محققان دانشکده علوم دريايي دانشگاه \"دليوري\" آمريکا با استفاده از نسل پيشرفته ربات‌هاي زيردريايي پروژه بين‌المللي جديدي را براي کشف اسرار مدفون در اعماق درياي سياه و بيرون آوردن بقاياي تاريخي کشتي‌هاي غرق شده در آن آغاز کرده‌اند.

\"رابرت بالارد\" از محققان اقيانوس‌شناسي دانشگاه \"رودآيلند\" و از اعضاي اصلي اين تيم تحقيقاتي در اين باره گفت: در گذشته تحقيقات باستان‌شناسي بسياري را در درياي اژه و درياي سياه، که از مهمترين مسيرهاي تجاري بين کشورها بوده‌اند، انجام داده‌ايم و اکنون با کمک ربات \"Doerrl\" که حدود 5/4 متر بلندي و 240 پوند وزن دارد براي تحقيقات بيشتر به عمق 200 متري دريا مي‌رويم.

وي با اشاره به اينکه هنوز آثار تاريخي بسياري از دوره بيزانس در ميان کشتي‌هاي غرق شده در درياي سياه وجود دارد، گفت: ربات \"Doerrl\" با داشتن سيستم‌هاي حسگر فوق پيشرفته و اندازه‌گيري دقيق دما، شوري و ميزان اکسيژن در اعماق دريا يکي از دو نمونه منحصربه‌فرد و پيشرفته ربات‌ها در نقشه نگاري کف درياها به شمار مي‌رود که توسط کامپيومتر‌هاي مجهز و سيستم‌هاي امنيتي قوي هدايت مي‌شود.

بالارد ادامه داد: به دليل تغييرات شيميايي که در اعماق درياي سياه صورت مي‌گيرد بسياري از کشتي‌هاي غرق شده در آن به خوبي حفظ شده‌اند و با توجه به اينکه حدود 90 درصد از اين دريا به دليل نبود اکسيژن به منطقه مرده شهرت دارد و تنها باکتري‌ها در آن زندگي مي‌کنند تنها با کمک رباتي مانند \"Doerrl\" مي‌توان به اين فضا راه پيدا کرد.

خاطرنشان مي‌شود، پس از پايان اين پروژه با کمک ربات \"Doerrl\" عمليات حفاري و کشف صخره‌هاي مرجاني \"بوناير\" در جزاير هلند آغاز خواهد شد.
S/H/108


انتهای پیام/

کد خبر 1386052526