اسفنديار حيدري پور قديميترين اثر شناسايي شده در ميان اين آثار را غارهاي متعلق به دوران پارينه سنگي و نوسنگي که نياز به مطالعه و بررسي تخصصي تر دارد عنوان کرد و افزود: در بررسي شهرستان اردل آثاري از دوران هاي مختلف تاريخي همچون هخامنشي، اشکاني، ساساني ، قاجار و اسلامي نيز شناسايي شده است.
وي تقسيم بندي آثار شناسايي شده را شامل نزديک به 60 غار ، اشکفت و پناهگاه هاي سخره اي ، 70 تل (تپه هاي باستاني) ، حدود 25 نقطه استودان(بردگوري ، خرفدان) ، کشف 20 محل کان سنگ مس ، 10 آسياب قديمي و 10 گورستان با نماد شير سنگي دانست و تصريح کرد: از ديگر آثار، بيش از 20 محوطه بقاياي بجا مانده پي هاي معماري دوره هاي تاريخي و اسلامي از اسکان عشاير را در بر مي گيرد.
حيدري پور اظهار داشت : در بررسي هاي صورت گرفته يک دستکند به طول پنج متر و ارتفاع 3متر کشف شد که با توجه به نوع تراش اين اثر مي تواند مربوط به دوره ساساني باشد.
وي تصريح کرد : اين دستکند بعنوان يک کتيبه براي حک کردن و يا ايجاد نقش يک شخصيت مهم سياسي ، اداري و دولتي استفاده شده که در اثر هرز آب هاي سطحي سايش پيدا کرده و هيچ علامتي از خطوط باستاني يا طرح و نقش قابل مشاهده نيست.
وي از بررسي و شناسايي چندين راه باستاني کوچ رو در مسير بخش مشايخ که محدوده روستاي دوپلان به سمت روستاي دره عشق و شهرستان فارسان ادامه دارد خبر داد و اظهار داشت : از مهمترين اين راه ها، راه عشايري که در جنوب روستاي سررک است و به سمت ارتفاعات ده کهنه سررک ادامه دارد که طول بقاياي بجامانده معماري و سنگ فرسوده بيش از دو کيلومتر است .
وي در ادامه عرض اين جاده باستاني عشايري را به طور متغير بين يک و نيم تا چهار متر دانست و افزود : ارتفاع ديوارهايي که با استفاده از مصالح سنگ و ساروج ساخته شده بين يک تا چهار متر است.
حيدري پور تحليل نقشه باستان شناسي شهرستان به عنوان بخشي از نقشه باستان شناسي کشور را از مهمترين اهداف اين بررسي ها در سطح استان دانست.
شهرستان کيار در50 کيلومتري شهرکرد مرکز استان چهارمحال و بختياري واقع شده که داراي سه رودخانه بزرگ کارون ، سبزکوه و گنجون است.از ارتفاعات معروف اين شهرستان رشته کوه هاي سبزکوه و هلن را مي توان نام برد./106
انتهای پیام/