وي با بيان اينکه آثار شناسايي شده قابليت بررسي مردمشناسي و کاوشهاي باستانشناسي را دارد، افزود: محوطه حوزه آبگيري سد سيمره 50 کيلومتر طول دارد و وسعت درياچه بسيار زياد است. در اين محوطه وسيع تا به حال هيچ کاوش باستانشناسي انجام نشده است.
بروجني خاطر نشان کرد: يکي از محوطههاي بسيار مهم در حوزه آبگيري سد سيمره تپه للار است که در سال 1310 و به عنوان پنجمين اثر ثبتي ايران در فهرست آثار ملي کشور به ثبت رسيده است و با توجه به اين موضوع که اين تپه تا به حال کاوش نشده، کاوش اين تپه از ضروريات است.
به گفته وي هماکنون گزارش بررسيهاي انجامشده براي ارائه به پژوهشکده باستانشناسي در حال تکميل شدن است. در اين گزارش کليه اقدامات انجامشده به همراه محوطههاي با اهميت که بايد در اولويت کاوش قرار بگيرد، نوشته شده است.
علامتگذاري محوطههاي با اهميت موضوع ديگري است که سرپرست هيأت مطالعاتي سد سيمره به آن اشاره کرد و به ميراث آريا گفت: تيم بررسي تمامي محوطهها را علامتگذاري کرده است. ضمن آنکه محوطههاي اولويتدار نيز علامتگذاري شده است تا به هنگام کاوش اين محوطهها زودتر از ساير محوطهها کاوش نجاتبخشي شود.
وي درباره اولويت کاوشها گفت: بسياري از تپههاي اين محوطه وسيع که از چند دوره فرهنگي برخوردار است بسيار اهميت دارد و قطعا با انجام عمليات حفاري و کاوش ميتوان به سؤالات و خلأهاي تاريخي بيشتري پاسخ داد. همچنين شواهد بيشتري از حضور انسان در طول تاريخ بدست خواهد آمد.
بروجني در پاسخ به اين سوال که کاوش حوزه آبگيري سيمره چه مدت زماني طول ميکشد، گفت: قطعا کاوش اين محوطه بسيار بزرگ به زمان زيادي نياز دارد. به عنوان مثال هفت تپه 12 فصل کاوش شده و يافتههاي بدستآمده تنها براي بخش کوچکي از اين محوطه بزرگ است.
خاطرنشان ميشود که زمان کاوشهاي نجاتبخشي سد سيمره با وجود بررسيها و مطالعات اوليه تيم باستانشناسي هنوز مشخص نشده است.
با توجه به اين موضوع که تعداد محوطههاي قابل کاوش در اين منطقه بسيار زياد است پژوهشکده باستانشناسي بايد برنامهريزي دقيقي براي کاوشهاي نجاتبخشي سد سيمره انجام دهد.
در همين زمينه\"حسن فاضلي نشلي \"رئيس پژوهشکده باستانشناسي به ميراث آريا گفت: ابتدا بايد سرپرست هيأت مطالعاتي نتايج را به پژوهشکده مشخص کند تا بعد از بررسي اقدام به کاوش کرد.
وي اعتبار لازم براي کاوش در سيمره را دو ميليارد تومان عنوان کرد.
خاطرنشان ميشود ، چندي پيش تيم باستانشناسان در بررسيهاي اوليه 80 محوطه تاريخي متعلق به دورههاي مختلف مفرغ، عصر آهن، پارينه سنگي در حوزه آبگيري سد سيمره را شناسايي کردند.
بر اين اساس،ساخت سد سيمره از سال 76 آغاز شده و مهندسان سدسازي 5 ماه است که بتنريزي سد را آغاز کردهاند و اين کار تا 30 ماه طول خواهد کشيد.
با پايان يافتن بتونريزي، سد آبگيري خواهد شد. بنابراين هيأت باستانشناسي تنها 25 ماه فرصت دارد که مطالعه، مستندسازي، شناسايي و کاوشهاي خود را به پايان برساند.
در سال 1310 تپه تلهاي لالار، بهعنوان پنجمين اثر ايراني، در فهرست آثار ملي کشور به ثبت رسيد. در اين تپه، آثار و گورستانهاي متعلق به عصر آهن 3 کشف شده و بنا به گفته کارشناسان و باستانشناسان بهدليل قرار گرفتن در ميان دو شهر تاريخي سيروان و سيمره، تنها راه باستاني ارتباط دهنده دو منطقه بوده است.
مشهورترين آثار تاريخي، با معماري صخرهاي، در حاشيه رودخانه و بر صخرههاي تنگه سيمره ساخته شده است.
115
انتهای پیام/