بازدید رئیس پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری از کاوش تپه تیلینه کرمانشاه/ کشف بزرگترین مجموعه مدارک مدیریت اداری- اقتصادی اواخر دورۀ پیش از تاریخ در ایران

مصطفی ده‌پهلوان رئیس پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری به همراه سجاد علی‌بیگی رییس پژوهشکده باستان‌شناسی و مهدی رازانی رییس پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی-فرهنگی از مراحل کاوش تپه تیلینه کرمانشاه بازدید و در خصوص اهمیت این مکان باستانی مهم با شکوه خسروی سرپرست هیئت باستان‌شناسی به تبادل نظر پرداخت.

به گزارش میراث‌آریا، تپه تیلینه در حدود ۴۰ کیلومتری غرب شهر کرمانشاه، محوطه باستانی مهمی در قلب زاگرس مرکزی و امتداد شاهراه خراسان بزرگ است که به واسطۀ خاکبرداریها و تخریبات صورت گرفته، طی سالیان اخیر آسیبهای جدی دیده است. حفریات غیرمجازی که در بخشی از این محوطه انجام شده بود، باعث آشکار شدن حدود ۷۰ اثر مهر گِلی آغاز هزارۀ سوم پ.م شده بود و همین موضوع باعث جلب توجه باستان‌شناسان به اهمیت این محوطه شد. از همین رو فصل نخست کاوش در این محوطه در سال ۱۴۰۲ به انجام رسید و با حمایتهای ادارۀ کل میراث‌فرهنگی استان کرمانشاه محوطه در تابستان ۱۴۰۳ تعیین عرصه و حریم شد. در ادامه با حمایت و مجوز پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری، فصل دوم کاوش در آن نیز به سرپرستی شکوه خسروی عضو هیأت علمی دانشگاه کردستان از ۲۵ مهرماه آغاز و تا ۲۰ آذرماه ادامه داشت. 

مصطفی ده‌پهلوان ضمن بازدید از کاوشهای این محوطه، اظهارکرد: یکی از مهمترین پروژه‌های سال جاری پژوهشگاه توجه به محوطه‌های در خطر تخریب و غارت بوده و از این رو علیرغم محدودیتهای مالی، شورای پژوهشی پژوهشگاه توجه ویژه‌ای به محوطه‌های کلیدی در خطر تخریب داشت، این موضوع باعث می‌شد که به جای تخریب و غارت محوطه‌ها، آثار به دست باستان‌شناسان و با شیوه‌های علمی از زیر خاک بیرون بیاید و اجازه ندهیم آثار تاریخی کشور به یغما برود. به همین دلیل کاوش در غار زل هستیجان استان مرکزی، تپه تیلینه کرمانشاه و بازه هور در خراسان رضوی در دستور کار قرار گرفت.

این باستان‌شناس افزود: تپه تیلینه به عنوان محوطۀ باستانی در خطر، پس از تصویب شورای پژوهشی پژوهشگاه برای کاوش باستان‌شناختی در اولویت قرار گرفت و بنا به یافته‌های فوق‌العاده ارزشمند فصل نخست آن، کاوش در این محوطه از حدود ۵۰ روز پیش آغاز شده است.

رئیس پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری گفت: نتایج کاوشهای تپه تیلینه اطلاعات کم نظیری از یک جامعۀ پیچیدۀ دورۀ آغاز تاریخی در غرب ایران در اختیار قرار داده است و باید آن را در شمار محوطه‌های کلیدی برای مطالعۀ محوطه‌های آغاز هزارۀ سوم پ.م قرار داد.

او با اشاره به کشف بیش از ۶ هزار اثر مهر باستانی با قدمت ۵ هزار سال طی دو فصل کاوش باستان‌شناسی در این محوطه خاطر نشان کرد: در کاوش کمتر محوطه‌ای در دنیا با چنین قدمتی، این تعداد اثر مهر باستانی به دست آمده است.

ده‌پهلوان با اشاره به اینکه این یافته‌های کم نظیر اطلاعات مهمی در خصوص جایگاه محوطه در مبادلات منطقه و نقش ویژۀ آن در ساماندهی به امور اقتصادی و اداری منطقۀ زاگرس مرکزی و به ویژه محدودۀکرمانشاه در اختیار قرار می‌دهد افزود: اهمیت تپه تیلینه از آنجا آشکار می‌شود که باستان‌شناسان با کشف چند نمونه قطعه از این نوع اثر مهرها، اطلاعات ویژه‌ای از نوع و سطح ارتباطات، اقلام مبادله شده و شیوه‌های حمل و جابه‌جایی مرسولات کسب می‌کنند. از این رو کشف بیش از ۶ هزار اثر مهر در تپه تیلینه فرصتی استثنایی برای مطالعۀ یک مرکز مبادلاتی مهم به دست باستان‌شناسان ایرانی فراهم آورده که در دنیا نمونه‌های اندکی دارد.

رئیس پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری در پایان ابراز امیدواری کرد که با حمایتهای وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و همکاری اداره کل استان کرمانشاه بتوان پژوهشها در این محوطه ارزشمند را ادامه داد.

انتهای پیام/

کد خبر 1403092001115
دبیر مهدی نورعلی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha