مرمت نخستين بيمارستان درمان مسلولان آغاز شد

مهدي معمارزاده کارشناس فني سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان تهران با بيان اين مطلب به ميراث آريا( CHTN) گفت: کاخ مظفري در داخل بيمارستان مسيح دانشوري قرار دارد و بخش‌هايي از اين کاخ تخريب شده بود. با اختصاص اعتبار از سوي معاونت ميراث‌فرهنگي کارهاي مرمتي اين کاخ شروع شده است.

وي افزود: اقدامات مقاوم‌سازي، مرمت شيرواني و سازه خرپايي شيرواني از جمله اقدامات اوليه مرمتي در اين کاخ است.

معمارزاده با بيان اينکه مرمت اين کاخ در سطح گسترده بايد انجام شود، اظهار داشت: اين عمارت در دوطبقه ساخته شده و داراي ايوان غربي است که باد در جهت جنوب غربي در آن جريان داشته باشد. در اين کاخ دو اتاق آيينه کاري و گچ کاري بسيار زيبا وجود دارد که بايد مرمت شود.

اين کارشناس ادامه داد: همچنين بايد الحاقات آن حذف، پلکان و نماي اوليه برگردانده شود. اصلاح تأسيسات گرمايي و سرمايي از ديگر اقدامات مرمتي است.

به گفته وي، کاخ مظفري از جمله کاخ‌هايي است که در تزيينات آن از آجر قالبي استفاده شده است. براي مرمت کامل اين بنا دو ميليارد تومان اعتبار لازم است.

وي درباره تغيير کاربري اين بنا بعد از مرمت کامل به ميراث آريا گفت: اين بنا بعد از مرمت يا به موزه بيمارستان ريوي تبديل مي‌شود يا همچنان دفتر بيمارستان مسيح دانشوري باقي مي‌ماند.

معمارزاده درباره علت ساخت اين کاخ در دوره مظفرالدين‌شاه به ميراث‌ آريا گفت: مظفرالدين‌شاه اواخر عمر خود از بيماري سل رنج مي‌برد و به توصيه پزشک اتريشي بايد در مکان خوش آب و هوا زندگي مي‌کرد. به همين دليل دستور ساخت کاخي را در انتهاي خيابان دارآباد داد.

وي تصريح کرد: مظفرالدين‌شاه چهار سال آخر عمر خود را در اين کاخ سپري کرد. در دوره پهلوي دوم دکتر مسيح دانشوري به عنوان اولين متخصص ريه در ايران در اين مکان به مداواي بيماران سل پرداخت و بعدها اين کاخ توسعه يافت. هم‌اکنون به عنوان دفتر بيمارستان مورد استفاده است.

بنا بر اين گزارش، کاخ مظفرالدين شاهي دارآباد واقع در انتهاي خيابان دارآباد، ضلع شمال شرقي محوطه بيمارستان مسيح دانشوري که در گذشته تفرجگاه سلاطين و درباريان قاجار بوده، با شماره ۳۷۹۲ در فهرست آثار ملي ايران قرار گرفته است.

اين عمارت که در اصل به عنوان اقامتگاه موقتي مظفرالدين شاه قاجار در فصولي از سال بنا شده است، در زمان پهلوي اول به دليل آنکه مظاهر فرهنگي قاجار را دارا بود، مورد تهديد و مدتي نيز مورد بي توجهي قرار گرفت. اين عمارت که در منطقه اي خوش آب و هوا واقع شده، به‌عنوان بيمارستان مسلولان در نظر گرفته شد و مدتي بعد به عنوان بيمارستان درمان مسلولان افتتاح شد که تا به امروز نيز به کار خود ادامه داده است.

زمين اين بنا با توجه به کتيبه اي از سنگ مرمر که در داخل بنا موجود است، در سال ۱۳۱۹ هجري قمري توسط ميرزاعلي اصغرخان امين السلطان خريداري و دستور ساخت بناي آن در سال ۱۳۲۰ توسط ميرزامحمودخان حکيم الملک وزير دربار صادر شد.

115/

انتهای پیام/

کد خبر 1387022422