مرکزی

تولید صابون آشتیان اواخر اردیبهشت ماه آغاز می‌شود

0
تولید صابون آشتیان اواخر اردیبهشت ماه آغاز می‌شود

به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل از روابط‌عمومی میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان مرکزی، علیرضا امیری امروز یازدهم اردیبهشت ماه ۱۴۰۰، با اشاره به تولید صابون سنتی آشتیان در اواخر اردیبهشت ماه هر سال، اظهار کرد: «صنعت صابون‌سازی در جهان بیش از 2هزار سال قدمت دارد و در ایران نیز از هزاره‌های پیشین تولید صابون دارای سابقه است.»

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آشتیان افزود: «بر اساس برخی منابع محلی تاریخ صابون‌سازی آشتیان به پیش از دوره صفویه بازمی‌گردد، اما طبق شواهد صابون‌سازی آشتیان در دوره قاجار به شهرت دست یافت و دلیل این شهرت را می‌توان در سفیدی و کف فراوان، پاکیزگی و بدون بوی ناخوشایند بودن این محصول و استفاده از مواد طبیعی محلی در تولید آن برشمرد.»

او بیان کرد: «در صابون سنتی آشتیان از پیه (چربی) گوسفند، قلیا، آب، آهک و نمک به عنوان کاتالیزور استفاده می‌شود.»

امیری گفت: «در اوایل دوره قاجار بیش از ۶۰۰ کارگاه صابون‌پزی در این شهر فعال بوده، بدین معنی که هر خانواده با پیه گوسفند حاصل از کشتار حیوان خانگی خود و جمع‌آوری از اطرافیان، صابون مورد نیاز خود را تامین می‌کردند. در سال ۱۳۱۰ قمری که ناصرالدین شاه در آشتیان برای چند روزی اردو زد و با توجه به سابقه خوبی که از مرغوبیت این کالا به دست آورد، در هنگام بازگشت فاطمه سلطان احمدی زوجه حاج غلامحسین فخار را که در تولید صابون زبده بود را همراه خود به تهران برد و در محله یوسف‌آباد در قلعه‌ای که به این کار اختصاص داده بود، مستقر کرد تا نحوه تولید صابون آشتیان را به افراد مخصوص یاد دهد.»

او بیان کرد: «از آن زمان تاکنون تولید صابون در آشتیان همواره رونق داشته است به طوری که از اواخر اردیبهشت‌ماه کار تولید آغاز و تا اواخر مهرماه ادامه دارد.»

امیری دلیل تولید صابون در بازه زمانی مذکور را این چنین عنوان کرد: «صابون آشتیان باید در زیر تابش مستقیم نور خورشید خشک شود و در دیگر ایام به دلیل بارش و برودت هوا این امر به خوبی صورت نمی‌پذیرد به همین دلیل تولید از اواخر اردیبهشت ماه آغاز و تا مهرماه ادامه می‌یابد.»

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آشتیان با اشاره به اینکه در حال حاضر دو کارگاه صابون‌پزی در شهر آشتیان مشغول فعالیت است، افزود: «در سال ۱۳۹۷ صابون‌پزی آشتیان در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده است و در ایام پیک سفر، یکی از سوغات که در بین گردشگران و مسافران طرفداران بسیاری دارد، صابون آشتیان است.»

آیین کهن بیل‌گردانی نیمور برگزار شد

مقاله قبلی

مرمت طاق‌های ‌آسیب‌دیده و شکسته بازار اراک در اولویت قرار دارد

مقاله بعدی

خوانندگان این خبر، این‌ها را هم خوانده‌اند:

0 دیدگاه

دیدگاهی بگذارید

آدرس ایمیل شما نمایش داده نمی‌شود. بخش‌های الزامی مشخص شده اند. *