پیگیری برای ثبت میراث ناملموس شب چله در سیستان و بلوچستان

معاون میراث‌فرهنگی سیستان و بلوچستان گفت: «پرونده ثبت میراث ناملموس شب چله سیستان و بلوچستان برای ثبت در فهرست ملی کشور در حال تهیه و تکمیل است.» 

به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل از روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی سیستان و بلوچستان، مهدی ارباب نیا اظهار کرد: «در سیستان و بلوچستان، شب چله به جای واژه شب یلدا در میان مردم به کار می‎رود، این شب بلند‌ترین شب سال و آغاز زایش دوباره خورشید و بازگشت گرما و روشنی به زندگی است که چله ‌بزرگ نام دارد و تا دهم بهمن ادامه دارد و پس از آن چله خرد یا کوچک آغاز می‌شود و تا بیست اسفند ادامه می یابد.»

این مسئول ادامه داد: «از گذشته تا امروز آداب خاصی در منطقه سیستان برای شب چله اجرا می‌شود و خوردنی‌های متنوع و زمستانه‌ای برای این شب آماده می‌شود.»

او گفت: «از جمله خوراکی‌های شب یلدا در سیستان هندوانه‌هایی است که در تابستان لابلای کاه و خنکای کاهدان برای این شب نگهداری می‌کنند.»

ارباب نیا بیان کرد: «چولی، ستو، شیرینک و دوشو (دوشاب) که از ترکیب خرمای خوب مضافتی به همراه روغن زرد حیوانی که در یک مشک آماده می‌شود و انواع تخمه‌های شور هندوانه و خربزه و نیز انار سیستان از خوراکی های دیگر شب یلداست که در یک سفره بزرگ گذاشته می‎شود و اعضای خانواده با رفتن به منزل پیران و سالخوردگان این شب را با شنیدن روایت‌های کهن و شاهنامه خوانی سپری می‌کنند.»

 

انتهای پیام/

کد خبر 1398093075

برچسب‌ها