ثبت 17 هزار و 500 اثر تاريخي در پنج سال گذشته

به گزارش ميراث آريا(chtn)معاون حفظ، احيا و ثبت آثار سازمان ميراث فرهنگي در نشست رسانه‌اي گفت: در طي 73 سال هزار و 170 اثر تاريخي ثبت شده بود اما در پنج سال گذشته ثبت آثار تاريخي رشد بي سابقه اي داشت و اين نشان دهنده آن است که در اين مدت تلاشي وافري صورت گرفته تا آثار تاريخي در تمام نقاط کشور در فهرست آثار ملي قرار بگيرند.

مسعود علويان صدر با بيان اينکه معاونت حفظ و‌احيا متولي امر ميراث فرهنگي است، متذکر شد: نياکان ما با شناخت ارزش‌هاي طبيعت و مفاهيم آن توانستند به خوبي از شاخص‌هاي مهم طبيعت و عناصر آن بدون لطمه به طبيعت متناسب با آگاهي و اطلاعات و فن آوري‌هاي آن زمان استفاده کنند که در نهايت محصول اين تفکر، ايجاد فضاها و فعاليت‌ها و مديريت آن شد.

اين مقام مسئول در سازمان ميراث فرهنگي با اشاره به اينکه امروزه با آنچه در ميراث فرهنگي روبه رو هستيم مجموعه‌اي از اين فضاها و فعاليت‌هاي مرتبط به هم هستند که هرکدام نيازمند مديريتي خاص است، افزود: چنانچه اين فضاها را به طور مشخص در جريان زندگي خود تعريف کنيم مي‌توان در امر حفاظت و احياي آثار تاريخي موفق عمل کرد.

وي اضافه کرد: اميد است بتوان اين فضاها و فعاليت‌هاي برگرفته از افکار و انديشه نياکان مان را که توانسته تاثير گذاري خاصي در تمدن سازي ايجاد کند را حفاظت و در جريان زندگي مردم قرار دهيم .

علويان صدر با بيان اينکه با عمليات باستان‌شناسي عمليات حفظ و احياي آثارتاريخي آغاز شد، افزود: ادامه فعاليت باستان‌شناسي برروي تک بناها و بناهاي شاخص باعث شد به تدريج بافت‌ها فراموش شوند به‌طوري که وقتي از شهري تاريخي صحبت مي‌شود نه تنها يک محدوده کوچک بلکه بايد تمام عناصر آن را نيز مورد توجه قرار داد.

معاون حفظ،احيا و ثبت آثار تاريخي آخرين بحث مربوط به مديريت آثارفرهنگي تاريخي را موضوع احيا عنوان کرد و بيان داشت: بايد آثارفرهنگي تاريخي را در جريان زندگي مردم در يک فضاي احيا قرار داد.

وي با بيان اين که در طي چند سال عمليات مرمت آثار فرهنگي تاريخي شکل و محتواي جديدي به لحاظ اعتباري و جايگاهي که در قانون برنامه چهارم توسعه تدوين شده است به خود گرفت افزود: آنچه در اين ميان مهم است فکر نو مرمت و اصلاح شيوه مرمت است تا بتوان اصول، مقررات و قوانين کمک‌کننده در انجام عمليات مرمت جامع را به کار گرفت بدين منظور تلاش شده است تا نظام فني و اجراي اصلاح شود.

اين مقام مسئول در سازمان ميراث فرهنگي با اشاره به حجم بسيار زياد آثار فرهنگي تاريخي گفت: يک نهاد و يک دستگاه اجرائي به تنهايي نخواهد توانست در امر حفاظت و مرمت راهگشا باشد و نيازمند همکاري نهاد هاي مختلف و مردم است. براين اساس از نيروي انساني فعال در اين حوزه به ويژه از استادکاران و متخصصان استفاده خواهد شد

علويان صدر تغيير سيستم اماني به سيستم پيماني را براي تربيت مشاوران و پيمانکاران شايسته در امر مرمت و احياي آثار را از برنامه در دست اجرا برشمرد و اظهارداشت: نيروي بخش خصوصي توانسته در تربيت نيروي انساني، آموزش و توانمند سازي به لحاظ اقتصادي موفق عمل کند.

وي با بيان اينکه در گذشته تهيه طرح‌هاي مرمت فقط برعهده ميراث فرهنگي بود، تصريح کرد: اما هم اکنون تهيه طرح هاي مرمتي برعهده مهندسان مشاور واگذار شده است.

به گفته وي؛ تشکيل يک مجمع تخصصي ميراث فرهنگي در نظام مهندسي گامي اساسي بود تا مشاوران به عنوان بخشي از سازمان نظام مهندسي متشکل از نيروها و مهندسان فارغ التحصيل در رشته‌هاي مرمت،‌معماري و باستان‌نشاسي بتوانند در يک قالب منسجم تشکل‌هاي گروهي را ايجاد کنند و درکنار هم براي حفظ و احياي آثار فرهنگي تاريخي تلاش کنند.

وي استفاده از ظرفيت بخش خصوصي را انقلابي در حفظ واحياي ميراث فرهنگي ناميد و يادآورشد: ظرفيت سرمايه گذاري نه تنها درحجم انبوه بلکه حتي در حد يک سرمايه گذار واحد مسکوني نبايد از سوي ميراث فرهنگي ناديده گرفته شود، بر اين اساس برنامه‌ريزي‌هايي انجام شده تا از ظرفيت‌هاي اين بخش براي افزايش حجم عمليات مرمت و حفاظت و احياي استفاده شود.

علويان صدر از نمونه‌هاي موفق در اين امر از احياي کاروانسراي خانات نام برد که توانسته با هزينه مرمتي کم و تعيين کاربري به جا، يک ظرفيت شايسته‌اي ايجاد کند و گفت:اين امر نه تنها در تهران بلکه در کاشان،‌ اصفهان ،‌يزد و تبريز نيز مشاهده شده است بنابراين بايد اين سياست را در تمامي اقشار و اجزاي جامعه نهادينه کرد.

وي با بيان اينکه قانون عدم النفع بدين منظور با مفهوم حمايت از مالکان و دارندگان آثارفرهنگي تاريخي در دست ويرايش است، اظهارداشت: پيش‌نويس نهايي اين موضوع به پايان رسيده و در اختيار هيات دولت قرار مي‌گيرد تا بخش مربوط به مصوبه هيات دولت از سال آينده اجرايي شود و مابقي به مجلس ارجاع شود.

علويان صدر در ادامه خاطرنشان کرد: پيوستن حوزه موزه‌ها به معاونت حفظ و‌احيا توانست مجموعه اي کامل را به لحاظ شناخت،‌حفاظت و مرمت و معرفي در عرصه ميراث فرهنگي به صورت متمرکز و در قالب يک معاونت و مديريت واحد ايجاد کند.

وي با اشاره به اين که از 206 موزه فعال محلي، 56 موزه در حال تجهيز و بقيه به پايان رسيده و هم اکنون مورد بهره برداري قرار مي گيرد، افزود:از 12موزه منطقه‌اي در سطح کشور 14 موزه در حال اجرا و 8 موزه در حال طراحي است .

وي با بيان اين که از 64موزه مشارکتي ايجاد شده در سطح کشور 9 مورد آن در سال جاري گشايش يافته است،گفت:160 دستگاه اجرائي توانسته‌اند موزه‌هاي تخصصي را متناسب با وظايف اجراي خود که در بند ب ماده 114 قانون تصويب شده با بهره گيري ظرفيت هاي خود ايجاد کنند که در حال حاضر از 51 موزه خصوصي 9 مورد در سال جاري گشايش يافت.

به گفته علويان صدر؛ ايجاد شش اکو موزه در دست اقدام است از جمله آن مي توان به 80 در صد عمليات ايجاد موزه روستائي گيلان و دو اکوموزه عشاير اشاره کرد همچنين هشت سايت موزه در حال تکميل است.

وي در ادامه يادآور شد:در حال حاضر هشت انبار امن براي ساماندهي آثارفرهنگي موجود است و به همه استان‌ها براي ايجاد انبارهاي ويژه با درنظرگرفتن همه تمهيدات در حد استاندارد‌هاي مطلوب اعتبارداده شده است.

وي با بيان اينکه براي ساماندهي‌ آثار ميراث فرهنگي و ساماندهي مکانيزه آن نرم افزار جام شامل اطلاعات جامعي از آثار منقول و غيرمنقول طراحي شد، تصريح کرد: تاکنون بيش از 150 اثر مربوط به تهران وارد اين سيستم شده است و از سال آينده اين سيستم سراسري شده و به صورت ملي و آن لاين از آن استفاده خواهد شد./119

انتهای پیام/

کد خبر 1388122233