حسن خانزايي افزود: اين مجموعه حدود 10 چشمه سرويس بهداشتي زنانه و مردانه است که براي گردشگران ، مسافران و بازديد کنندگان مجموعه قطب الدين حيدر در ضلع غربي مجموعه افتتاح شد .
وي تصريح کرد: اعتبار براي ايجاد اين مجموعه بهداشتي در حدود 40 ميليون تومان بوده است که توسط سازمان ميراث فرهنگي استان تامين شده است .
خانزايي اضافه کرد: مجموعه تاريخي مزار قطب الدين حيدر (عارف قرن ششم هجري و سر سلسله فرقه حيدريه) شامل آرامگاه اين عارف بزرگ و ايواني از يک مسجد در مجاور آن است. بر طبق کتيبه موجود، مسجد جامع در سال 1045 هـ.ق، مقارن با سلطنت شاه صفي، به امر خواجه عبدا... ساخته شده است.
وي ادامه داد: مقبره قطب الدين حيدر مشتمل بر ايواني مرتفع، ورودي و محوطه زير گنبد است اين مزار که در اصل از بناهاي دوره تيموري است با گنبد دو جداره استقرار بر طاق نماهاي شانزده گانه ايجاد شده است.
يادآور ميشود؛ بناي آرامگاه در دوره صفويه به سال 1023 به همت خواجه سلطان محمود تربتي، با مصالح سنگ و گچ، بسيار مستحکم مرمت و بازسازي شده است. پوشش زيرين اين بنا در فضاي داخلي مزين به نقوش هندسي بسيار زيبا و برجسته گچي بر زمينه اخرايي به خط کوفي لا اله الا الله و محمد رسول الله و اسامي تعدادي از عرفا حکاکي شده است. ضريح چوبي شيخ در ميان محوطه زير گنبد قرار گرفته و داراي تاريخ 987 هجري قمري است. در امتداد فضاي ورودي نيز محرابي از گچ بريهاي زيبا تعبيه شده است.
در قسمت ديگر اين مجموعه کاروانسرايي است متعلق به دوره قاجار که هر دوي بناهاي ذکر شده ( مسجد و کاروانسرا) سالها بعد از ساخت مزار قطب الدين حيدر ساخته شده و دليل اين توسعه ميداني مبارک، خيل عظيم زائران ومشتاقان اين عارف بوده است. در حال حاضر اداره ميراث فرهنگي شهرستان تربت حيدريه با استقرار خود در اين مکان، از آن به عنوان ساختمان اداري بهره ميگيرد و با انجام يک سري اقدامات امنيتي، کاروانسراي موجود را به موزه اي کوچک براي گردآوري گنجينه هاي فرهنگي، تاريخي و باستاني تبديل کرده است./104
انتهای پیام/