ثبت جهانی کریدور راه‌آهن و هورامان تیرماه بررسی می‌شود/ ارسال پرونده کاروانسراهای ایران در سال آینده

معاون میراث‌فرهنگی کشور گفت: «پرونده کریدور راه‌آهن ایران و پرونده هورامان تیرماه امسال به منظور ثبت در فهرست میراث جهانی یونسکو بررسی خواهد شد و در صوت موافقت اعضا، ثبت جهانی می‌شوند.»

به‌گزارش خبرنگار میراث‌آریا، محمد‌حسن طالبیان پیش از ظهر امروز سه‌شنبه 28 اردیبهشت 1400 در نشست خبری با اصحاب رسانه که به مناسبت فرا‌رسیدن روز جهانی میراث‌فرهنگی و هم زمان با بازگشایی باب عالی کاخ گلستان در محل مجموعه جهانی کاخ گلستان و در فضای باز، با رعایت پروتکل‌های بهداشتی برگزار شد، با استقبال از خبرها و گزارش‌های حبرنگاران گفت: «از نقدها و گزارش‌های خبرنگاران حمایت می‌کنم و همه این‌ها را به فال نیک می‌گیریم. برخی از خبرها و گزارش‌های شما اصحاب رسانه باعث شده تا بتوانیم اقدامات خوبی را انجام دهیم و با دستگاه‌های مختلف از جمله دستگاه قضایی همکاری خود را تقویت کرده‌ایم.»

معاون میراث‌فرهنگی کشور افزود: «اگرچه شیوع کرونا باعث  شده تا شرایط سختی را سپری کنیم اما در حوزه میراث‌فرهنگی تهدیدها را تبدیل به فرصت کردیم، به‌عنوان مثال بسیاری از اماکن را مرمت کردیم و همچنین توانستیم بسیاری از اسناد را مجازی کنیم.»

قاچاق چوب در بخش‌های ثبت جهانی جنگل‌های هیرکانی مشاهده نشد

طالبیان در ادامه این نشست خبری در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در خصوص جنگل‌های هیرکانی و موضوعاتی مانند آتش‌سوزی و قاچاق چوب، گفت: «متولی حفاظت از طبیعت، معمولا دستگاه‌هایی هستند که مالک هستند و یا اداره آن منطقه در اختیار آن‌ها است اما در اماکنی که ثبت جهانی شده ما نیز مشارکت خواهیم داشت. در خصوص جنگل‌های هیرکانی مناطقی که ثبت جهانی شده تقریبا دست نخورده است و موضوعاتی مانند قاچاق چوب و ... در آن مناطق مشاهده نشده است. جنگل‌های هیرکانی 2 میلیون هکتار است و ما 300 هکتار آن را ثبت جهانی کرده‌ایم. پایگاه‌های ما در مناطق مختلف به صورت جدی حفاظت از این مناطق را انجام می‌دهند. ضمن این که موضوع تجهیز نیروهای ما به ابزار و وسایل نوین حفاظت در دستور کار قرار دارد.»

طالبیان در ادامه صحبت‌های خود به سوال یکی دیگر از خبرنگاران در مورد ثبت جهانی پرونده‌ها نیز گفت: «یکی از اقدامات، آماده‌سازی 5 پرونده برای ثبت در آیسسکو است که این 5 پرونده به‌ منظور ثبت به آیسسکو ارسال شده است. این موضوع را به طور کامل بررسی کردیم و سپس نسبت به آماده‌سازی، ارسال و ثبت پرونده‌ها اقدام می‌کنیم.»

معاون میراث‌فرهنگی کشور اضافه کرد: «در پرونده‌های ثبت جهانی نیز امسال دو پرونده کریدور راه‌آهن و هورامان را آماده کرده‌ایم که تیرماه امسال در یونسکو بررسی می‌شوند. نشست امسال به صورت مجازی است و کار به نظر سخت است اما امید داریم که این پرونده‌ها ثبت جهانی شوند.»

او خاطرنشان کرد: «همچنین پرونده کاروانسراهای ایران که شامل ۵۶ کاروانسرا است برای سال آینده ارسال می‌شود.»

ارائه تسهیلات حمایتی به موزه‌های بخش خصوصی در دوران کرونا

طالبیان در ادامه و در پاسخ به سوال یکی دیگر از خبرنگاران در مورد ارائه تسهیلات به موزه‌های بخش خصوصی گفت: «در دوران کرونا کمک‌های خوبی به موزه‌ها شده و لیست کمک‌هایی که به موزه‌های بخش خصوصی انجام شده موجود است. البته ناگفته نماند که بودجه ما در این حوزه اندک بود و با توجه به هماهنگی با ادارات کل میراث‌فرهنگی استان‌ها، کمک‌ها به موزه‌هایی که در اولویت بودند پرداخت شده است.»

این مقام مسئول هم چنین در پاسخ به سوال یکی دیگر از خبرنگاران در خصوص شرایط راه‌اندازی موزه‌های بخش خصوصی نیز گفت: «در این موزه‌ها اشیای تاریخی معرفی نمی‌شود، بلکه افراد مجموعه‌های خود را که جمع‌آوری کرده‌اند به نمایش می‌گذارند. در تمام دنیا سیاست این است که از پیشنهادهایی در خصوص راه اندازی موزه‌های بخش خصوصی با حداقل استانداردها حمایت می‌کنند. البته ما هم ضوابط خاصی را داریم که حتما آن‌ها را رعایت می‌کنیم.»

دانش سنتی ساخت لنج حفظ می‌شود

او در ادامه صحبت‌های خود به سوالات یکی دیگر از خبرنگاران در خصوص نفایس و نیز امحای لنج‌ها پاسخ داد و گفت: «حمام شیخ بهایی و آثار نفیس واگذار نخواهند شد. ضمن این که موضوع دیوان‌خانه را نیز بررسی کردیم و در دست پیگیری است. درباره لنج‌ها نیز موضوع این بوده که لنج‌های فرسوده و غیر ایمن امحا شود. جلسه‌ای را در این خصوص با حضور  دکتر مونسان ظرف چند روز آینده برگزار خواهیم کرد و این موضوع رفع خواهد شد، تاکید ما بر این است که دانش سنتی باید حفظ شود.»

او همچنین در پاسخ به سوال دیگری در خصوص وضعیت باستان‌شناسی در دوران کرونا نیز گفت: «بدون شک شیوع کرونا بر این حوزه تاثیرگذار بوده چراکه قرار بوده هیئت‌های باستان‌شناسی خارجی به ایران بیایند اما به دلیل شیوع کرونا این اتفاق نیفتاده است. اما ما سعی کردیم این موضوع را پیگیری کنیم که آسیب زیاد نباشد و تا حد امکان هیئت‌های داخلی، فعالیت‌های باستان‌شناسی را انجام می‌دهند.»

معاون میراث‌فرهنگی کشور به سوال یکی دیگر از خبرنگاران در باره طاق کسری پاسخ داد و گفت: «درباره طاق کسری  به تازگی نامه‌ای از وزارت امور خارجه آمده است. قرار شد ابتدا هیئتی از مدیران به عراق سفر کنند و با عقد تفاهم‌نامه به احتمال زیاد کار را شروع خواهیم کرد. ما تا کنون منتظر دعوت رسمی کشور عراق بودیم که این دعوت تازه انجام شده است.»

طالبیان در بخش دیگری از این نشست خبری درباره بسطام نیز گفت: «یک طرح بسیار خوبی آماده شده و این طرح پذیرفته شده است. مصالح مورد نیاز برای مرمت این مجموعه و آرامگاه بایزید خریداری شده و ظرف یک ماه آینده پوشش جدیدی بر مزار نصب خواهد شد.»

افزایش مشارکت مردم در حوزه موزه‌داری

محمدرضا کارگر مدیرکل امور موزه‌ها و اموال منقول فرهنگی تاریخی کشور نیز در این نشست خبری گفت: «من همیشه اعتقادم این بوده است که میراث‌فرهنگی و موزه‌ها زمانی به وضعیت واقعی خود می‌رسند که مردم از آن‌ها پاسداری کنند.»

او افزود: «خوشبختانه اکنون شاهد این هستیم که مشارکت مردم در این حوزه افزایش یافته و مردم موزه‌ها و میراث‌فرهنگی خود را پاسداری می‌کنند و این ما را نسبت به آینده حوزه میراث‌فرهنگی امیدوار می‌کند.»

کارگر به موضوع حمایت از موزه‌های بخش خصوصی اشاره کرد و گفت: «به‌منظور حمایت از موزه‌داران خصوصی در زمان شیوع کرونا کمک‌هایی انجام شده که یکی از آن‌ها اعطای اعتبار نقدی به مدیران موزه‌های خصوصی بود. همچنین زمینه دریافت تسهیلات با کارمزد 4 درصد برای موزه‌داران خصوصی فراهم شده است.»

ایمن‌سازی کاخ گلستان از نظر تاسیسات برق و گاز

آفرین امامی مدیر مجموعه جهانی کاخ گلستان نیز در سخنانی گفت: «خوشبختانه یکی از اقدامات بسیار خوب و ارزنده در این مجموعه جهانی راه‌اندازی دوباره ساعت شمس‌العماره بود که اکنون مردم و گردشگران صدای این ساعت را می‌شنوند.»

او افزود: «با توجه به شیوع کرونا تلاش ما بر این بود که از طریق فضای مجازی به معرفی این مجموعه جهانی بپردازیم و در همین حال 30 کارگاه مجازی نیز برای علاقه‌مندان برگزار شد.»

امامی در ادامه به مهمترین اقدامات انجام شده در مجموعه جهانی کاخ گلستان اشاره کرد و گفت: «ایمن‌سازی این مجموعه از نظر گاز و برق، دیجیتال‌سازی و توجه به سه مخزن مهم کاخ و آلبوم‌خانه از اقدامات مهمی است که ماه‌های گذشته به همت مدیران و کارشناسان مجموعه جهانی کاخ گلستان انجام شده است.»

مصطفی پورعلی مدیرکل دفتر ثبت و حریم آثار میراث معنوی و طبیعی نیز در این نشست خبری گفت: «رونمایی از 5 کتاب در حوزه میراث‌فرهنگی که امروز با حضور دکتر علی‌اصغر مونسان وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی انجام شد یکی از مهترین اقدامات این اداره‌کل است.»

او افزود: «فرآیند انتشار کتاب مجموعه دستورالعمل‌های ثبت نیز در حال انجام است و بعد از انجام ویرایش‌های نهایی به زودی چاپ خواهد شد.»

پورعلی اضافه کرد: «یکی از اتفاقات خوب نیز این است که جلسه هم‌اندیشی با قضات دیوان عدالت اداری را برگزار کردیم که یک اقدام بسیار خوب است و می‌تواند به تقویت روابط بین این وزارتخانه و دستگاه قضایی کمک کند. انتظار ما این است که جلسات مرتبط با حوزه میراث‌فرهنگی در دادگاه‌ها به صورت علنی برگزار شود و با توجه به این که ثبت و یا خروج از ثبت یک اثر، جنبه عمومی  دارد خوب است که جلسات دادگاه در این خصوص به صورت علنی و با حضور خبرنگاران برگزار شود.»

تخریب عمدی آثار تاریخی با کمک رسانه‌ها کاهش یافت

سید هادی احمدی روئینی مدیرکل دفتر حفظ و احیای بناها، بافت‌ها و محوطه‌های تاریخی نیز در این نشست خبری در سخنانی گفت: «در سال‌های گذشته خوشبختانه تخریب عمدی آثار تاریخی کاهش پیدا کرده و این به خاطر این است که هزینه تخریب برای افراد بالا رفته و این مهم، با کمک رسانه‌ها میسر شده است.»

او اضافه کرد: «در کنار کاهش تخریب آثار تاریخی متاسفانه شاهد افزایش حفاری‌های غیر‌مجاز و در کنار آن افزایش مرگ حفاران هستیم که در این خصوص نیز نیازمند همکاری رسانه‌ها هستیم تا در این خصوص روشنگری کنند؛ چرا که اکثر حفاران غیرمجاز هیچ چیزی به دست نمی‌آورند و گاهی اوقات حتی جان خود را از دست می‌دهند.»

احمدی در ادامه گفت: «در دوران کرونا سه هدف مهم را دنبال می‌کردیم که این سه هدف حفظ اشتغال، حفظ کارگاه‌ها و حفظ دانش سنتی بود.»

بهرام رضایی معاون اداره‌کل امور پایگاه‌های جهانی نیز در این نشست خبری گفت: «پایگاه‌های ملی و جهانی شاخص‌ترین آثار تاریخی در کشور به حساب می‌آیند و در همین ارتباط ما در این اداره‌کل  به صورت جدی به دنبال حفاظت و پاسداری از این آثار هستیم.»

او افزود: «در سال گذشته بالغ بر 500 کارگاه در پایگاه‌های میراث‌فرهنگی ملی و جهانی برگزار کردیم که با احتساب برگزاری کارگاه‌ها در شهر جهانی یزد حدود هزار کارگاه در سال گذشته برگزار شده است.»

رضایی افزود: «همچنین با همکاری دفتر منطقه‌ای یونسکو نیز موفق به برگزاری کارگاه‌های بسیار خوبی برای کارشناسان و مدیران پایگاه‌ها و نیز راهنمایان گردشگری شدیم.»

انتهای پیام/

کد خبر 14000228622498

برچسب‌ها