وجود معماري عصر مفرغ در تپه \"قلعه‌کش\" آمل مسجل شد

سرپرست هيات کاوش باستان شناسي \"قلعه‌کش\" با بيان مطلب فوق به ميراث آريا(chtn) گفت:با اقداماتي که طي يک‌ماه کاوش و لايه نگاري با سيستم علمي و جديد انجام گرفته داده‌هاي خاصي از سفال‌هاي مختلف به دست آمده است.

ابراهيم امير کلايي افزود: وجود معماري عصر مفرغ متاخر و مياني براي ما مسجل شده است که البته مستلزم کار کاوش در فصل هاي بعدي با وسعت بيشتر است.

وي خاطرنشان کرد:امسال فصل نخست کاوش باستان شناسي تپه قلعه کش بخش دابوشت شهر آمل واقع در 22 کيلومتري درياي مازندران و 9 کيلومتري رشته‌ کوه‌هاي البرز براي تکميل دانسته‌ها در مورد وجود فرهنگ عصر آهن در منطقه شمال کشور آغاز شد.

عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اسلامي سوادکوه ادامه داد: در بررسي‌ اوليه و تعيين عرصه و حريم در اين محوطه در سال گذشته داده‌هاي فرهنگي غني از جمله سفال‌هاي پيش از تاريخي ( دوره مس‌سنگ، مفرغ و آهن) ، پيکره حيواني، ابزار سنگي، ظروف خاکستري و همينطور يک تدفين انساني که در کنار آن خنجر مفرغي و يک ظرف سفالين خاکستري و يک دستبند نقره‌اي و ... يافت شد.

امير کلايي ادامه داد:با توجه به داده‌هاي فرهنگي فصل گذشته و اهميت اين تپه در مرکز مازندران کاوش در اين تپه در فصل بعد نيز ادامه پيدا کرد که در اين فصل ترانشه لايه‌نگاري با توجه به اهدافي مشخص باز شد.

سرپرست هيات کاوش باستان شناسي \"قلعه‌کش\" تصريح کرد:با توجه به موقعيت قرار گيري استان مازندران و وجود دو محوطه‌ کليدي در شرقي‌ترين و غربي‌ترين منطقه اين استان، يعني گوهر تپه در شرق با شاخصه‌ فرهنگي دشت گرگان و تپه کلار در غرب با شاخصه‌ فرهنگي يانيقي، جنوب و مرکز اين استان دچار يک فقر مطالعاتي بوده است، که با توجه به وسعت اين محوطه و داده‌هاي غني که در تعيين حريم از آن بدست آمد، اين محوطه براي گاهنگاري جنوب و مرکز مازندران انتخاب شد.

وي گفت: همچنين با توجه به نزديکي تقريبي که اين محوطه با فلات مرکزي از طريق کوه‌هاي البرز دارد مي‌توان به نقش اين محوطه در مورد ارتباطات فرهنگي بين فلات مرکزي و دشت گرگان پرداخت.

امير کلايي يادآور شد:داده‌هاي فرهنگي که تاکنون در اين فصل بدست آمد نشان از اهميت اين محوطه در مرکز مازندران بر اساس مطالعات باستان‌شناسي است. در اين فصل از کاوش که بر اساس سيستم کانتکست پيش مي‌رود علاوه بر مضطرب بودن لايه‌هاي سطحي، داده‌هاي قابل توجهي بدست آمد در لايه‌هاي بالا سفال‌هاي دوره تاريخي در کنار آجرهاي دوره تاريخي يافت شدند.

عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اسلامي سوادکوه اظهار داشت:وجود ساختار‌هاي نظير پيت، پي‌سنگي، کف، اجاق، در کنار هم و در عمق‌هاي نزديک به يکديگر مي‌تواند نشان از نوعي ساختار معماري داشته باشد.

وي گفت:همچنين وجود يک ساختار مربوط به بافت صنعتي با توجه به حجم انبوهي از جوش کوره در ابعاد کم کاوش در خور توجه است، در عمق‌هاي پايين‌تر وجود يک ظرف پيکره مانند که به شکل انساني بوده که دست‌ها را باز کرده، و به صورت آبستره بوده يافت شده که نمونه اين گونه ظرف در حصار lllc و تورنگ‌تپه يافت شده و متعلق به مفرغ متاخر است.

سرپرست هيات کاوش باستان شناسي \"قلعه‌کش\" افزود:تدفين‌هاي متعددي در اين کاوش به دست آمده که بيشتر آنها متعلق به نوزادها و کودکان است که با توجه به شيوه تدفين آنها و همچنين مقايسه با تپه‌هاي ديگر احتمالاً متعلق به دوره مفرغ هستند.

اميرکلايي در پايان خاطرنشان کرد:با توجه به وسعت کاوش در اين فصل و نيز داده‌هاي بدست‌آمده در خور توجه، اين تپه مي‌تواند يکي از مناطق مهم و کليدي باستان‌شناسي در مرکز مازندران باشد./117

انتهای پیام/

کد خبر 1388100154