ايرج افشار سيستاني در ادامه خاطرنشان کرد: زبان فارسي در شبه قاره هند حدود 800 سال زبان رسمي کشور هندوستان بوده اما چيرگي استعمار هندوستان بر شبه قاه هند، انگيزهاي براي فراموش شدن زبان فارسي شد.
به گفته اين جامعهشناس: زبان فارسي دوران شکوفايي خود را در دوران صفاريان و پس از آن در زمان سامانيان طي کرد به طوري که در زمان صفاريان، يعقوب ليث صفاري، زبان فارسي را زبان رسمي کشور قرار داد که تا امروز نيز ادامه داشته است.
وي اضافه کرد: بنابراين تجليل، تقدير و برگزاري يادمان براي بزرگان علم و دانش ايران فرايندي مثبت و ويژه خواهد بود که همه ملل فارسي زبان و حتي ملل علاقمند به زبان فارسي را در يک جا جمع کرده و پيوند ناگسستني ايجاد خواهد کرد.
اين استاد دانشگاه افغانها را ملتي فارسي زبان و جزء حوزه زبان فارسي فلات ايران برشمرد و افزود: هيچ اشکالي ندارد که افغانها يا تاجيکها نام خيابانهاي خود را مولوي يا ابنسينا بگذارند چراکه افغانها و تاجيکها هم از ما و ايراني هستند.
سيستاني با بيان اين که مردم کشور آذربايجان و آذربايجان غربي و شرقي را آذري و ايراني اصيل ميدانم اظهار داشت: هم اکنون در واژگان زبان مردم روستاهاي آذربايجان غربي و شرقي واژگان پهلوي اوستايي بکار برده ميشود.
وي با اشاره به اين که زبان آذري يکي از زبانهاي ايراني بومي ماست که قدمت آن به 6 هزار سال پيش باز ميگردد تصريح کرد: امارات متحده عربي که نام هميشه فارس خليج فارس را مرتباً به صورت ساختگي، خليج يا خليج عربي مينامد بايد بداند که اين نام در سازمانهاي جهاني و بينالمللي به ثبت رسيده و تا ابد نامش خليج فارس است.
مشاور معاونت صنايعدستي سازمان ميراث فرهنگي ادامه داد: به گفته هرودت پارسها تا قبل از هرودت در کرانه اين دريا زندگي ميکردهاند و به اين دليل درياي پارس ناميده شده است./118
انتهای پیام/