استفاده از ظرفیت دیاسپورا (ایرانیان خارج از کشور) برای توسعه کشور

با درگیر کردن استراتژیک ایرانیان خارج از کشور، می‌توان رابطه سودمند دو جانبه را تقویت کرد و در عین حال احساس تعلق و مشارکت را در بین شهروندان ایرانی در خارج از کشور برای کمک به توسعه بیشتر کشور تقویت کرد.

حسن عظیم‌زاده،‌ کارشناس روابط بین‌الملل در یادداشتی نوشت: جمهوری اسلامی ایران می‌تواند از ظرفیت‌های متنوع شهروندان خود که در خارج از کشور زندگی می‌کنند به چندین روش استفاده کند. این شهروندان اغلب دارای مهارت‌ها، تجربیات و شبکه‌های منحصربه‌فردی هستند که می‌تواند در حوزه‌های مختلف به نفع ایران اسلامی باشد. این ظرفیت‌ها می‌تواند در چند حوزه در پیش‌برد اهداف کشور باشد:

حوزه اقتصادی: تشویق و تسهیل راه‌های ایمن و مقرون به صرفه برای ایرانیان خارج از کشور به منظور انتقال سرمایه به داخل کشور و سرمایه‌گذاری در حوزه‌های مختلف اقتصادی، صنعتی، گردشگری و... با ایجاد مشوق‌هایی همچون معافیت‌های مالیاتی، اهدای زمین و رفع قوانین زائد که می‌تواند در کارآفرینی و اشتغالزایی نقش موثری داشته باشد. حضور دیاسپورا به عنوان سرمایه‌گذار در کشور می‌تواند در ترغیب سرمایه‌گذاری خارجی برای حضور در کشور هم موثر باشد.

دانش و فناوری: جذب متخصصان و نخبگان دیاسپورا به کشور و بازگشت موقت یا دائم آن‌ها می‌تواند زمینه‌ای فراهم نماید تا با به اشتراک گذاشتن تخصص خود در زمینه‌هایی مانند پزشکی، فناوری، آموزش و حکومت، موجب ارتقای سطح علمی و حرفه‌ای نیروهای داخلی گردد. همچنین از فناوری برای فعال کردن مشارکت از راه دور در پروژه‌های محلی، مانند آموزش آنلاین، برنامه‌های آموزشی یا مشاوره‌ای و تبادل اطلاعات بر روی پروژه‌های خاص استفاده شود.

همکاری پژوهشی و تشویق دانشمندان و محققان دیاسپورا به همکاری با مؤسسات در ایران در پروژه‌های نوآورانه و انتقال فناوری و تسهیل تاثیر آن در پیشبرد اهداف صنعتی و اقتصادی حائز اهمیت خواهد بود.

سیاست: این نیروها به عنوان نمایندگان دیاسپورا در فرآیند سیاستگذاری‌ها در عرصه‌های مختلف دخالت داده شوند. این امر باعث می‌شود تا اعضای دیاسپورا تشویق شوند تا از سیاست‌ها یا مشارکت‌های مطلوب در کشورهای میزبان خود دفاع کنند. این اعضا می‌توانند در معرفی بیشتر ظرفیت‌ها و پیشبرد اقدامات تبلیغی و ساختن وجهه کشور و تقویت روابط بین‌المللی مثبت، تسهیل تجارت، سرمایه‌گذاری و همکاری دو جانبه، موثر باشند. در این راستا ارائه خدمات کنسولی کار آمد، از جمله پشتیبانی قانونی و فرآیندهای ساده برای سفر و سرمایه‌گذاری اعضای پرنفوذ دیاسپورا می‌تواند در علاقمندی و جذب مشارکت آن‌ها موثر باشد.

فرهنگی و اجتماعی: ایرانیان خارج از کشور می‌توانند به عنوان سفیران فرهنگی مروج شایسته‌ای برای کشور باشند. حمایت از تلاش‌های دیاسپورا برای حفظ و ترویج میراث‌فرهنگی خود، می‌تواند قدرت نرم کشور را در سطح بین‌المللی افزایش داده و با برگزاری جشنواره‌ها، رویدادها و برنامه‌ها در تبادل فرهنگی، ارتباطات بین ایران و مردم کشورهای میزبان را تقویت کند. طراحی برنامه‌های آموزشی برای جوانان نسل دوم دیاسپورا و تقویت هویت ملی و تاریخی از طریق کارآموزی، اجرای سفرهای میراثی و فرهنگی و دخالت بیشتر آن‌ها موثر باشد.

با درگیر کردن استراتژیک ایرانیان خارج از کشور، می‌توان رابطه سودمند دوجانبه را تقویت کرد و در عین حال احساس تعلق و مشارکت را در بین شهروندان ایرانی در خارج از کشور برای کمک به توسعه بیشتر کشور تقویت کرد.

انتهای پیام/

کد خبر 1403091901020
دبیر مرضیه امیری

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha