توسعه سوزن‌دوزی در گرو حمایت مسئولان است

هنرمند کارآفرین سیستان و بلوچستانی گفت: فعالان صنایع‌دستی در حالی نیازمند حمایت بیشتر مسئولان هستند که دستاورد این توجه تقویت صنایع‌دستی را به دنبال دارد.

به گزارش میراث‌آریا به‌نقل از روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی سیستان و بلوچستان، صنایع‌دستی سیستان و بلوچستان از اصیل‌ترین و شاخص‌ترین صنایع‌دستی ایران و جهان بوده و قدمت آن به درازای تاریخ است از این حیث همیشه مورد توجه مردم ایران و جهان بوده، و در این بین سوزن‌دوزی، سفالگری، حصیربافی، سکه ‌، زرگری و قالی و گلیم‌بافی از مهمترین صنایع دستی است.

سوزن دوزی هنری بسیار زیبا و ارزنده و یکی از اصیل‌ترین و جذاب‌ترین صنایع‌دستی کشور محسوب می‌شود و خاستگاه آن سیستان و بلوچستان و شهرستان ایرانشهر است این مهم باعث شد تا این شهرستان به عنوان شهر ملی سوزن‌دوزی ثبت شود.

هنری که روزگاری تنها کاربردش زینت‌بخشی به تن پوش سنتی زنان بلوچ بود، امروزه مهر اصالت یونسکو را دریافت کرده است.

چرا که با ثبت جهانی هنر سوزن‌دوزی در ایرانشهر فرصت‌های شغلی فراوانی برای مردم این شهرستان فراهم شد و هم اینک این هنر به عنوان یکی از راه‌های امرار معاش در اکثر روستاهای سیستان و بلوچستان به شمار می‌رود.

در بین انواع متنوع صنایع‌دستی، هنرمندان و صنعتگران در رشته سوزن‌دوزی در سایه عشق و علاقه و با حوصله طرح‌های افسونگر و خیال‌پرور خود را توسط نخ و سوزن بر روی پارچه نقش می‌زنند و عاشقانه هنر خود را از جان و دل به نمایش می‌گذارند.

ایجاد اشتغال برای ۱۰۰ بانوی سرپرست خانوار

فریبا خوبانی یکی از بانوان کارآفرین زاهدانی است که در کنار زنده نگه داشتن صنایع‌دستی برای قشر زیادی اشتغال‌زایی کرده است، او که با علاقه و ظرافت طرح می‌زند با عشق این طرح و نقش‌ها را به نمایش می‌گذارد.

این بانوی کار آفرین افزود: از آنجایی که علاقه بسیاری به فعالیت‌های هنری داشتم به هنر صنایع‌دستی سوزن دوزی، مکرومه بافی، سکه دوزی، خامه دوزی و طراحی روی بوم، روی آوردم و تصمیم گرفتم نوع فعالیت خود را به گونه‌ای انتخاب کنم که درآمدزایی نیز داشته باشد.

او تصریح کرد: در این عرصه با آموزش به بیش از ۱۰۰ بانوی سرپرست خانوار و بانوان علاقه‌مندان به این هنرهای فاخر، زمینه اشتغال برای آن‌ها مهیا شد و از این طریق امرار معاش کرده و زندگی خود را سپری می‌کنند.

او تأکید کرد: مشاغل خانگی نیاز به سرمایه و منابع مالی زیاد ندارد بلکه با توانمند کردن افراد و ارائه آموزش‌های رایگان می‌توان از آن‌ها حمایت و زمینه اشتغال را برای آن‌ها فراهم کرد.

خوبانی افزود: هم اکنون قریب به ۱۳ سال است که در حاشیه شهر زاهدان و در قالب گروه‌های جهادی این فعالیت را ادامه می‌دهم.

این بانوی کارآفرین از متولیان امر خواستار برپایی نمایشگاه به‌منظور حمایت از صنعتگران در رشته‌های صنایع‌دستی شد و بیان کرد: این امر علاوه برشناساندن صنایع‌دستی و هنر دست زنان این خطه، به رونق بازار فروش آن‌ها نیز کمک کرده و انگیزه کار را در افراد دوچندان می‌کند.

او تأکید کرد: خواسته و انتظار دیگر ما در راستای حمایت مسئولان از صنعتگران این است که در ارائه هدایا از هنرهای صنایع‌دستی بومی استفاده کنند تا هم بازاربابی رونق گیرد و هم اشتغال‌زایی انجام شود.

خوبانی گفت: برای توسعه صنایع‌دستی و کمک به این بخش باید فعالیت‌های تبلیغاتی و رسانه‌ای بیش از گذشته انجام شود تا به معرفی فعالان و صنایع آنان کمک‌کننده باشد، اگر از ظرفیت‌های موجود در زمینه صنایع‌دستی با بهره‌گیری از رسانه‌ها استفاده شود قطعاً بازاریابی، فروش و کمک به اقتصاد فعالان صنایع‌دستی ارتقا یافته و با توجیه اقتصادی شاهد رونق این بخش خواهیم بود.

این بانوی کارآفرین ادامه داد: تا صنایع‌دستی در قالب نمایشگاه و برپایی بازارچه‌های دائمی در معرض دید گردشگران و مسافران قرار نگیرد، نمی‌توان به دنبال معجزه برای رونق آن‌ها بود.

هنر سوزن دوزی و خامه دوزی به ویژه سوزن دوزی زبانزد خاص و عام در دنیا است، سوزن دوزی بلوچ به عنوان یکی از سوزن دوزی‌های زیبا و شکیل حرف‌ها برای گفتن دارد، که برگزاری جشنواره و نمایشگاه‌های داخلی و خارجی و حضور صنعتگران در این نمایشگاه‌ها علاوه بر کمک به درآمدزایی و معیشت مالی آنان این هنرهای فاخر را به همگان معرفی می‌کند.

افزون بر آن یکی از این ظرفیت‌ها که نقش بسیار کلیدی در توسعه پایدار استان ایفا می‌کند، نگاه به فعالیت‌های خرد از جمله فعالیت‌های صنایع دستی در استان است، فعالیت‌هایی که می‌توانند با پس زمینه‌های بسیار خوب و مطلوب، پشتیبان‌هایی را فراهم کنند که هر کدام از این پشتیبان‌ها عده‌ای را همراهی و به دنبال آن ظرفیت‌سازی برای کارهای تولیدی را رقم بزنند.

انتهای پیام/

کد خبر 1402042402018
دبیر مرضیه امیری

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha