بررسي لعاب آجرهاي بوکان با استفاده از روش پيکسي

به گزارش ميراث آريا(chtn) کارشناس فيزيک هسته اي در اين نشست پروژه‌اي با عنوان تحليل عنصري مواد تشکيل دهنده بدنه و لعاب آجرهاي بوکان با استفاده از روش پيکسي را مطرح کرد..

پروين اوليايي گفت: آجرهاي لعاب‌دار از دو مجموعه متفاوت کاوش‌هاي باستان شناسي و مجموعه‌هاي ضبط شده از دلالان آثارفرهنگي بدست آمده‌اند.

وي در ادامه خاطرنشان کرد: دراين مقاله تلاش کرديم تا با ارزيابي عنصري بدنه و لعاب آجرها با استفاده از روش آناليز پيکسي به بررسي اين دو گونه آجر بپردازيم.

وي اضافه کرد: با درنظر گرفتن تفاوت‌ها و شباهت‌هاي مختلف اين مجموعه و با درنظرگرفتن انواع مختلف قالب‌ها، تعداد 28 نمونه از بدنه آجرهاي بوکان (20 نمونه يافت شده از کاوش، 8 نمونه يافت شده از قاچاق) و تعداد 28 نمونه لعاب از طيف مختلف رنگ‌ها و نمونه‌هاي مختلف يافت شده از کاوش و قاچاق انتخاب و در بخش واندوگراف سازمان انرژي اتمي آناليز شدند.

وي با بيان اين که روش پيکسي در سال 1970 کشف شد و براي اولين بار درسال 1972 در باستان شناسي کاربرد يافت تصريح کرد:روش‌هاي آناليز در مورد اشياي باستاني بايد غيرمخرب، سريع، همگاني، همه کاره و حساس باشد که در مورد روش پيکسي همه اين موارد صادق است.

وي با اشاره به اين که روش پيکسي در مورد تعيين غلظت عناصر موجود در نمونه‌هاي آجر لعاب دار نيز به کار رفت بيان داشت: 28 نمونه از تکه‌هاي کوچک آجر و 28 قطعه لعاب به رنگ‌هاي آبي، سبز، سفيد، زرد و سياه آزمايش شدند.

وي يادآور شد: وجود سه ناحيه جداگانه براي لعاب‌هاي رنگي سبز- آبي، سفيد و زرد نشانه تفاوت ترکيب عنصري اين لعاب‌هاست.

اوليايي در پايان گفت:آناليزهاي فاکتوري گروهي از روش‌هاي تجزيه و تحليل آماري هستند که براي مواردي چون کاهش تعداد متغيرهاي يک سري از نمونه‌ها به منظور تسهيل کار مقايسه داده‌ها کارآيي بسيار مناسبي دارند. /119

انتهای پیام/

کد خبر 1388100118