وي ادامه داد: با نظرکارشناس هزينه اين طرح 5 ميليارد تومان اعلام شده و اجراي آن پنج سال به طول ميانجامد. اين پروژه، طرحي خاص و حساس است. چون به هر نقطه از قلعه دست بزنيم با هزار اما و اگر و مسائل پيشبيني نشده مواجه ميشويم.
سجادي ادامه داد: در اجراي اين عمليات محدوديت ارتفاع و فضا وجود دارد، همچنين جابجايي مصالح در فضاي داخلي بسيار دشوار است. تمام اين مسائل باعث شده که اين پروژه جزء طرحهاي حساس به حساب آيد.
مسئول پايگاه ميراث فرهنگي قلعه فلک الافلاک به chtn اظهار داشت: اين اثر پرچم و نماد استان لرستان است.
وي در مورد پيگير بودن پايگاه براي تکميل پرونده ثبت جهاني فلکالافلاک خبر داد و افزود: گزارشي براي ثبت جهاني اين اثر تاريخي آماده شده، اما با توجه به نيروهاي انتظامي در اطراف بنا و نيز تمام نشدن مطالعات باستانشناسي قلعه در انتخاب اين اثر براي ثبت آن در فهرست آثار جهاني مشکلاتي بوجود خواهد آورد.
سجادي تصريح کرد: عرصه 12 برجي قلعه هم بايد آزاد شود تا اقدامات بعدي صورت بگيرد.
وي مطالعات قلعه براي ثبت جهاني را در سه فاز تعريف کرد و ادامه داد: 1- مطالعات فاز صفر يا طرح جامع که در سه جلد تعريف شده، 2- فاز يک مطالعات تپه، 3- مستند سازي قلعه و اطلاعات که در 53 جلد گزارشات در خصوص کليات قلعه جمعآوري شده است.
مسئول پايگاه ميراث فرهنگي قلعه فلکالافلاک به ميراث آريا بيان کرد: تمام اين فعاليتها براي آماده کردن پرونده ثبت اين قلعه تاريخي در فهرست آثار يونسکو انجام شده است.
سجادي افزود: مدارک در زمينه اطلاعات علمي براي تکميل پرونده ثبت جهاني کم نيست، اما مشکل اساسي وجود نيروهاي نظامي، بسيج و باشگاه افسران ارتش در اطراف فلکالافلاک است که روند پرونده ثبت جهاني آن را با مشکل مواجه ميکند.
بنابراين گزارش؛ فلکالافلاک ، هشت برج و دو صحن دارد و فضاي داخلي آن به چهار تالار نسبتاً بزرگ در پيرامون دو حياط و تعدادي تالار و اتاق تقسيم شده است. زيرقلعه، چشمه آب بزرگي جاري است که به چشمه گلسان شهرت دارد و از دامنه شمالي تپه باستاني سرچشمه مي گيرد. درب ورودي بنا در سمت شمال و در بدنه برج شمال غربي ساخته شده و راهروي ورودي حياط دوم در گوشه جنوب شرقي حياط اول از زير يک طاق نماي رفيع مي گذرد.
از اين قلعه در منابع تاريخي مکتوب با نامهاي متفاوت «دژ شاپور خواست»، «سابرخاست»، «دزبر»، «قلعه خرماباد» و سرانجام «قلعه فلک الافلاک» يادشده است. نامگذاري اخير از دوره قاجاريه روي اين بنا مانده است.
117/
انتهای پیام/