کاوش دوباره در عصر پارينه سنگي

به گزارش ميراث آريا(chtn)به نقل از روابط عمومي پژوهشکده باستان شناسي فريدون بيگلري، سرپرست هيأت مشترک ايران و فرانسه مسئول بخش پيش از تاريخ موزه ملي اظهار داشت: اهميت قلعه بزي در اين نکته است که از دوره پارينه سنگي مياني در مرکز فلات ايران اطلاعات چنداني وجود نداشت و در حدود ده تا پانزده سال اخير کشفياتي در اين راستا صورت گرفت.

وي افزود: تمام اين کشفيات، يافته‌هاي سطحي بود و محوطه‌هاي شناسايي شده فاقد بقاياي جانوري يا رسوبات باستان شناختي بودند. لذا امکان تاريخ گذاري و ساليابي آنها نبود و اطلاعاتي فراتر از دست ساخته هاي سنگي موجود نبود.

به گفته بيگلري در قلعه بزي علاوه بر مجموعه دست ساخته‌هاي سنگي، مي توان توالي رسوب‌گذاري دوره پارينه سنگي مياني را نيز مشاهده کرد که در آن لايه هاي خاکستر (اجاق)، ذغال و بقاياي جانوري ديده مي شود.

وي همچنين افزود: در اينجا مجموعه دست ساخته هاي جديدي از دوره پارينه سنگي مياني ملاحظه مي شود که در ايران شناخته شده نبوده است. تا پيش از قلعه بزي صنعت ابزارسازي شناخته شده در ايران شامل موستري زاگرس بود و در ده سال گذشته نيز در مرکز فلات ايران مجموعه جديد کشف شد که تفاوت‌هايي با زاگرس در آنها ديده مي شد.

به نظر بيگلري مجموعه قلعه بزي کاملاً منحصر بفرد است و مجموعه‌هاي مشابه آن در قفقاز، شبه جزيره عربستان و جنوب شرقي اروپا ديده شده است.

وي اظهار داشت: در پژوهش‌هاي پارينه سنگي مي‌بايست طرح‌هاي بلند مدتي را برنامه‌ريزي کرد تا بتوان طي چندين فصل کاوش مستمر اطلاعات مورد نياز از جنبه‌هاي مختلف استقرار پارينه سنگي کسب کرد.

در فصل اول اين پروژه نمونه‌هايي براي سال يابي از محوطه برداشت شده است و نتايج آن قطعاً جالب خواهند بود. بقاياي جانوري نيز توسط متخصصان ايراني و فرانسوي مطالعه مي‌شود.

همچنين بايد ذکر شود اولين فصل کاوش‌ها در غار قلعه بزي در سال 84 به سرپرستي بيگلري و با همکاري اداره باستان شناسي ميراث اصفهان و بخش زمين شناسي دانشگاه اصفهان به طور مقدماتي صورت گرفت. اما در فصل دوم که اخيرا انجام گرفت تمرکز بر غار اصلي بود، که داراي وسعت بسيار و نهشته‌هاي غني از دوره پارينه سنگي مياني است.

لازم به ذکر است فصل بعدي کاوش‌هاي قلعه بزي توسط کارشناسان ايراني و فرانسوي در بهار سال آينده آغاز خواهد شد./120

انتهای پیام/

کد خبر 1387051216