وي گفت: يکي موضوع آثار تاريخي، فرهنگي است که در حاشيه خليج فارس وجود دارد و اين آثار، هم به لحاظ قدمت و هم به لحاظ غناي ارزش معماري ميبايست مورد کاوش و بررسي قرار گيرد. البته اين حرکت از ديرباز در سازمان ميراث فرهنگي اتفاق افتاده و بسياري از اين موارد نيز شناسايي و ثبت شده است.
وي از سيراف يا مجموعههايي که در بوشهر و بنادر ديگر خليج فارس وجود دارد ، بعنوان نمونههايي از اين دست ياد کرد و افزود: اين موضوعي است که سازمان از قديم ، بر روي آن حساسيت داشته است و هر کدام از اين آثار به تنهايي ميتوانند گواه بر سيطره ما بر خليج فارس هم بلحاظ تاريخي و هم بلحاظ ساير ارزشهاي اشاره شده باشد.
دولتآبادي در بخش ديگري از صحبتهاي خود اظهار داشت : موضوع ديگري که ميبايست به آن حساس باشيم، موضوع ثبت ميراث ناملموس است که به تازگي مورد توجه سازمان قرار گرفته است.
وي اشاره کرد: ما ميدانيم که بلحاظ فرهنگي، يک فرهنگ غني در حاشيه خليج فارس شکل گرفته است و سوابق غني فرهنگي از قبيل زبان و گويش و آداب و رسوم، در اين خصوص وجود دارد و همه اينها قابل شناسايي و ثبت است که البته قبلاً مطالعاتي در اين حوزه توسط پژوهشکده مردمشناسي انجام شده و ما بتدريج کار ثبت آنها را پيگيري خواهيم کرد. اما به نظر ميرسد که ميبايست با نگاه مجدد و ويژه به حاشيه خليج فارس، يکبار ديگر ميراث ناملموس اين حوزه مورد بررسي و کاوش و پژوهش قرار گيرد.
معاون ميراث فرهنگي در خصوص نوع سوم ميراث موجود در خليج فارس گفت: موضوع مهمي که در حوزه خليج فارس وجود دارد، ميراث طبيعي آن است.
وي گفت: در اين خصوص از دو ديدگاه ميتوان به خليج فارس نگاه کرد. يکي کل مجموعه خليج فارس بعنوان يک مجموعه واحد که ميتواند بعنوان يک اثر طبيعي هم در فهرست ميراث ملي و هم در فهرست ميراث جهاني قرار گيرد.
وي تأکيد کرد: البته با توجه به وسعت خليج فارس و ويژگيهاي بيشمار طبيعي شامل ويژگيهاي اقليمي ، گياهي و جانوري حاشيه خليج فارس و گونههاي حيوانات داخل خليج فارس ميشود و اين مسئلهاي است که بدقت نيازمند مطالعه و بررسي است.
دولتآبادي در ادامه اظهار داشت: ديدگاه ديگر اين است که ما عوارض و زير مجموعههاي خليج فارس را بعنوان اجزايي از ميراث طبيعي خليج فارس مدنظر قرار دهيم که اين کار تا کنون نيز صورت گرفته است و شناسايي و پيگيري پرونده جنگلهاي حرا در جزيره قشم از همين نوع نگاه نشأت ميگيرد و بطور حتم ساير ميراث موجود در اين منطقه را نيز شناسايي و ثبت خواهيم کرد.
معاون سازمان با تاکيد بر اينکه مقوله ميراث طبيعي و ميراث معنوي موضوعي است که به تازگي مورد توجه سازمان قرار گرفته است افزود: به محض شروع اين جريان در سازمان، پيگيري موضوع خليج فارس نيز در دستور کار قرار گرفت و اين کار هم اکنون در حال بررسيهاي دقيق کارشناسي است.
دولتآبادي در پايان با نامشخص خواندن زمان مورد نياز براي تکميل چنين پروندهاي اشاره کرد: آماده شدن پرونده خليج فارس منوط به آمادهسازي ارزيابيها و کارشناسيهايي است که هم اکنون در حال انجام است./120
انتهای پیام/