قديمي‌ترين درخت باغ فين کاشان 465 سال قدمت دارد

حميدرضا جيحاني مدير گروه باغ و منظر پژوهشکده ابنيه و بافت با بيان اين مطلب به ميراث آريا( CHTN) گفت: براساس سن‌سنجي کارشناسان اين پژوهشکده قديمي‌ترين درخت باغ فين کاشان 465 سال قدمت دارد که متأسفانه هم‌اکنون اين درخت به همراه برخي درختان ديگر اين باغ به بيماري گال مبتلا شده‌اند.

وي افزود: اولين اقدام براي مبارزه با اين بيماري سم‌پاشي دوره‌اي هر سه ماه است که در گذشته اين اقدام مي‌شده است اما هم‌اکنون دو سال است که کار سم‌پاشي براي درختان اين باغ متوقف شده است.

جيحاني با بيان اينکه بررسي کارشناسان روي خاک باغ فين نشان مي‌دهد که به مرور زمان خاک اين باغ شور شده است، خاطرنشان کرد: خاک شور به درختان اين باغ آسيب زيادي مي‌زند. به همين دليل پژوهشکده برنامه تعويض خاک اين باغ را تا 400 سانتي‌متر داده است.

مديرگروه باغ و منظر پژوهشکده ابنيه و بافت درباره طرح تعويض خاک باغ فين کاشان ادامه داد: بايد خاک تا 400 سانتي‌متر عوض شود و خاک جايگزين را با کود مخلوط کرده و به جاي خاک‌هاي برداشته‌شده قرار داد.

وي يادآور شد: در سال 1381 کارشناسان اين پژوهشکده با روش غير مخرب علمي و با همکاري دانشگاه منابع طبيعي دانشگاه تهران درختان اين باغ را سن‌سنجي کرده و نتايج آن نيز در کتابي چاپ و منتشر شد.

جيحاني درباره نتايج اين پژوهش گفت: نتايج پژوهش‌هاي سال 1381 نشان داد که درون برخي از اين درختان پوسيده شده‌اند و در برابر عوارض طبيعي بسيار شکننده هستند. به همين دليل پژوهش براي آفت‌زدايي درختان شروع شد و هم‌اکنون نتايج اين تحقيقات در اختيار کارشناسان ميراث‌فرهنگي کاشان قرار گرفته است.

به گفته وي در صورت تأمين اعتبار از سوي ميرا‌ث‌فرهنگي کاشان مي‌توان کارهاي بهسازي و آفت‌زدگي درختان اين باغ تاريخي را شروع کرد.

به گزارش ميراث آريا، باغ شاه فين به واسطه وجود چشمه سليماني کثرت درختان نهرها و حوض‌هاي متعدد و عمارات با شکوه در اعداد زيباترين باغات قديمي ايران محسوب مي‌شود.بناي اوليه اين باغ به قبل از اسلام بر مي گرددو با تمدن 7000هزار ساله شهر قديمي سيلک پيوندي ديرينه داردو از آب چشمه سليمانيه مشروب مي شود که منسوب به حضرت سليمان نبي است. اين باغ نمونه اي از کاخ‌هاي عهد صفوي است و در دوره زنديه و قاجاريه الحاقاتي به آن افزوده شد.طراحي نهرها و نحوه گردش آب در خيابان‌هاي باغ و فواره‌هاي فيروزه اي رنگ منصوب به غياث الدين جمشيد کاشاني رياضي‌دان قرن 9 هجري است.يعقوب ليث صفاري در سال265 هجري قمري در اينجا اردو زده است وشاه اسماعيل صفوي به سال 909 هجري در اين باغ مراسم تاج گذاري خود را جشن گرفت . رضا عباسي نقاش مشهور عهد صفوي هنر خوشنويسي خود را نخستين بار بر در و ديوار اين باغ آزمود. در حمله افغان اين باغ آسيب فراوان ديد و ناصر الدين شاه آن را مرمت کرد

ميرزا تقي خان امير کبير در بازگشت از سفر اصفهان چند روزي در اين باغ اقامت کرد ، شايد امير هرگز تصور نمي کرد که زندگانيش در همين جا ، درست در ضلع چپ محوطه باغ در حمام عهد صفوي با رگ‌هاي بريده وسري فرو افتاده، به پايان خواهد رسيد.

شتر گلوي شاه عباسي که از آثار دوره صفوي است به صورت بناي دو طبقه‌اي در وسط باغ واقع شده است و در وسط آن حوض کاشي‌کاري زيبايي وجود دارد. ديوار اين بناي زيبا را با نقاشي‌هاي جالب متشکل از دورنماي شکارگاه و تصاويري از شاهزادگان زينت داده‌اند. بناي ديگر باغ فين شترگلوي فتحعلي شاه است که در سال 1221 هجري ساخته شده است./115


انتهای پیام/

کد خبر 1387010110