بنا بر اين گزارش، پيشنويس توافقنامه تامين سوخت رآکتور تحقيقاتي تهران در مذاکرات وين تصويب و بين نمايندگان ايران و سه کشور حاضر در اين مذاکرات روسيه، فرانسه و آمريکا توزيع شد. فرانسه نيز اطمينانهاي جديدي درباره همکاري خود در اين طرح داد و خواستار شد که به عنوان همکار براي طرف روسي تلقي شود و چگونگي مشارکت آنها در اين زمينه موضوعي بين مسکو و پاريس تلقي شده است.
بر اساس اين گزارش، محمد البرادعي مديرکل اين آژانس با اعلام موافقت با اين پيشنويس در جمع خبرنگاران افزود: اين توافقنامه براي نهايي شدن بايد به تصويب و تاييد پايتختهاي کشورهاي مذاکرهکننده برسد.
وي نشست وين را مذاکراتي براي دستيابي به مداليته تامين سوخت مورد نياز رآکتور تحقيقاتي تهران خواند و يادآور شد اين رآکتور در زمينه هاي انساندوستانه و توليد ايزوتوپهاي مورد استفاده در پزشکي فعاليت ميکند.
البرادعي با اشاره به ضرورت برگزاري اين نشست به عنوان «يک اقدام اعتمادساز» و «باز شدن راهي براي مذاکره» افزود: همه طرفها در اين مذاکرات کمک کردند.
روسيه؛ مسوول اجراي قرارداد
اين گزارش همچنين حاکي است که علياصغر سلطانيه، سفير ايران در آژانس بينالمللي انرژي اتمي در گفتوگو با خبرنگاران در وين، روسيه را «مسوول اجراي تمامي قرارداد» (پبشنويس ارائه شده) تامين سوخت رآکتور تحقيقاتي تهران معرفي کرد.
وي که پس از خاتمه مذاکرات وين، در مقر آژانس بينالمللي انرژي اتمي سخن ميگفت، افزود: اين مذاکرات موثر وسازنده بود و کارشناسان بحثهاي فني موثري درباره آن داشتند. وي با اشاره به فعاليتهاي تحقيقاتي و صلحآميز رآکتور تحقيقاتي تهران از اين که «بالاخره آژانس در مسير درست خود قرار گرفته است»، ابراز خرسندي کرد.
وي گفت: آژانس بعد از مدتها فاصله گرفتن از وظايف اصلي خود که حمايت و فراهم کردن همکاريهاي فني است، با برگزاري اين نشست در مسير درست قرار گرفت که ما از آن استقبال ميکنيم. وي تاکيد کرد: اين روند را مثبت ميبينيم.
جمعه؛ پايان فرصت بررسي پيشنويس
به گزارش ايلنا به نقل از خبرگزاري فرانسه، البرادعي که چند دقيقه پس از آغاز دور سوم مذاکرات هستهاي ايران در روز چهار شنبه سخن ميگفت، افزود: بعد از گفتوگو بين ايران، روسيه و آمريکا، پيشنويس قراردادي براي تصويب تا روز جمعه به پايتخت اين سه کشور ارسال خواهد شد. تهران تا روز جمعه فرصت دارد نظر خود را درباره اين پيشنويس ارائه کند.
اين سخنان البرادعي در حالي مطرح شد که مذاکرات هستهاي بين ايران، آمريکا، روسيه و کارشناسان آژانس انرژي اتميکه از 19 اکتبر (دوشنبه 27 مهر) در مقر آژانس در وين آغاز شد، صبح چهارشنبه بهرغم وقفه در روز سه شنبه از سر گرفته شد.
ايران در آستانه مذاکرات وين در اعتراض به کوتاهي فرانسه در عمل به تعهدات سابق هستهاي خود در برابر تهران، پاريس را از قرارداد پيشنهادي تامين سوخت رآکتور تهران حذف کرد؛ به همين دليل در دومين روز، مذاکرات وين با وقفهاي چند ساعته مواجه شد؛ اما پس از مذاکره دوجانبه نمايندگان ايران و آمريکا در دفتر البرادعي، بار ديگر مذاکرات از سر گرفته شد و در صبح چهارشنبه نيز ادامه يافت؛ اين در حالي است که خبرگزاري فرانسه علت تاخير نشست را اظهارات منوچهر متکي، وزير خارجه، در بي نيازي تهران از مذاکره با فرانسه براي تامين سوخت رآکتور تهران عنوان کرده بود؛ اما منابع مطلع نزديک به مذاکرات تاکيد کردند که علت وقفه مذاکرات در روز سهشنبه تغيير در متن پيشنويس قرارداد و حذف فرانسه از آن بوده است.
آخرين خبرهاي دريافتي از منابع مطلع نزديک به مذاکرات در وين نيز در روز سهشنبه حاکي از اين بود که نماينده فرانسه تلاش بسيار فشرده و سنگيني را با هدف فشار بر مدير کل آژانس بينالمللي انرژي اتميآغاز کرده تا مانع هر گونه توافقي در مذاکرات تامين سوخت رآکتور تهران شود؛ اما اين منابع ديروز اعلام کردند که فرانسه با دوري جستن از رفتار گذشته و کوتاهي در عمل به تعهدات هستهاي سابق خود در قبال جمهوري اسلاميايران، متعهد شد تا رفتار گذشته خود را تصحيح و به تعهدات جديد پايبند باشد.
به گفته اين منابع، نماينده فرانسه در مذاکرات وين روز چهارشنبه همچنين خواستار وساطت مديرکل آژانس بينالمللي انرژي اتمي نزد تهران شد تا پاريس بتواند در قرارداد تامين سوخت رآکتور تهران حضور داشته باشد.
يک منبع آگاه ديگر نيز تاکيد کرد: فرانسه با اين اقدام در پي تصحيح رفتار گذشته و اصلاح کارنامه خود در تعامل هستهاي با ايران است تا در نتيجه تهران بپذيرد، پاريس يکي از طرفهاي قرارداد با ايران براي تامين سوخت هستهاي رآکتور تحقيقاتي تهران باشد.
تهران هنوز واکنشي به اين درخواست فرانسه نشان نداده است. منابع نزديک به هيات ايراني در مذاکرات وين کنار گذاشتن فرانسه از مذاکرات را در راستاي اعتراض جمهوري اسلامي ايران به پايبند نبودن فرانسه به تعهدات پيشين خود در قبال ايران اعلام کردهاند.
اين منابع با انتقاد از کوتاهي فرانسه در عمل به وظايف و تعهدات قانوني خود از جمله تحويل 50 تن گاز UF6 گفتهاند: گفتوگو با اين کشور به عنوان پيشنهاددهنده تامين سوخت رآکتور تهران فاقد تضمين لازم است؛ از اين رو در مذاکرات روز سهشنبه در وين فرانسه حضور ندارد.
ايران بيش از 30 سال است که سهام شرکت فرانسوي اوروديف را در اختيار دارد؛ اما يک شريک غيرفعال اوروديف محسوب ميشود و هيچ گونه نقلوانتقال فنآوري و سوخت به جمهوري اسلامي وجود نداشته است.
البرادعي که در پايان نخستين روز مذاکرات وين،اين مذاکرات را «سازنده» خوانده بود، در پايان مذاکرات روز سهشنبه گفت که هر چند اين گفتوگوها پيشرفتي کمتر از حد انتظار داشته است؛ اما همچنان دنبال ميشود. وي همچنين گفت: تمام روز را به مذاکرات دوجانبه و سهجانبه گذرانديم و هرچند موضوع پيچيدهاي است؛ اما مذاکرات در حال پيشرفت است.
يکي از مسوولان آمريکايي نيز بعد از برگزاري گفتوگوهاي دو جانبه ايران- آمريکا، اين مذاکرات را تاييد کرد و گفت که در اين ديدار درباره پيشنهاد ارسال اورانيوم غنيشده به خارج از ايران براي تبديل به سوخت مورد نياز تهران مذاکره کرديم./100
انتهای پیام/