به گزارش ميراث آريا( CHTN)، در اين مراسم طاهر احمدي پژوهشگر تاريخ ايران در سخنراني خود با موضوع \"تعزيه کهن هنر مدرن\" با اشاره به اين موضوع که تحقيقات خود را درباره تعزيه از سال 1364 شروع کرده گفت: در ايران باستان نمايشگران سياري بين سپاه ايران وجود داشته که اين افراد با نمايش‌هاي خود و مراسم زره‌پوشي افراد را تشويق به جنگ مي‌کردند.

به گفته وي مراسم زره‌پوشي اين نمايشگران بسيار شبيه مراسم زره‌پوشي در تعزيه است.

احمدي با اشاره به برگزاري مراسم آييني مرگ سياووش و شباهت آن به سوگواري براي امام حسين(ع) خاطرنشان کرد: برگزاري مراسم مرگ سياووش يکي از مراسم‌هاي مذهبي در ايران باستان است. البته اين مراسم همچنان در برخي از روستاهاي ايران برگزار مي‌شود. به شخصه معتقد هستم که مراسم و اشکال نمايشي مرگ سياووش در ضمير ناخودآگاه ما ايرانيان قرار دارد و در جايي مانند برگزاري تعزيه خودش را نشان مي‌دهد.

وي با بيان اينکه امام حسين(ع) داماد يزگرد سوم بوده است، خاطرنشان کرد: اولين نمايشي که به شکل تعزيه شکل گرفته است متعلق به قرن سوم هجري در شهر بغداد بوده که يکي از بزرگان آل بويه مراسمي را در سوگ امام حسين(ع) برگزار کرد و اين مراسم در سال 330 هجري قمري اولين مراسمي بوده که به شکل تعزيه برگزار شده است.

احمدي با انتقاد از اين موضوع که برخي تعزيه را تئاتر مي‌نامند، تصريح کرد: تعزيه، تعزيه است با تئاتر فرق دارد، چه تئاتر تعريف و مشخصه‌هاي خاص خود را داشته و تعزيه نيز ويژگي‌هايي دارد که کاملا با تئاتر متفاوت است.

به اعتقاد اين پژوهشگر برگزاري مراسم تعزيه در ايران دستخوش تغييراتي شده و هم‌اکنون مي‌توان برگزاري تعزيه به شکل کاملا سنتي و ابتدايي را در کشور پاکستان مشاهده کرد.

وي با اشاره به اين موضوع که يکي از دلايل تغييرات بوجود آمده در تعزيه ممنوعيت‌هاي اجراي آن در زمان رضاشاه است، گفت: در زمان رضاشاه اجراکنندگان تعزيه به جاي سوگواري براي امام حسين (ع) و نشان دادن مظلوميت‌هاي آن بزرگوار، داستان‌هاي روز و مسائل اجتماعي جامعه را بيان مي‌کردند.

بنا بر اين گزارش، پخش کليپ، ني‌نوازي، مداحي از ديگر برنامه‌هاي همايش تعزيه ميراث معنوي ايران بود.

معاونت فرهنگي سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري همزمان با آغاز ماه محرم اقدام به برگزاري همايش سه روزه تعزيه ميراث معنوي ايران کرد. روز اول اين همايش 22 دي ماه ، روز دوم آن 24 دي و روز سوم آن امروز 25 دي ماه در محل کاخ‌موزه گلستان برگزار مي‌شود.

در اين همايش موضوعات مختلفي همچون بررسي نماد سوگواري در حوزه فرهنگي ايران، بررسي نمادهاي ايراني و اسلامي برگرفته از واقعه کربلا، بررسي تنوع مراسم آيين عاشورا در شهرها و روستاهاي کشور ، شهادت و پيم شهادت از نگاه نوين و تعزيه، ميراث‌ معنوي ايران مورد تحليل کارشناسان و اساتيد دانشگاهي قرار مي‌گيرد.

115/

انتهای پیام/

کد خبر 1386102528