کلمه ترکی «بولاغ» در فارسی به معنی «چشمه» است، منطقه نمونه گردشگری بولاغلار در شهرستان نیر استان اردبیل پر از چشمههایی است که در اطراف خود باغهای کم نظیری را پدید آوردهاند. وقتی وارد این منطقه میشوید همه جا سر سبز به نظر میرسد و هرقطعه از زمین باغی است که درکنار دیگری قرار گرفته و نهرهای آب از مقابل آنها روان است.
هرساله و در اوایل تابستان این منطقه زیبای گردشگری میزبان جشنواره ملی آش و غذاهای سنتی است، جشنوارهای که مردم این منطقه سالهاست با آن خو گرفتهاند و هربار بوی تابستان که به مشام میرسد، نیریها آماده پذیرایی از شرکتکنندگان و خیل عظیم بازدیدکنندگان از این جشنواره میشوند. امسال نیز شانزدهمین دوره جشنواره آش و غذاهای سنتی نیر 14 تا 16 تیرماه و در منطقه نمونه گردشگری بولاغلار برگزار شد.
در روزهای جشنواره، وقتی به منطقه بولاغلار نزدیک میشوید با انبوه ماشینها و جمعیت پیادهای روبرو میشوید که به سمت محل برگزاری جشنواره میروند. جشنواره در یکی از باغها برگزار میشود و غرفههای شرکت کنندگان در کنار یکدیگر صف کشیدهاند. دیگهای آش در مقابل غرفهها خودنمایی میکنند و غل غل دیگها عطر آشها و غذاها را به مشام میرسانند. هر غرفه آش و غذای منطقهای را ارائه میکند و معمولا غرفهداران با لباسهای محلی مربوط به منطقه خود حضور پیدا میکنند. بازدیدکنندگان نیز در دستههای چند نفره مقابل غرفهها مشغول امتحان کردن خوراکیهای متنوع هستند و برخی از غرفهها شلوغتر از بقیه به نظر میرسند که احتمالا غذاهای لذیذتری ارائه میکنند.
غرفههایی از اردبیل و 10 استان دیگر
در غرفههای مربوط به استان اردبیل آش دوغ پای ثابت است و علاوه بر آن آشهایی مثل آش گیلدیک که مربوط به شهرستان کوثر است، آش گوجه، آش ترش، اوماج آشی، آش بادمجان و آش سیر نیز به چشم میخورد. وقتی با پاشایی که به همراه مادرشان در غرفه خود آش سیر ارائه میکنند صحبت میکنیم، میگوید: آش سیر اردبیل یکی از خوراکیهای در حال فراموشی اردبیل است و ما سعی میکنیم با پخت و ارائه آن به ویژه در نمایشگاهها و جشنوارهها این آش سنتی اردبیل را حفظ و احیا کنیم.
در شانزدهمین دوره جشنواره آش و غذاهای سنتی نیر علاوه بر استان اردبیل از 10 استان دیگر کشور نیز شرکتکنندگانی حاضر هستند و آش و غذاهای سنتی منطقه خود را ارائه میکنند. آش پنجار خراسان شمالی، آش ترش زنجان، آش ترخینه و حلوای سنتی لرستان، آش رب انار یزد، فلافل جنوب و خوشگوشت اهواز از جمله مواردی بودند که اتفاقا بازدیدکنندگان اردبیلی استقبال خوبی از آنها داشتند.
یک بانوی آشپز اهوازی که در غرفه خود فلافل جنوب و خوشگوشت اهواز میپزد، میگوید: جشنواره آش و غذاهای سنتی نیر یکی از جشنوارههای شناخته شده حوزه خوراک است و سالها آوازه این جشنواره را شنیده بودم که امسال برای اولین بار توانستم به اردبیل سفر کنم و در این جشنواره حضور داشته باشم.
او اضافه میکند: جشنواره در یک منطقه بکر و تماشایی برگزار میشود که به جذابیتهای آن اضافه کرده و من در هوای معتدل بولاغلار نیر غذاهای سنتی منطقه خودمان از جمله فلافل جنوب و خوشگوشت اهواز را به بازدیدکنندگان ارائه میکنم.
تنوع محصولات ارائه شده در این جشنواره و البته حضور گردشگران از سراسر کشور رنگ و بوی ایران را به بولاغلار نیر آورده است، حاضران با لهجهها و زبانهای مختلف حرف میزنند و غذاهای مناطق مختلف را امتحان میکنند، محفلی که سفر به نقاط مختلف کشور را برای حاضران میسر میکند.
یک شرکتکننده اهل لرستان نیز میگوید: امسال دومین بار است که در این جشنواره شرکت میکنیم و استقبال گسترده مردم که در روزهای برگزاری جشنواره اتفاق میافتد یکی از نکات مهم در مورد این جشنواره است.
او تاکید میکند: ما در این جشنواره آش رشته و آش ترخینه را پخت میکنیم و علاوه بر آن حلوای سنتی لرستان، پیراشکی محلی و برساق لرستان از جمله مواردی است که در غرفه ما ارائه میشود.
جشنواره ملی در سطح بینالمللی
جشنواره آش نیر که امروزه تحت عنوان جشنواره ملی آش و غذاهای سنتی شهرستان نیر شناخته میشود شانزدهمین دوره خود را تجربه کرد و این در حالی است که در سالهای ابتدایی به صورت محلی برگزار میشد و به مرور زمان آوازه ملی پیدا کرده است.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اردبیل درمورد این جشنواره میگوید: شانزدهمین دوره جشنواره آش و غذاهای سنتی شهرستان نیر امسال در راستای برنامههای رویداد اردبیل 2023 پایتخت گردشگری کشورهای عضو اکو و با استقبال ویژه گردشگران برگزار شد.
حسن محمدی ادیب ادامه میدهد: یکی از اهداف ما در سال 2023 میلادی برگزاری برنامههای متنوع در سطوح استانی، ملی و بینالمللی به منظور معرفی ظرفیتهای گردشگری استان است که در این راستا تقریبا هر ماه حداقل دو جشنواره را در استان برگزار میکنیم و جشنوارههایی مثل جشنواره بینالمللی کوچ عشایر و جشنواره ملی آش نیر از جمله مهمترین برنامههای ما در این راستا هستند.
او تاکید میکند: در این دوره از جشنواره آش نیر بیش از 60 غرفه حاضر بودند که 10 مورد از آنها مربوط به غذاهای استانهای مختلف کشور بود و در سایر غرفهها نیز آشها و غذاهای استان اردبیل، صنایعدستی و سوغاتیها به نمایش گذاشته شده بودند.
بنابر اعلام مدیرکل میراثفرهنگی استان اردبیل با توجه به سطح بالای برگزاری جشنواره آش و غذاهای سنتی نیر و همچنین به دلیل وجود اشتراکات فرهنگی در کشورهای منطقه به ویژه کشورهای عضو سازمان همکاریهای اقتصادی اکو، اقداماتی برای بینالمللی شدن این جشنواره از دور بعد انجام گرفته است.
حاضران در این دوره از جشنواره آش نیر به مدت سه روز خوراکیهای خود را به معرض نمایش گذاشتند و در انتها نیز با برگزاری مراسم اختتامیه این جشنواره در یکی از باغهای زیبای منطقه نمونه گردشگری بولاغلار، آشپزهای برتر حاضر در این جشنواره معرفی شده و جوایزی دریافت کردند.
گزارش: توحید سیف
انتهای پیام/
نظر شما