دوستي، نقش ثقه الاسلام را به عنوان عالم و ولي فقيه زمان خود در جريان مشروطه بسيار منحصر به فرد و مدبرانه دانست و افزود: او در دروان سخت و طاقت فرساي اشغال آذربايجان توسط بيگانگان به خوبي اوضاع به هم ريخته منطقه را مديريت و رهبري کرد و نام خود را به نيکي در تاريخ ثبت کرد.
اين محقق و پژوهشگر مسائل تاريخي، در مورد خصوصيات و توانمندي هاي اين عالم برجسته گفت: ثقه الاسلام مهمترين آثار خود را در همين سه سال اشغال آذربايجان به رشته تحرير در آورد و مجموعه ارزشمند «مرات الکتب» را در 7 جلد تدوين کرد. همچنين« رساله لالان» را که گنجينه ارزشمندي براي تمام روزگاران مي باشد نيز در همين سالها نگاشته شد.
به گفته وي، طبق منابع موثق، 27 جلد کتاب در مورد مسائل مختلف نتيجه يک عمر مطالعه و تحقيق اين عالم گرامي قدر است و شايسته است براي بررسي و شناخت آن تلاش کنيم..
دوستي تاثير ثقه الاسلام بر مبارزاني مانند امير حشمت نيساري در دفاع و حمايت از مردم و خاک کشور را قابل تحسين دانست و به اهميت رهبري و دستور مذهبي در دوران مشروطه اشاره کرد و با برشمردن مشکلات مشروطه خواهان پس از فاجعه پارک اتابک، شهادت ثقه الاسلام را نقطه تاريکي براي اين تحولات دانست .
اين پژوهشگر مسائل تاريخي، در پايان خواستار توجه بيشتر به شهرستانها و ارائه اطلاعات درست و دقيق به ساکنان اين مناطق در مورد تحولات مهمي مانند مشروطه گرديد تا آنها نيز با علم و درايت و احساس مسئوليت بيشتر نسبت به پاسداري از تاريخ کشور اقدام نمايند./106
انتهای پیام/