محمد ميرشکرايي در ادامه خاطرنشان کرد: به مناسبت تقارن روز با ماه ،شش جشن آفرينش ،آفرينش ششگانه جهان، چهار جشن فصلي به مناسبت سرآغاز هر فصل و جشنهاي سده و نيز جشنهاي معيشتي مانند جشن برداشت خرمن و زايش گوسفندان از جمله آيينهايي هستند که برپايه اعتقادات و باورهاي مردم شکل گرفتهاند.
رئيس پيشين پژوهشکده مردم شناسي اضافه کرد: يلدا، يکي از جشنهايي است که به لحاظ گستردگي و پيشينه کهن آن، هم شأن نوروز بوده و هرگز از دايره فرهنگ مردم خارج نشده و وارد فرهنگ رسمي نشده است.
به گفته اين کارشناس مردم شناسي: بررسي جشنها و آيينهاي کهن ايراني بيانگر اين مطلب است که شب يلدا ارتباط تنگاتنگي با مهر و خورشيد دارد، چراکه از صبح شب يلدا، خورشيد بيشتر از روزهاي پيش در پهنه آسمان ظاهر ميشود.
وي ادامه داد: از اين رو شب يلدا، شب تولد مهر ناميده شده و خورشيد مظهري از ايزد مهر است از طرفي مهر نيز در فرهنگ ايراني صورت غير مادي دارد.
ميرشکرايي با اشاره به اين که مهر از آغاز شب يعني از گسترده شدن سرخي فلق در آسمان شب تا سرزدن خورشيد و سرخي شفق نگهبان آسمان است اظهار داشت: براساس مطالعات انجام شده شب يلدا در کنار روزهاي مقدسي هم چون شب عاشورا، شب قدر و شب نوروز قرار گرفته که در لحظات پاياني اين روزها، دعاي افراد مستجاب ميشود./118
انتهای پیام/