استخوان جزء بافتها و نسوج فعال بدن است که از بدو تولد تا سن 20 سالگي در اوج سازندگي است و سپس تا ميانسالي محکم ميشود و بعد از آن با افزايش سن رو به تخريب ميرود.
تمام افراد جامعه در معرض ابتلا به پوکي استخوان قرار دارند و در مرحلهاي از زندگي به آن مبتلا ميشوند. شيوع اين بيماري در بين زنان بيشتر از مردان است و به خصوص زنان بالاي 40 سال نسبت به اين بيماري بايد احساس خطر بيشتري کنند.
يائسگي به خصوص يائسگي زودرس، زايمان، تغييرات هورموني، کاهش ناگهاني وزن ناشي از رژيمهاي غذايي سخت، سيگار و مواد مخدر، کمتحرکي و فقر تغذيه از مهمترين علل ابتلا به اين بيماري در افراد مختلف است.
اولين راه پيشگيري از اين بيماري، تغذيه سالم، استفاده از فرآوردههاي لبني، مصرف انواع ميوهها و سبزيجات و استفاده از انواع مکملهاي ويتامين D و کلسيم است. البته رعايت اين مسائل در سنين کودکي و جواني مهمتر است چون جذب کلسيم در اين سنين بهتر انجام ميشود.
افراد سيگاري و معتاد هم در معرض ابتلا به اين بيماري قرار دارند، همچنين کساني که الکل مصرف کرده و يا افرادي که اصلا ورزش نميکنند، زيرا در حال حاضر زندگي ماشيني ميزان تحرک افراد را کم کرده است. علاوه بر اين کمبود نور آفتاب و آپارتماننشيني هم در اين ميان خيلي موثر است، زيرا نور آفتاب يکي از مهمترين منابع غني ويتامينD است.
متاسفانه تعداد موارد شکستگي استخوان مخصوصا ستون فقرات و سر ران در اين بيماري زياد است که 25 درصد اين افراد در همان سال اول شکستگي ميميرند و 50 درصد هم دچار معلوليت ميشوند و ديگر هيچگاه به زندگي عادي باز نميگردند .
بهترين راه براي تشخيص پوکي استخوان تست تراکم استخوان است که به علت روند کند پوکي استخوان هر دوسال يکبار انجام آن کافي است.
تمام افراد مسن بالاي 70 سال که درجاتي از پوکي استخوان دارند بايد در زمينه جلوگيري از زمين خوردن، استفاده از عصا براي جلوگيري از عدم تعادل توجه لازم را داشته باشند./115
انتهای پیام/