تلاش براي نگهداري از بناها و بافت‌هاي تاريخي چند صد ساله، شمارش آثار منقول باقي‌مانده از هزاران سال، به روز کردن فهرست موقت آثار ايراني در يونسکو، رقابت چهار اثر تاريخي ايران براي ثبت جهاني در سال 2009،احداث عمارتي خورشيدي در خراسان و نمايش مينياتورهاي ايران در کرواسي از جمله اتفاقات و اخبار مهمي بود که هفته گذشته متوليان نگهداري از تاريخ و تمدن پارس(Persia) وعده‌هاي اجرايي شدن آن را داده‌اند. اينکه تا چه حد اين برنامه‌ها و دستورالعمل‌ها حالت‌ اجرايي به خود خواهد گرفت؛ سؤالي است که تنها با صبر ، اعتماد و گذر زمان مي‌توان به آن پاسخ داد و دل خوش کرد.

بناهاي تاريخي به خود نلرزند

صدور مجوز مرمت براي بناهاي تاريخي يکي از مهمترين اخباري بود که در هفته گذشته روي سايت قرار گرفت.

اين خبر از سوي مدير کل دفتر بناها و محوطه‌هاي تاريخي در جلسه با مديران ميراث فرهنگي استان‌هاي سراسر کشور گفته و با اعلام آن اندکي خيال مرمتگران‌ و دوستداران ميراث فرهنگي را راحت کرد. چه اينکه با تدوين اين دستورالعمل ديگر هيچ نهاد يا موسسه‌اي نمي‌تواند اقدام به بازسازي بناهاي تاريخي بدون مجوز مرمت کند. البته براي اجراي اين دستورالعمل بايد منتظر تدوين منشور مرمت از سوي ايکوموس بود. ايکوموس قرار است بخش اول اين منشور را که به ارائه قوانين مربوط به مرمت مي‌پردازد، تا پاييز سال جاري به ايران ارائه دهد.

آثار تاريخي منقول شمارش مي‌شود

سازمان ميراث فرهنگي در طرحي جديد شروع به آمارگيري، ساماندهي، آسيب‌شناسي و طبقه‌بندي اموال منقول کرده. به گفته جليل گلشن که به تازگي مدير دفتر حفاظت از اموال منقول شده،هنوز نه سازمان ميراث فرهنگي و نه هيچ نهاد ديگري مي‌داند که چه ميزان اموال منقول تاريخي در کشور وجود دارد. اين در حالي است که در آيين‌نامه دولت در سال 1381 مسئله رسيدگي به اموال منقول و اينکه تمام اشيا تاريخي در اختيار بخش خصوصي، دولتي، موسسات عمومي جزء اموال منقول به حساب‌ مي‌آيد، به تصويب رسيده است. سازمان در طرح جديد خود فهرستي را تهيه و به استان‌هاي سراسر کشور ارسال کرده تا تعداد و مشخصات تمامي اين آثار به سازمان اعلام شود، شايد با اين طرح بتوان ناهماهنگي و کوتاهي‌هاي گذشته را جبران کرد.

فهرستي جديد براي آثار تاريخي ايران در يونسکو

بالاخره بعد از تلاش‌‌هاي تيم‌هاي مختلف ، ايران توانست بعد از گذشت چندين سال فهرست موقت آثار تاريخي- طبيعي خود را در يونسکو تغيير دهد. فهرست موقت ايران در يونسکو از 17 اثر به 60 اثر تاريخي، فرهنگي و طبيعي افزايش يافته است. از اين 60 اثر، 13 اثر به عنوان ميراث طبيعي در اين فهرست قرار گرفته و اين نشان‌دهنده آن است که سازمان ميراث فرهنگي برنامه‌هاي گسترده‌اي براي شروع ثبت ميراث طبيعي ايران هم در بعد ملي و هم در بعد جهاني دارد. به گفته سيد طه هاشمي، معاون رئيس و رئيس پژوهشگاه ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري در اين فهرست سازه‌هاي آبي شوشتر، بافت تاريخي – فرهنگي اصفهان بافت، مجموعه شيخ صفي اردبيلي و بازار تبريز قرار دارد که اين آثار از اولويت‌هاي ثبت جهاني در سال‌هاي آينده است.

رقابت فشرده چهار اثر تاريخي – فرهنگي ايران

سازه‌هاي آبي شوشتر، محور فرهنگي – تاريخي اصفهان، نقش رستم و مجموعه شيخ‌صفي چهار اثر تاريخي ايران است که براي ثبت در فهرست ميراث جهاني در سال 2009 با يکديگر رقابت مي‌کند.

اين چهار اثر تاريخي در صورتي مي‌تواند جهاني شود که پرونده‌هاي ثبتي آنها هم مطابق با معيارهاي ثبت جهاني باشد، زودتر و تکميل‌تر به مسوولان مربوطه ارسال شود. بايد منتظر بود در صورت ثبت جهاني قره‌کليسا کداميک از اين چهار اثر تاريخي در اين رقابت تنگاتنگ پيروز خواهد شد.

نمايشگاه مينياتورهاي ايراني در کرواسي

در ادامه برگزاري نمايشگاه‌هاي بين‌المللي آثار تاريخي ايران، اين بار خبر از برپايي نمايشگاه مينياتورهاي ايراني در کرواسي رسيد.

ظاهراً پس از برپايي نمايشگاه \"هفت هزار سال هنر ايران\" در اين کشور، کرواسي‌ها به هنر ايران باستان علاقه‌مند و خواستار برگزاري نمايشگاهي ديگر از هنر ايران شده‌اند.

بنابه گفته مدير موزه ملي، نمايشگاه مينياتورهاي ايراني، پاييز امسال در کرواسي به نمايش درخواهد آمد.

مرمت ميدان آزادي با نظارت ميراث فرهنگي

اين روزها مرمت ميدان آزادي که مدتي ازشروع آن از سوي سازمان زيباسازي شهرداري تهران مي‌گذرد به بحثي داغ براي اهالي مطبوعات و دوستدارا
ن ميراث فرهنگي تبديل شده است. چه اينکه گروهي از کارشناسان فني سازمان ميراث فرهنگي تهران معتقدند که طرح سازمان زيباسازي به تصويب کارشناسان نرسيده به گونه‌اي،اما از سوي ديگر رييس سازمان ميراث فرهنگي تهران اعلام کرد که همکاري‌هاي لازم سازمان زيباسازي با ميراث فرهنگي صورت گرفته است و هم‌اکنون بهسازي اين ميدان ملي به گفته ملاصالحي بدون وقفه و با نظارت سازمان ميراث فرهنگي در حال انجام است.

قلعه فلک‌الافلاک نماد مشترک ايران و مراکش

در استفاده از سوژه‌هاي ميراث فرهنگي بر روي تمبرهاي مشترک ايران و ساير کشورها اين بار نوبت به قلعه فلک‌الافلاک رسيده است.

به پيشنهاد معاونت فرهنگ و ارتباطات سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري، قلعه فلک‌الافلاک به‌عنوان نماد ايران بر روي تمبر مشترک ايران و مراکش چاپ خواهد شد.

احداث عمارت خورشيدي ديگري در قالب موزه بزرگ خراسان
اختصاص 10 ميليارد ريال اعتبار به‌منظور ادامه عمليات ساخت موزه بزرگ خراسان در سال جاري خبر قابل توجهي بود که اوايل هفته گذشته ازسوي مدير کل اداره موزه‌ها اعلام شد.

به گفته نصرتي تکميل موزه بزرگ خراسان به‌عنوان اولين پروژه بزرگ موزه‌هاي پس از انقلاب به 80 ميليارد ريال اعتبار نياز دارد که هر ساله اين ميزان از محل اعتبارات ملي تأمين خواهد شد.

معماري اين موزه برگرفته از بناي تاريخي هارونيه در توس و عمارت خورشيد در کلات نادري است.

انتهای پیام/

کد خبر 138605111