«چمروک» و «رمضوالله» آیین‌های ویژه ماه رمضان در سیستان و بلوچستان

«چمروک» و «رمضوالله» آیین‌های ویژه ماه رمضان در سیستان و بلوچستان هستند و با توجه به بیماری کرونا فرهنگ رمضان در این استان به‌صورت مجازی معرفی می‌شود.

رسوم و خرده ‌فرهنگ‌های ماه رمضان در سیستان و بلوچستان قدمتی دیرینه دارد و خیلی از این آیین‌ها از گذشته‌های دور به ما رسیده است و همین قدمت بالای این فرهنگ‌ها، بر جذابیت این آیین‌ها افزوده و بسیاری از گردشگران تمایل دارند آن را از نزدیک مشاهده کنند.

جدا از این آیین‌ها، انواع خوردنی‌ها، نوشیدنی‌ها، نان‌ها، شیرینی‌های و ... که در ایام ماه رمضان در شهرها و روستاهای استان تهیه و در اختیار روزه‌داران قرار می‌گیرد برای بسیاری از گردشگران دیدنی و جذاب است.

درواقع ماه مبارک رمضان یکی از نقاط وحدت مردم شیعه و سنی این استان محسوب می‌شود به‌طوریکه پیروان هر دو مذهب همواره بر سر سفره‌های افطاری یکدیگر حضور یافته و از برکات فراوان این ماه عزیز به‌طور مشترک بهره‌مند ‌می‌شوند.

آیین‌هایی چون چمروک در جنوب و رمضوالله در شمال سیستان و بلوچستان از جمله سنت‌های ارزشمند است که شور و حال خاصی در ماه مبارک رمضان به مردم داده است.

رمضان خوانی نیز یکی از سنت‌های زیبای منطقه سیستان است بر اساس این سنت تعدادی از مردم به‌ویژه جوانان و نوجوانان گرد هم آمده و در هنگام سحرگاه یا بعد از افطار به‌طور دسته‌جمعی با مراجعه به در خانه‌ها نواهای محلی را می‌خوانند.

مردم نیز به‌پاس این نواها مقداری نان یا مواد خوراکی در حد توان خود به این افراد هدیه می‌کنند و نواهای محلی آنان را با ابیاتی مشخص جواب می‌دهند، افرادی که توان مالی کافی نیز ندارند با دادن کاسه‌ای آب از این افراد پذیرایی می‌کنند.

چمروک در بلوچستان نشانی است از استقبال و اشتیاق مردم به ماه مبارک رمضان است درواقع چمروک روایت متفاوتی از باورهای دینی مردم بلوچستان است، روایتی رمضانی و یک آیین کهن که بوی خدا می‌دهد.

مردم این منطقه در هنگام افطار و سحری خوراکی‌ها زیادی را آماده می‌کنند که ازجمله پخت پَکورا، نان‌روغنی، چانگال، سمبوسر، انواع آش و مهمتر از همه تباهگ است که در سفره‌های افطار و سحر تناول می‌شود.

شب‌زنده‌داری در شب‌های قدر و برپایی سفره‌های نذری، آیین‌های سحر و افطار از دیگر مزیت‌های فرهنگی ماه رمضان در سیستان‌ و بلوچستان است و حفظ این فرهنگ‌ها، علاوه ‌بر حفظ و ارتقای هویت دینی و اسلامی، برای جذب گردشگران هم بسیار مهم است.

همه‌ساله با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان ظرفیت گردشگری رمضان یعنی برپایی نمایشگاه‌های مرتبط، جشن‌های دینی و همخوانی قرآن و... فرصتی برای حضور گردشگران بود اما امسال با توجه به بیماری کرونا فرهنگ رمضان در سیستان و بلوچستان را به‌صورت مجازی معرفی خواهیم کرد تا مردم ایران بیش از پیش با این ظرفیت مهم آشنا شوند.

* گزارش از مجتبی میرحسینی، معاون گردشگری سیستان و بلوچستان

انتهای پیام/

کد خبر 1399023174

برچسب‌ها