به گزارش ميراث آريا (CHTN)، اين مجموعه که در نتيجه کاوش‌هاي تپه قالايچي در استان آذربايجان غربي به دست آمده شامل بيش از دو هزار نمونه استخوان و دندان است و دکتر مرجان مشکور و همکاران وي در حال مطالعه آن است.

تپه قالايچي در هشت کيلومتري شمال شرق بوکان واقع شده و مربوط به عصر آهن است.

تاکنون در اين تپه نه فصل کاوش توسط اسماعيل يغمايي در سال 1364 و بهمن کارگر بين سال‌هاي 1378 تا 1385 انجام شده و آثار يافت شده شامل يک طبقه تاريخي متعلق به ماناها و سه دوره ساختماني و همچنين کتيبه اي به خط آرامي که در آن به واژه زعتر ( ايزيرتو يا پايتخت ماناها ) اشاره شده است .

در حفريات تپه قالايچي ، مجموعه‌اي از استخوان‌هاي جانوري به دست آمده که اغلب آنها از درون بقاياي يک چاه باستاني ) مربوط به دوره مانايي ) خارج شده است.

به گفته دکتر مرجان مشکور، سرپرست بخش باستان جانورشناسي موزه ملي، تحقيق در زمينه‌هاي گوناگون باستان جانورشناسي روي اين بقاياي استخواني از قبيل شناسايي گونه ها، الگوي سن کشتار، وضعيت جسمي و بيماري هاي دام‌ها، آثار سلاخي و الگوي پراکنش آنها در سطح استخوان‌ها، مطالعه ميزان ساييدگي دندان‌ها و ارتباط آن با تغذيه در حال انجام است.

وي تصريح کرد: نتايج اوليه حاکي از شمار فراوان بقاياي گاو، بز و گوسفند است.

مشکور افزود: نتايج مطالعات اين مجموعه در تطبيق با ديگر اطلاعات بدست آمده از حفريات قالايچي ، مي‌تواند تصويري از ارتباط و تعامل ميان ساکنان قالايچي و حيوانات شناسايي شده در دوره مانايي ارائه کند که درنهايت به درک بهتر وضعيت معيشتي، دامپروري، تغذيه‌اي و مانند آن در دوره مذکور مي‌انجامد.

با توجه به کشف آثار يک معبد در کاوش ها و همچنين نام بردن از گاو شيرده بصورت نمادي مقدس در کتيبه آرامي آن دوره، مي‌توان از جنبه‌هاي آييني نيز، اهميت مطالعه باستان جانورشناسي اين تپه را دريافت :

\" هر آن کس که اين سنگ يادبود را براندازد ، خواه در جنگ يا صلح ، هر آنچه آفت که در روي زمين است خداوند بر سرزمين آن شاه نازل کند و نفرين خدايان بر او باد . باشد که هفت ماده گاو به يک گوساله شير دهند و سير نشود ، باشد که هفت زن در يک تنور نان بپزند و پر نشود، باشد که \" . ...

بخش باستان جانور شناسي موزه ملي ايران اولين و تنها مرکز مطالعاتي موجود در ايران است که به‌طور تخصصي در زمينه مطالعه بقاياي جانوري به دست آمده از کاوش‌هاي باستان شناسي فعال است. با تجهيز اين بخش از لحاظ آزمايشگاهي مي‌توان نيازهاي پ‍ژوهشي مربوط به باستان جانورشناسي در سطح کشور را تا حدودي بر طرف کرد.

116/M





انتهای پیام/

کد خبر 1386052225