۱۳ خرداد ۱۴۰۰ - ۰۸:۰۰
کد خبر 14000310534682

استان فارس

یکی از صنایع دستی شاخص شهرستان کازرون در استان فارس،هنر دولچه دوزی می باشد.

واژه دلو ، عربی و به معنی آوند آب کشی و ظرفی است که بیشتر از پوست و گاهی فلز می سازند و با آن ، آب از چاه می کشند . این لغت به طور مقلوب و به صورت دول و به همین معنی استعمال می شود . در زبان فارسی ترکیب دولاب در متون نظم و نثر پارسی به کار رفته است .

  دولچه شکل مصغر همین واژه است که در کازرون معمول است . ظرف مخروطی شکل که از پوست دباغی شده (چرم) و یا مشک آبخوری سوراخ شده یک عشایرساخته شده که با سه پایه چوبی روی زمین قرار می گیرد و سری از چوب دهانه آن را مسدود می کند . سر و پایه دولچه را چوب تراشان (خراطان) محلی درست می کنند و اغلب به طرز زیبایی رنگ می کنند و اطراف دولچه را با چرم ها و تسمه های رنگین و آیینه دوزی تزیین می کنند. در گذشته شغل اکثر مردم کازرون و روستاهای اطراف آن از طریق دامداری و کشاورزی بوده است .

افراد مشغول در این حرفه جزء طبقه پیشه وران محسوب می شدند و پرداخت پوست یکی از مشاغل مهم آن زمان  به شمار می رفته است و جزء مشاغلی بوده که از پدر به پسر و از استاد به شاگرد انتقال می یافته است.

استاد محمد رضا پایدار یکی از بازماندگان این هنرصنعت ، در بازار قدیم کازرون در مغازه کوچک خود مشغول دوختن این ظرف سنتی است.

برچسب‌ها