ظرفیت‌های روستای طاد فلاورجان برای توسعه گردشگری روستایی

طاد روستایی است از توابع بخش پیربکران در شهرستان فلاورجان، که در 30 کیلومتری جنوب شهر اصفهان قرار دارد، طبیعت این روستا دشتی و اقلیم آن معتدل خشک است.

نام روستای طاد در متون تاریخی سده‌های نخستین اسلامی به‌صورت متوالی ذکر شده است. این موضوع نشانگر پیشینه تاریخی روستای طاد به‌عنوان یکی از روستاهای مهم هدف گردشگری در منطقه تاریخی لنجان بزرگ است. 

بافت تاریخی روستای طاد، الگو و نمونه‌ای کامل از زندگی روستایی در ایران قدیم است. امروزه بسیاری از ارزش‌های تاریخی، معماری، فرهنگی و اقتصادی روستاهای گذشته در بافت کنونی طاد یافت می‌شود.

بافت روستا دارای معابر و کوچه‌های منظم و مشخصی است، به‌نحوی که مهم‌ترین گذر تاریخی این روستا از سمت شرق به غرب بنا شده است، این گذر به نام باغ‌شاه یا نقاش‌خانه معروف است، علاوه براین گذر دیگری در بافت تاریخی طاد وجود دارد که در این گذر عناصر ارزشمندی چون خانه تاریخی حاجی‌خان، حمام، مسجد جامع، خانه جعفری، سقاخانه، بازارچه قرار دارد.

به جرات می‌توان گفت که بیشترین خانه‌های تاریخی و ارزشمند شهرستان فلاورجان در روستای طاد بنا شده که تاکنون نزدیک به چهل خانه ارزشمند در این روستا شناسایی شده است. این خانه‌ها عموما متعلق به دوره قاجار بوده که تمامی آنها با مصالح خشت و ملات گل و گچ و براساس وضعیت اقلیمی منطقه ساخته شده‌اند. برخی از خانه‌های موجود چون خانه تاریخی جعفری دارای تزئینات و آرایه‌های زیبای نقاشی، درهای چوبی نفیس و ازاره‌های سنگی هستند.

حمام تاریخی روستای طاد در مجاورت خانه تاریخی جعفری و مسجد جامع روستا قراردارد. این حمام  از دو بخش زنانه و مردانه تشکیل می‌شود. این بنا با مصالح آجر در بدنه داخلی و ملاط گل آهک و سنگ در نمای بیرونی بنا شده است.

همچنین در حال حاضر پنج برج کبوترخانه شامل سه برج بزرگ و دو برج کوچک در مزارع اطراف طاد وجود دارند. برج‌های کبوترخانه با مصالح خشت و در فرم مدور و به‌صورت خمره‌ای یا سیلندری شکل، بنا شده‌اند.

از دیگر آثار شاخص روستا، بنایی معروف به مسجدی است که بقایای از یک مسجد ایلخانی بوده و در حال حاضر بخشی از محراب آن برجای مانده است.

* گزارش از حافظ کریمیان، رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان فلاورجان

انتهای پیام/

کد خبر 1399080835

برچسب‌ها