هم اکنون طرح تبديل شدن مشهورترين زندان سياسي کشور به موزه و باغ موزه بعد از گذشت چهار سال همچنان از سوي شهرداري منطقه 7 مسکوت باقي مانده است.
رضا موسوي کارشناسان فني سازمان ميراث فرهنگي استان تهران درباره علت مسکوت ماندن موزه زندان قصر به ميراث آريا(CHTN)، گفت: ملک و ساختمان زندان قصر متعلق به شهرداري منطقه هفت است و قرار بود بخشي از اين زندان به موزه و بخشي به فضاي سبز تبديل شود.
وي ادامه داد: شهرداري منطقه هفت طي نامه اي در اواخرسال 1385 تقاضاي تشکيل جلسه داد اما با توجه به نبود هماهنگي اين جلسه قرار شد با حضور نمايندگان سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران، شهرداري مرکز، شوراي شهر، شهرداري منطقه هفت، ميراث فرهنگي استان تهران و سازمان زيباسازي تشکيل شود.
به گفته اين کارشناس در سال 1386 جلسهاي با حضور شهردار منطقه هفت، رئيس کميسيون فرهنگي شوراي شهر و نماينده سازمان زيباسازي شهرداري تهران تشکيل شد و تنها اين سه نفر صورت جلسه اين جلسه را به ما ارائه دادند.
موسوي خاطرنشان کرد: براساس صورت جلسه ارائه شده قرار بود طرح مرمت و بازسازي اين زندان ظرف سه ماه بعد از تشکيل اين جلسه براي نمايندگان ميراث فرهنگي استان تهران ارسال شود. اما از آن زمان هيچ طرحي براي ما ارسال نشده است.
شهرداري تهران براي خريد اين زندان بيش از يکصد ميليارد ريال به سازمان زندانها پرداخت کرد و قرار بود بخشهاي زيادي از زندان قصر به فضاي سبز تبديل شود اما بعدها شهرداري موظف شد بخشهايي از اين زندان را به موزه تاريخ سياسي تبديل کند.
سازمان ميراث فرهنگي استان تهران با توجه به وضعيت ايجاد شده براي اين زندان که در فهرست آثار ملي کشور به ثبت رسيده و به دليل مسکوت ماندن اين طرح قرار است در هفته جاري از اين زندان بازديد کند.
به گفته موسوي هماهنگي هاي لازم با شهرداري منطقه هفت براي بازديد از زندان قصر انجام شده است تا وضعيت اين بناي تاريخي بررسي شود.
اين کارشناس با بيان اينکه بزرگان و شخصيتهاي سياسي بسياري در زمان رژيم گذشته در اين زندان بوده اند گفت: بازسازي سلول ها و تاريخ آن در دوره معاصر حائز اهميت است. ضمن آنکه حتي بسياري از شخصيتهاي سياسي از زندان قصر بازديد کرده و خواهان تبديل شدن اين زندان به موزه هستند.
زندان قصر که سال 1381 در فهرست آثار ملي کشور به ثبت رسيده نخستين زندان مدرن ايران به شمار ميرود که در سال 1308 به صورت زندان افتتاح شد. پيش از اين زمان اين مجموعه، در برگيرنده کوشک قاجاري بود که اکنون نيز بناي اين کوشک، باقي مانده است.
زندان قصر که توسط مارکوف معمار مشهور روسي طراحي شده بود داراي 192 اتاق و گنجايش هفتصد زنداني بود که 96 اتاق آن پنج نفري و بقيه انفرادي بودند. مريض خانه اي هم مشتمل بر شش اتاق شش نفري و 16 اتاق يک تخته به همراه باغ و حمام ساخته شده بود.
زندان قصر از بدو تأسيس تا سال 1357 (پيروزي انقلاب اسلامي) در طول نيم قرن، آيينهاي است در انعکاس تجدد در دوران پهلوي، از يک سو زندانيان عادي در اين زندان از حقوق مدني و تعريف شدهاي برخوردار شدند و از سوي ديگر در طول نيم قرن زندان قصر به مشهورترين زندان سياسي کشور تبديل شد./115
انتهای پیام/