال راحت به سراغ لوح‌های خزانه برویم. لوح‌های بارو در سال ۱۹۳۳ و لوح‌های خزانه در سال ۱۹۳۶ تا ۱۹۳۹ پیدا شده است

١٧٨٣ لوح هخامنشی پس از ٨٠ سال از آمریکا به ایران برگردانده شد. این الواح برای مطالعه به موسسه شرق‌شناسی آمریکا تحویل داده شده بود که تاکنون در سه بخش به ایران بازگردانده شده، اما همچنان ١٧ هزار لوح دیگر در اختیار این موسسه است.

الواح بازگردانده شده از ١٠ تا ٣٠ مهر در موزه ملی ایران به نمایش گذاشته می‌شود.

انتهای پیام/

کد خبر 1398071017

برچسب‌ها