بررسي سامانه آبي اردبيل در دوره صفوي

به گزارش ميراث آريا(chtn)عبدالعظيم اميرشاهکرمي ضمن بيان اين مطلب در مراسم گشايش بنياد بين المللي هنر وتمدن شيعي و مکتب اردبيل افزود: ريشه مهندسي فرهيخته موجود در اصفهان در شهر اردبيل است.


وي در ادامه خاطرنشان کرد: باتوجه به توپوگرافي بسيارزياد، زلزله، اختلاف سطح، سيل، نوع خاک، سطوح شيب‌دار، سفره‌هاي آب‌هاي زيرزميني و آب شهر اردبيل حضور و کارکرد مهندسين کلان و جمعي را در اينجا مي‌طلبيد.


اين متخصص ژنوتکنيک اضافه کرد:مهندسي علمي اصفهان دراربيل بوده بنابراين مکتب اردبيل را بايد دراصفهان يافت.

وي با اشاره به سه نوع مهندسي تجربي، آئين نامه و تحليلي بيان داشت: مهندسي تجربي در اصفهان و مهندسي تحليلي در اردبيل بوده است.


شاه‌کرمي اضافه کرد: هم‌اکنون به دنبال يافتن چگونگي سامانه آبي اردبيل هستيم بنابراين براي يافتن پاسخ اين که اردبيل داراي چه مهندسي آب است بايد به يافتن قنات و سيستم اصفهان پرداخت.


وي با اشاره به سه نقطه بحراني دريک زاويه مثلث مانند ازنظر موقعيت جغرافيائي کشور، مشهد، اردبيل تا کرمانشاه و بندرعباس اظهار داشت: مهندسي ايران نسبت به ساير کشورهاي جهان متفاوت و سخت است.


به گفته وي؛ در بحث توپوگرافي مي‌توان از کرسي چيني‌هاي ساخته شده بر روي گسل چون تخت جمشيد، قلعه فلک افلاک و زيباترين آن مسجد جامع عتيق اردبيل(جمعه مسجد) نام برد که در هيچ جاي دنيا وجود ندارد.

وي از مسجد جامع عتيق اردبيل به عنوان بي‌نظيرترين سازه ضد زلزله ياد کرد و گفت: مشابهه آثار ضد زلزله را در مسجد شيخ لطف اله اصفهان نيز مي‌توان ديد.

شاه کرمي درپايان يادآورشد: تمدن‌هاي بزرگي چون چين،مصر وهند در مجاور رودخانه‌هاي بزرگي ساخته شده‌اند برخلاف ايران که آب نداشته و بايد از دل زمين کشف و شهود مي‌شد که براي يافتن آب نياز به مهندسي پيچيده‌اي بوده است./119

انتهای پیام/

کد خبر 1388120712