مردان نمکي به پارچه‌هاي هخامنشي خود رسيدند

شهرزاد امين شيرازي نژاد در گفتگو با ميراث آرياchtn))ضمن بيان اين مطلب افزود: به کوشش پنج نفر از کارشناسان مرمت با گرايش حفاظت بافت در طول شش ماه کار حفاظت 33 قطعه از پارچه‌هاي همراه مردان نمکي سه و چهار در معدن نمک زنجان در قالب 22 قاب آماده شد.

وي با اشاره به انجام کارهاي اجرايي و مطالعات فني در زمينه بافت، شناسايي الياف و بررسي نيازهاي حفاظتي ومرمتي اين قطعات اظهار داشت:براساس ويژگي‌هاي هرقطعه در دو روز نخست هفته پژوهش تصميم به نمايش اين آثار گرفتيم.
وي با بيان اين‌که نمونه‌ها براساس تنوع بافت بسيار پيچيده‌اي دارند تصريح کرد: با توجه به تنوع و پيچيدگي بافت، متخصصان احتمال مي‌دهند اين قطعات مربوط به دوره هخامنشي و ساساني باشد.

اين کارشناس ارشد حفاظت و مرمت اشياي تاريخي به استفاده از مو به عنوان نخ تزئيني و نيز تنوع رنگي بالا در اين پارچه‌ها اشاره کرد و گفت: تنوع رنگ و بافت در اين قطعات نشان مي‌دهد که اين قطعات بافته‌هاي بوده‌اند که در زندگي روزمره استفاده مي‌شدند.

امين شيرازي نژاد با اشاره به اين‌که الياف اين پارچه‌ها بيشترازجنس پشمي، پنبه ، نخ دوخت و در موارد محدود از مو تشکيل شده است اظهار داشت:به باور کارشناسان اين پارچه ها داراي استحکام فيزيکي بسيار خوبي هستند.

خاطرنشان مي‌شود؛ اين پارچه‌ها پس از دو روز نمايش عمومي در هفته پژوهش به موزه ذوالفقاري زنجان منتقل شده و در کنار مجموعه مردان نمکي قرار گرفتند.
اين پارچه‌ها يکي از آثار مهم و منحصر بفرد متعلق به دوره‌هاي هخامنشي و پارتي-ساساني هستند که در سال 1383 به همراه مردان نمکي سه و چهار در معدن نمک زنجان در حفاري‌هاي باستان شناسي کشف شدند.

آثار ياد شده در قالب طرح پژوهشي و پايان‌نامه دانشجويي در مقطع کارشناسي ارشد از سال 1387 در گروه شناخت مواد و تکنولوژي پژوهشکده حفاظت آثار و اشيا مورد مطالعات علمي قرار گرفتند.

نتيجه اين مطالعات، اطلاعات ارزشمندي در زمينه رنگرزي، ريسندگي، بافندگي و نقوش آنها و در ارتباط با فناوري نساجي دوره‌هاي تاريخي ياد شده در اختيار متخصصان قرار داد.

علاوه بر اين در زمينه آسيب‌شناسي اين آثار و نحوه حفاظت و نمايش آنها نيز مطالعات گسترده‌اي صورت گرفت که الگوي موفقي براي ساير آثار مشابه خواهد بود. /118

انتهای پیام/

کد خبر 1388100815