نوع مالکيت اثر دولتي و منابع طبيعي است وهم اکنون تحت حفاظت و نگهداري سازمان ميراث فرهنگي ،صنايع دستي و گردشگري فارس است.
قلعه استخر خود به واسطه موقعيت حساس و شکل جالب توجه کوهي که بر آن واقع شده است و استخر آبي که بر فراز آن قرار دارد همواره مورد توجه بوده است.
در منابع نوشتاري سده هاي گذشته عمده ترين توصيف از اين قلعه، مربوط به فارسنامه ابن بلخي است. اهميت قلعه استخر در فارسنامه اينگونه مورد تاکيد قرار گرفته است«در جهان هيچ قلعه اي قديمي تر از اين قلعه نيست و هر احکام کي صورت بندد آنجا کرده اند. و به عهد پيشداديان آن را سه گنبدان گفتندي و دو قلعه ديگر را کي به نزديکي آن است يکي قلعه (شکسته) و ديگر قلعه (اشکنوان)، و اين هر دو قلعه ويران است».( ابن بلخي 373:1374 )
در جاي ديگر در بيان پادشاهي جمشيد و کارهاي او چنين مي آورد:جمشيد سه قلعه بساخت در ميان شهر و آن را سه گنبدان نام نهاد. يکي قلعه استخر و دوم قلعه شکسته و سوم قلعه اشکنون. بر قلعه استخر خزانه داشتي و بر شکسته فراشخانه و اسباب آن و بر اشکنوان زراد خانه (فارسنامه ابن بلخي103:1374).
در منبع متاخر فارسنامه ناصري نيز در وصف قلعه استخر ميخوانيم\"مشهورترين قلعه هاي فارس است و اين قلعه را جز يک راه نباشد و سر اين کوه چندين هزار درب خانه را جا باشد .به ده بيست نفر مستحفظ چندين فوج دشمن را دفع کند و چون در سر اين قلعه تالاب بزرگي است آن را بدين نام گفتند.( حسيني فسايي 1621:1378).
به طور کلي موقعيت قرار گيري قلعه استخر در مسير راههاي ارتباطي مرودشت با مناطق شمالي تر در حقيقت يک امتياز عمده در رونق و مورد توجه بودن آن در دورههاي مختلف بوده است./106
انتهای پیام/