پیوند زیبایی و طبیعت با تاریخ در«کرسف»!

شهر تاریخی کرسف مرکز مهد علم و فضیلت و تاریخ و تمدن شهرستان خدابنده است، شهری که طبیعت و زیبایی در آتن چشم هر بیننده‌ای را می‌نوازد.

میراث آریا: تعطیلات نوروزی برای خانواده‌ها فرصت مناسبی است تا برای دیدن جاذبه‌های تاریخی، طبیعی، فرهنگی و... کشورمان دل به جاده بزنند، استان زنجان با داشتن ۸ شهرستان از این موضوع مستثنی نیست، چرا که هر ساله با فرا رسیدن نوروز، میزبان مسافران زیادی از جای جای کشورمان است.

شهرستان خدابنده یکی از شهرستان‌های استان زنجان است که قدمت تاریخ و تمدن آن به هزاره چهارم و پنجم پیش از میلاد باز می‌گردد، این منطقه جاذبه‌های طبیعی و تاریخی زیادی دارد، شهر تاریخی کرسف در این منطقه که مرکز مهد علم و فضیلت و تاریخ و تمدن در شهرستان است، حلاوت و شیرینی ایام نوروز را به کام مسافرانش بیشتر می‌کند.

شهر کرسف در مسیر جاده بیجار خورخوره و مسیر غارعلیصدر و غارکتله خور قرار گرفته است، پیشینه تاریخی این شهر با وجود تپه تاریخی «کری قیه سی»، سفال‌های کشف‌ شده از این تپه  و وجود روستای مادآباد که به دوران حکومت مادها بازمی‌گردد بسیار قابل توجه است.

امیرجهانشاه ‌خان افشار حاکم مقتدری در دوران قاجار در منطقه خمسه ( زنجان فعلی) بود که  کرسف را برای محل زندگی و حکمرانی انتخاب کرده بود که دارای املاک و  قدرت نظامی شگفت‌انگیزی داشت که وی حسینیه و سد کرسف را ساخته است، سد کرسف یا سد «امیر» با ارتفاع ۱۵ متر و ظرفیت ذخیره ۵ میلیون مترمکعب آب در جنوب غربی کرسف و روی رودخانه شور یکی از شاخه‌های رود قزل‌اوزن ساخته‌شده است که به دوره ساسانیان برمی‌گردد که از جاذبه های طبیعی این خطه به شمار می‌آید.

حسینیه تاریخی شهر کرسف بازمانده از دوره قاجار است

 حسینیه تاریخی شهر کرسف مربوط به دوران قاجار است که در محله‌ای قدیمی به نام «ساری‌کورپی» قرار دارد و  با طراحی روباز (حیاط مرکزی)، رواق‌های دورتادور، شبستان‌هایی در ضلع شمالی و جنوبی و شش ایوانی به دست استاد ملاقلی شیرازی و به دستور جهانشاه‌خان به سبک معماری دوره اسلامی با سنگ، آجر، گل و گچ و ملاط و آهک ساخته ‌شده است که هر ساله گردشگران زیادی از این اثر تاریخی بازدید می‌کنند.

تپه باستانی کرسف مربوط به دوره ساسانیان است و این اثر در تاریخ ۲۴ تیر ۱۳۸۲ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است، با کاوش در این محوطه شواهدی از آثاری معماری از دوره میانی اسلامی (قرون ششم و هفتم هجری قمری) همراه با یافته‌های سفالی به دست آمده است.

قبرستان کرسف، آثار به جای مانده از این خطه است، سنگ مزارهای برجای‌ مانده نشان از حمله مغولان  در قرن ۷ هجری قمری دارد که روی قبرها به خط کوفی نوشته‌ شده است.

همچنین آستان امامزاده عبدالله که طبق شجره‌نامه وی که یکی از نوادگان امام موسی کاظم (ع) است، بر روی قبرستان قدیمی در قسمت شمال غربی کرسف قرار دارد، بارگاه قدیمی این امامزاده از خشت، گل و ضریح چوبی بر روی مزار ساخته ‌شده بود که به‌ مرور زمان از بین رفته و سال ۱۳۷۳ بقعه‌ آجری این امامزاده ساخته شد.

تاکنون در کرسف حدود ۳۲ محوطه شناسایی‌شده که ۱۲ اثر از میان آن‌ها در سال‌های ۱۳۵۴ و ۱۳۸۲ شناسایی و به ثبت رسیده است، ۱۴ اثر در دهستان مذکور متعلق به دوران تاریخی، ۱۱ اثر اسلامی و بقیه آثار عمدتاً مربوط به دوره پارینه‌سنگی و پیش ‌از تاریخ است.

اولین دانشمند شهرستان خدابنده به نام حکیم «احمد ابن فارس زهراوی کرسفی» (قرن چهارم هجری قمری) که بیش از ۳۸ اثر علمی ارزشمند در زمینه فقه و علوم دارد در شهر کرسف ساکن بوده است، از شاگردان وی می‌توان به بدیع الزمان همدانی اشاره کرد، دانشمندی که آوازه او در لبنان و فلسطین و سایر کشورهای جهان سال‌هاست پیچیده است و خواجه شمس‌الدین حکیم الهی کرسفی یکی دیگر از افتخارات این خطه است.

جاذبه‌های طبیعی کرسف

 مراتع کرسف بسیار زیبا و دل‌انگیز هستند،  پوشش گیاهی مرتع‌های آن شامل کنگر، کاکوتی، کاما، تلخه بیان،  ورک، گون، خارشتر، شیرین‌بیان و میوه‌های باغ‌های آن شامل گیلاس و بادام، زردآلو، گوجه، انگور، گردو، سیب، هلو، گلابی، آلبالو و صیفی‌جاتی مانند پیاز، چغندر، ذرت، کدو، گوجه‌فرنگی، خیار،  سبزیجات، آفتاب‌گردان و ... است.

در قسمت مرکزی تا جنوب کرسف، جنگل طبیعی و بسیار زیبا  و وسیعی با وجود چشمه بزرگ ساریکورپی ایجاد شده است که بسیار بی‌نظیر  است و مهم‌ترین درختان این جنگل بید و کاهو است.

چشمه‌ تاریخی کرسف در دل طبیعت زیبا و درختان سر به فلک کشیده قرار دارد و یک بوم‌سازگان غنی از انواع آبزیان، خزندگان، دوزیستان و پرندگان است.

اگر می خواهید سفری به یادماندنی داشته باشید حتما در ایام نوروز به شهر تاریخی کرسف واقع در شهرستان خدابنده سری بزنید و از جاذبه‌های تاریخی طبیعی و فرهنگی این شهر دیدن کنید.

 

دعوت از مردم ایران برای حضور در کرسف

عضو شورای اسلامی شهر کرسف ضمن تبریک فرارسیدن عید نوروز و ماه مبارک رمضان دعوت از هم استانی‌ها و مردم ایران اسلامی عزیز برای گذراندن تعطیلات نوروزی در کرسف زیبا دعوت کرد.

پرویز ذوالقدری با بیان اینکه مردم قبل از فرا رسیدن عید نوروز با آذین‌بندی بارگاه‌های مذهبی به پیشواز سال جدید می‌روند و عید باستانی نوروز در بین ایرانیان و مردم کرسف رنگ و بوی اسلامی گرفته است، گفت: شهرستان خدابنده بەعنوان یک منطقه گردشگری و علی الخصوص شهر تاریخی کرسف مرکز مهد علم و فضیلت و تاریخ و تمدن شهرستان باید حلاوت و شیرینی این ایام را در کام مردم بیشتر کند.

وی با اشاره به اینکه جنگل و کوچه باغات و چشمه و تالاب زیبا و سد بند امیر کرسف آماده پذیرایی و استقبال از همه میهمانان نوروزی است، افزود: شهر کرسف با مسیر اقامتی و استراحتگاه برای مسافران و گردشگران و با جاذبه‌های گردشگری و ظرفیت‌های موجود در خدمت همه ملت ایران است.

انتهای پیام/

انتهای پیام/

کد خبر 1402011714742

برچسب‌ها