آتش‌نشاني تهران علت آتش‌سوزي کارخانه تاريخي قند ورامين را اعلام نکرد

مجيد ژاله‌نيا مدير اداره ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري با تأييد اين خبر به ميراث آريا(CHTN)، گفت: نخستين کارخانه قند ورامين ايران در تاريخ 24 اسفند 1386 شب قبل از انتخابات مجلس شوراي اسلامي آتش گرفت و بسياري از بخش‌هاي ساختمان تاريخي اين کارخانه در ميان شعله‌هاي آتش فرو ريخت.

وي درباره مشخص شدن علت آتش‌سوزي افزود: به دليل نبود کارشناس رسمي واحد آتش‌نشاني ورامين، کارشناسان رسمي آتش نشاني تهران در محل حادثه حضور يافت و گزارش‌هاي لازم را تهيه کرد.

ژاله‌نيا خاطرنشان کرد: همچنين بعد از انجام اقدامات مأموران آتش‌‌نشاني از کارخانه بازديد کرده و گزارش مصوري در اين زمينه از سوي اداره ميراث‌فرهنگي شهرستان ورامين تهيه شده و به سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان تهران ارسال شده است.

با وجود گذشت بيش از يک ماه و نيم از زمان وقوع آتش‌سوزي همچنان علت اين حريق به کارشناسان سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان تهران و ورامين اعلام نشده است.

شنيده‌ها حاکي از آن است که با توجه به مشکلات ديرينه ميان مسوولان کارخانه با مسوولان ميراث فرهنگي مبني بر تخريب اين کارخانه تاريخي، اين آتش‌سوزي به صورت عمدي بوده است. اما هنوز مدارکي دال بر اين ادعا وجود ندارد و هم‌اکنون کارشناسان ميراث فرهنگي استان تهران منتظر پاسخ آتش‌نشاني استان هستند.

آذري رئيس آتش‌نشاني شهرستان ورامين چندي پيش در مصاحبه با واحد مرکزي خبر، اعلام کرده بود که خاموش کردن آتش در اين کارخانه به علت وجود ايزوگام ، چوبهاي محکم در سقف ،کارتن هاي پر از قند و شکر و مواد بسته بندي مخصوص، بيش از اندازه طول کشيد.

گستردگي حريق در کارخانه قند ورامين به حدي بود که بيش از 100 مامور آتش‌نشاني با 20 دستگاه ويژه آتش‌نشاني از ايستگاه‌هاي ورامين‌، تهران، پاکدشت، قرچک، پيشوا و شهرري براي مهار آن به محل حادثه اعزام شدند.

مدير اداره ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري ورامين درباره مشخص نشدن علت حادثه آتش‌سوزي کارخانه قند خاطرنشان کرد: در نامه‌نگاري‌‌هاي اداره به سازمان استان تهران خواستار مشخص شدن علت حادثه شده‌ايم و استان تهران اعلام کرده است که هنوز آتش‌نشاني تهران علت حادثه را مشخص نکرده است.

به گفته وي، آخرين نامه 10 روز قبل از طرف سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان تهران به آتش‌نشاني ارسال شده که هنوز جواب لازم داده نشده است.

ژاله‌نيا اظهار داشت: براساس گفته‌هاي کارگران آتش‌سوزي از بخش بسته‌بندي شروع شده و به ساختمان مرکزي سرايت کرده است.

در همين زمينه مسعود حيدري کارشناس فني اداره ميراث‌فرهنگي شهرستان ورامين با اشاره به ثبت ملي کارخانه قند ورامين به ميراث آريا، گفت: با توجه به سختگيري‌هاي بخش خصوصي که مالک کارخانه است، امکان ورود و بازديد از اين کارخانه بعد از آتش‌سوزي را نداشته‌ام.

وي افزود: بنا به گفته مسوولان سقف تصفيه خانه ساختمان مرکزي کاملاً تخريب شده است.

به گفته حيدري تا قبل از پيدا شدن پرونده ثبتي کارخانه قند ورامين مسوولان و حتي بسياري از کارشناسان ميراث‌فرهنگي گمان مي‌کردند که تنها ساختمان مرکزي اين کارخانه ثبت ملي شده است. اما با پيدا شدن پرونده ثبتي کارخانه مشخص شده است که عرصه‌اي از کارخانه شامل ساختمان مرکزي، انبارها و ساختمان‌هاي اطراف اين کارخانه در فهرست آثار ملي کشور به ثبت رسيده است.

کيانوش تکلو مدير بخش حقوقي سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان تهران نيز درباره پيگيري‌هاي استان براي علت آتش‌سوزي گفت: آتش‌نشاني تنها نهادي است که بايد علت آتش‌سوزي را به ما اعلام کند. در صورتي که براساس گزارش‌هاي آتش‌نشاني اين آتش‌سوزي عمدي باشد، قطعاً از عامل يا عوامل آن شکايت خواهد شد.

وي ادامه داد: آتش‌سوزي عمدي در محوطه‌ها يا آثاري که در فهرست آثار ملي ثبت شده است، نيز جرم به حساب مي‌آيد و مجرمان بايد جبران خسارت کنند.

بنا بر اين گزارش، خبرنگار ميراث آريا در تماس با مسوولان بخش اعلام علل حريق خواستار مشخص شدن علت حريق و اينکه چرا تا به امروز علت حريق کارخانه قند ورامين مشخص نشده است، شد، که يکي از مسوولان اين بخش اعلام کرد که براي پاسخگويي به اين سوال بايد نامه دادگستري به آتش‌نشاني ارائه شود.

کارخانه قند ورامين اولين کارخانه قند ايران و خاورميانه است که از سوي \"مارکوف\" معمار روسي در شهرستان ورامين يکي از شهرستان‌هاي استان تهران ساخته شده است.

کارخانه قند ورامين که در فهرست آثار ملي ايران به ثبت
رسيده، از جمله نخستين کارخانه‌هاي احداثي در تهران در سال 1313 به شمار مي‌رود و در حال حاضر ساختمان گوشه جنوب غربي و غرب آن به طورکامل تخريب شده است.

اين مجموعه صنعتي سال‌هاست توسط مسوولان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران قرار است تبديل به موزه صنايع قند شود اما نبود همکاري‌هاي لازم از سوي مسوولان اين کارخانه، نه تنها موزه شدن اين کارخانه را به تعويق انداخت بلکه به تدريج پيکر اين بناي تاريخي به علت سوء استفاده مديران کارخانه رو به تخريب کامل رفت.

115/

انتهای پیام/

کد خبر 1387020826