به گزارش ميراث آريا CHTN)) ، \"علي ماهفروزي\" سرپرست کاوش‌هاي گوهر تپه بهشهر با بيان اين مطلب در نهمين کنگره بين‌المللي باستان‌شناسي گفت :شناخت وسعت استقرارگاه در دوران کالکولتيک، مفرغ و عصرآهن، شناخت معماري دوران مفرغ و آهن و شناخت نسبي تپه در تحولات هزاره دوم ق.م؛ شناخت دوره‌هاي استقرار در گوهر تپه از طلوع تا اضمحلال؛ وضعيت اقتصادي گوهرتپه در تشابه با محوطه‌هاي محدوده حاشيه درياي خزر از جمله ديگر نتايجي بود که در کاوش هاي اين تپه باستاني به آن دست يافتيم .

وي گوهرتپه را يکي از پهنه‌هاي فرهنگي ايران دانست و تصريح کرد: کاوش‌هاي باستان‌شناسي در اين تپه خيلي طولاني نيست.

ماهفروزي استان مازندران و استان‌هاي همجوار با اين استان را به نسبت مناطق جنوب شرق و غرب و شمال غرب ايران به لحاظ مطالعات باستان‌شناسي عقب مانده خواند و گفت: اين فاصله را بايد به سرعت و با طرح پرسش و کاوش‌هاي جديد حل کرد.

به گفته اين مدرس دانشگاه لايه‌هاي چرتي منبع عيني براي ساختن ابزار و مصنوعات سنگي منطقه است که به نظر مي‌رسد در توسعه و تطور فرهنگي نقش بسزايي داشته و پتانسيلي براي يک تحول عظيم در منطقه بوده است.

وي با اشاره به ظرفيت‌هاي طبيعي، وجود منابع جانوري و گياهي، وسعت دشت حاصلخيز ساحلي و دشت‌هاي ميان‌کوهي را دليلي بر تحول عظيم در هزاره دوم ق.م مي‌داند که کاوش‌هاي گوهرتپه براي پاسخگويي به اين پرسش‌ها صورت گرفته است.

سرپرست کاوش‌هاي گوهر تپه بهشهر کاهش محوطه‌هاي استقراري در دوران پس از نوسنگي و مفرغ و افزايش تدريجي محوطه‌ها از سوي ديگر از جمله نکات مهمي است که اين روند در فاصله دورتر از رودخانه‌هاي فصلي نيز قابل توجه بوده است.

ماهفروزي شکل گيري محوطه‌هاي بزرگ دوران هزاره سوم و دوم در فاصله بسيار دورتر از رودخانه‌ها را دليلي براي طرح اين سؤال برشمرد که چه شرايطي در منطقه وجود داشته و چرا اين جوامع با اين فاصله شکل گرفته‌اند.

معاون پژوهشي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان مازندارن با تأکيد بر شرايط غني و قومي منطقه حوزه مطالعاتي خود را حوزه کرانه‌هاي جنوب و جنوب شرق درياي مازندران ذکر کرد و گفت: به‌منظور دستيابي به پاسخ پرسش‌هاي بنيادين پيشنهاد بازنگري يارين و تورنگ تپه را به پژوهشکده باستان‌شناسي ارائه کرده است.

وي معتقد است که در اواخر هزار سوم و اويل هزاره دوم ق.م اتفاق بسيار مهمي که از آن به‌عنوان تحولات زيست‌محيطي ياد مي‌شود در اين منطقه اتفاق افتاده است.

سرپرست هيأت کاوش گوهرتپه محوطه‌هاي ميان‌کوهي را استقرارگاه‌هاي اصلي انسان‌ها در اواخر هزاره سوم و دوم دانست.

وي دستيابي به بقاياي معماري و معماري چوبي در گوهرتپه به‌ويژه عصرآهن و تدفين ‌هايي به دو صورت حيواني و انساني و تدفين‌هاي خمره‌اي در جا متعلق به کودکان و تدفين‌هاي ثانويه متعلق به بزرگسالان، تدفين‌هاي دوقلو را از يافته‌هاي کاوش‌هاي اخير برشمرد.

ماهفروزي در پايان به پژوهشکده باستان‌شناسي پيشنهاد داد تا گروه‌هاي باستان‌شناسي هزاره دوم و سوم پيش از ميلاد تشکيل شود.

اين گزارش حاکيست ؛ گوهرتپه در شمال غرب شهر رستم کلا، شهرستان بهشهر و در 4 کيلومتري ساري مرکز استان مازندران قرار دارد.

انتهای پیام/

کد خبر 1386092216