مطالعه انسان‌شناسی خوراک زرتشتيان استان يزد

بررسی و ثبت خوراک‌های سنتی زرتشتیان استان یزد که هر یک در این فرهنگ، مجموعه‌ای از ارزش‌ها، باورها و نگرش‌ها را در قالب آیین‌های متفاوت در برمی‌گیرد در قالب طرح پژوهشی پژوهشکده مردم‌شناسی انجام شد.

 به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل از روابط‌عمومی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری، مریم پهلوان شریف کارشناس و مجری طرح «مطالعه انسان‌شناسی خوراک زرتشتیان استان یزد» دوشنبه 22 اردیبهشت 99 با اعلام این خبر گفت: «یکی از مهم‌ترین عناصر فرهنگی در میان اقوام و اجتماعات مختلف، خوراک و آیین‌های مربوط به آن است.»

او افزود: «خوراک‌هایی که طبخ می‌شود، طرز تهیه، کاربرد و چگونگی استفاده در میان اقوام مختلف شکل متفاوتی به خود می‌گیرد.»

پهلوان با بیان اینکه زرتشتیان یکی از قدیمی‌ترین ادیان نظام‌یافته و اقوام ساکن در کشور ایران هستند که در گستره فرهنگ خود آیین‌های بسیاری را به نمایش می‌گذارند، اظهار داشت: «زرتشتیانی که امروز ساکن شهر تهران هستند، مهاجرینی را تشکیل می‌دهند که اکثریت از دو شهر یزد و کرمان کوچ کرده‌اند.»

او تصریح کرد: «در این پژوهش محقق به مطالعه، بررسی و ثبت خوراک‌های سنتی زرتشتیان در استان یزد می‌پردازد که شامل خوراک‌هایی است که در زمان و مکان‌های خاص طبخ می‌شود و هر یک در فرهنگ زرتشتی مجموعه‌ای از ارزش‌ها، باورها و نگرش‌ها را در قالب آیین‌های متفاوت در بر می‌گیرد.»

کارشناس و مجری طرح مطالعه انسان‌شناسی خوراک زرتشتیان یزد گفت: «خوراک‌های سنتی زرتشتیان در استان یزد، یک پژوهش مردم‌شناسی است که برای شناخت و بررسی موضوع، از روش مطالعات مردم‌شناسی چون مطالعه اسنادی، کتابخانه‌ای، میدانی و تکنیک‌های مشاهده مستقیم، مشاهده مشارکت‌آمیز و مصاحبه عمیق با مطلعین زرتشتی که ساکن استان یزد هستند و سایر مطلعین زرتشتی در این حوزه بهره خواهد برد.»

علیرضا حسن‌زاده رئیس پژوهشکده مردم‌شناسی نیز درباره این طرح گفت: «یکی از حوزه‌های مهم پژوهش‌های پژوهشکده مردم‌شناسی فرهنگ غذا در ایران است.»

او با اشاره به برگزاری همایش خوراک و فرهنگ توسط این پژوهشکده در سال ۱۳۸۴ و انتشار چند کتاب در این حوزه همچون غذا در آیینه فرهنگ و خوراک افزود: «یکی از خروجی‌های مطالعات مردم‌شناسی غذا در ایران، اطلس مردم‌نگاری سرزمین است.»

حسن‌زاده با مهم خواندن مسئله تغذیه و الگوهای متنوع آن در سطح جهان تصریح کرد: «فراموش کردن الگوهای غذاهای بومی و اصیل هر کشور یعنی نابود شدن بخش مهمی از دستاوردهای فرهنگی آن کشور که در سالیان طولانی برای شکل‌گیری آن تلاش شده است.»

او یکی از مهم‌ترین راه‌های حفظ این امر مهم را ثبت و ضبط اطلاعات مربوط به این حوزه دانست و خاطرنشان کرد: «این اقدام توسط پژوهشکده مردم‌شناسی در حال انجام است.»

انتهای پیام/

کد خبر 1399022338

برچسب‌ها