بررسي يافته‌هاي جديد باستان‌شناسي در دوره مفرغ دشت گرگان

به گزارش ميراث‌آريا (chtn)، قربانعلي عباسي با بيان اينکه دوره مفرغ همزمان با دوره شهر‌نشيني در فلات مرکزي ايران است، گفت: در اين دوره که ارتباطات گسترده منطقه‌اي و فرامنطقه‌اي انجام مي‌شد، دشت گرگان را مي‌توان به عنوان يک منطقه حائل فرهنگي بين فلات مرکزي ايران و آسياي مرکزي در اين ارتباطات به شمار آورد.

وي افزود: به نسبت ديگر مناطق فرهنگي ايران، دوره مفرغ شمال و شمال شرق داراي ابهامات بيشتر است و هرگز به صورت مستقل مورد پژوهش‌هاي ميداني هدفمند و دراز مدت قرار نگرفته است، در حالي‌که شروع پژوهش‌هاي باستاني در اين منطقه با همين دوره آغاز شده است.

عباسي با اشاره به اينکه سابقه بررسي و کاوش باستان‌شناختي اين تپه به دهه 30 مي‌رسد، گفت: در سه محوطه مهم يعني تورنگ تپه، شاه تپه و تپه حصار کاوش‌هاي باستان‌شناسي انجام شده و گزارش‌هاي نهايي دست کم دو محوطه اندک زماني بعد از کاوش منتشر شد.

وي اضافه کرد: بعدها نيز پژوهش‌هاي ميداني در دو تپه از همين سه تپه و ديگر مکان‌هاي باستاني همچون تورنگ‌تپه، يارين تپه، بررسي باستان‌شناختي اترک رود و بررسي‌هاي باستان‌شناختي دشت گرگان ادامه يافت ولي همچنان رازهاي آن ناشناخته است.

کارشناس ارشد باستان‌شناسي سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان گلستان اضافه کرد: در دهه اخير يافته‌هاي ارزشمندي از پژوهش‌هاي باستان‌شناختي در دشت گرگان يعني در گمانه‌زني تپه‌هاي خاکي بندر گز، محوطه دلگشاي گنبد کاووس، کاوش‌هاي نرگش تپه، مجموعه بازگير، بررسي‌هاي باستان‌شناختي در اطراف گرگان‌رود و بررسي و شناسايي براي ثبت آثار ملي به دست آمد.

عباسي با اشاره به همکاري دو کارشناس ديگر در تهيه اين مقاله گفت: در تلاش هستيم با ارزيابي داده‌هاي جديد مقايسه منطقه‌اي و فرا منطقه‌اي و آزمايش‌هاي کربن 14 حاصل از لايه‌نگاري نرگس‌تپه تصوير جديدي از دوره مفرغ در کرانه شرقي درياي مازندران يعني دشت گرگان ارائه دهيم./117

انتهای پیام/

کد خبر 1388032810