احياي قلعه بردوک در مرز ايران و ترکيه

عضو اجرايي پروژه طرح تکميلي مجموعه تاريخي بردوک در گفتگو با ميراث آريا(chtn) ضمن بيان اين مطلب افزود: قلعه بردوک در بلندي‌هاي کتول‌داغ شش کيلومتري غرب روستاي دره سلطاني، از توابع شهرستان سرو، غرب شهرستان اروميه و نزديک مرز ايران ترکيه قراردارد.

عباس بيگي با اشاره به اين‌که در بلندترين قله کوه يکي از مهم‌ترين دژهاي تقويتي مربوط به دوره صفوي درمنطقه وجود دارد خاطرنشان کرد:معماري قلعه و ساختمان هاي مجاور آن بومي و از نظر پلان و نوع معماري درشمال غرب کشور بسيارممتاز به شمار مي‌آيد.

وي با اشاره به اين‌که دژ ياد شده داراي سه بخش،شامل حصارتدافعي(ديوارمحيطي)، ديوارمياني و بناهاي مرکزي است اظهار داشت:دروازه اصلي دژ در شرق و درحصارتدافعي آن تعبيه شده است.

بيگي با بيان اين‌که در بخش زيرين قوس ورودي اين دژ، کتيبه‌اي با متن عربي در دو سنگ مرمر کوچک نزديک به هم وجود داشته که البته هم‌اکنون درمحل موجود نيست تصريح کرد:براساس نوشته‌هاي اين کتيبه سازنده بنا \"تقي سلطان بن نظربيگ بن غازي\" و سال احداث آن در 1078 هجري قمري بوده است.

اين کارشناس معماري افزود:بعد از دروازه فضاي بازي بين حصار تدافعي و ديوار مياني به صورت معبر وصولي تنگ با شيب ملايم است که به روبروي جلوخان کوچک مدخل متعلق به بخش مياني منتهي مي‌شود.

وي ادامه داد:با اين‌که ورودي آسيب ديده اما فرم چهارگوش داشته و براساس شواهد موجود،ساختمان دروازه به صورت مکعب ،برج مانند و دردو اشکوب و بلند بوده است.

وي بابيان اين که دربخش مرکزي قلعه نيز بقاياي از چندين بنا قراردارند که يک واحد آن به شکل آب انبارقلعه فعلاً سالم باقي مانده است اظهارداشت: بيرون از قلعه و دردامنه شرقي آن نيز بناهاي متعدد ديگري از جمله مسجد و خانقاه وجود دارند.

بيگي درادامه افزود:براساس متن فارسي موجود بر سنگ مرمر الحاقي بالاي در ورودي با حروف ابجد زمان احداث مسجد در111هجري قمري و باني آن حسن خان از نوادگان تقي سلطان ذکر شده است.

وي با بيان اين که پايين تر از مسجدسنگي، خانقاه و بناي ديگري قراردارد که براساس مفاد فارسي آن درسر ورودي باني آن فردي به نام عادل بوده است تصريح کرد:پايين تر از اين دو بنا، حوضچه سنگي همراه با آبي روان ازچشمه جاري شده از کوه وجود دارد./119

انتهای پیام/

کد خبر 1388042452