مسعود علويان صدر در ادامه خاطرنشان کرد: آنچه در کشورمان به عنوان ميراث فرهنگي و تاريخي مطرح است برگرفته از فرهنگ، انديشهها، باورها، دانشها و آگاهيهايي است که در طول تاريخ شکل گرفته، رشد و نمو پيدا کرده و هماکنون به عنوان يک هويت بسيار غني براي مردم معني پيدا کرده است.
وي اضافه کرد: طبيعت و بستر طبيعي خاستگاهي است که انسان در تعامل با آن، توانسته آگاهي خود را نهادينه و عناوين مختلف فرهنگي را تدوين کند.
اين مقام مسئول با بيان اينکه خشت و گل به تنهايي نميتواند هويت يک جامعه را رقم بزند افزود: آنچه که فرهنگ يک جامعه را رقم ميزند روح معنوي است که بر اين کالبد مستولي شده است.
علويان با اشاره به اعلام اين روز به عنوان ميراث کشاورزي و تنوع زيستي از سوي يونسکو بيان داشت:کشور ايران نخستين خاستگاه ميراث کشاورزي است.
وي بيان داشت:اساس پيدايش تمدنها و جوامع يک جانشين به عنوان خاستگاه ميراث کشاورزي در استفاده از کشاورزي و اقتصاد فعال و پويا بوده تا بتوانند حيات مردم در جامعه را تأمين کنند.
اين کارشناس مسئول با بيان اينکه ميراث کشاورزي توانسته توسعه پايدار يک کشور را فراهم آورد افزود: با الهام از روشهاي سنتي و تکنولوژي ميتوان به احياي فرهنگي اين ميراث پرداخت.
وي سيستمهاي مختلف آبياري و روشهاي مختلف کاشت و داشت را نمونههاي عيني اين ميراث عنوان کرد و گفت:در کنار اين موارد مراسم و آئينهايي چون جشن برداشت محصول نقش مهمي در ميراث کشاورزي ايفاء ميکنند و بايد به آنها پرداخته شود.
علويان صدر نقش سنتي آسيابها، فن سنتي آبياري، فنون مرتبط با حفر قناتها و سيستم آبرساني را در ميراث کشاورزي بسيار مؤثر دانست افزود:البته فن پخت نان سنتي و غذاهاي سنتي، گياهان منحصر به فرد و طب گياه درماني که فرهنگ ديرينهاي در کشورمان دارند را نبايداز نظر دور نگاه داشت.
معاون حفظ، احيا و ثبت آثار سازمان ميراث فرهنگي پرداختن به موضوع ميراث کشاورزي را نيازمند راهکارهايي براي تعريف ميراث کشاورزي عنوان کرد و گفت: تعريف ميراث کشاورزي نيز نيازمند پژوهش، تحقيق و حضور دانشمندان و دانشگاهيان است و لازمه آن تعامل بين سازمان ميراث فرهنگي و مجامع علمي است.
علويان از مجامع علمي خواستار همکاري در اين زمينه شد تا تعاريف مشخصي به جامعه امروز ارائه دهند.
به گفته اين مقام مسئول؛ در اين راستا بحث فرهنگسازي، حفظ، نگهداري، رشد و سطح برخورد ما با اين موضوع، پژوهش و اطلاعرساني و استفاده از روشهاي نوين در بارور اين موضوع، استفاده از موضوع اقتصاد و نقش آن در موضوع توسعه پايدار_ توريست کشاورزي ميتواند موثر باشد.
وي با بيان اينکه امسال در حوزه بناها يک رويکرد جديد آغاز شد بيان داشت: با توجه به اين رويکرد نياز مردم و خواسته و امنيت آنها در حوزههاي مختلف را تأمين ميکنيم تا مطلوبيت حضور مردم در بافتها و بناها حفظ شود.
علويان با اشاره به اينکه امسال به عنوان سال احياي خانههاي تاريخي و به عنوان استراتژي سازمان ميراث فرهنگي اعلام شده است گفت: بر اين اساس مشارکت مشارکت مردم با سازمان ميراث فرهنگي را به عنوان عنصر اصلي فعاليت خود تعيين کردهايم.
به گفته اين کارشناس مسئول؛ بر اساس اين مشارکت 50 درصد از هزينههاي مرمت توسط سازمان ميراث فرهنگي به مردم پرداخت ميشود و با تعيين کاربريهاي خاص و مرتبط، عملکرد مناسبي براي خانههاي تاريخي فراهم خواهد شد.
وي با اشاره به پيشبيني ارائه تسهيلات مناسب براي احياي خانههاي تاريخي بيان داشت: اين تسهيلات با بهره اندک و حمايت ويژه و رايانههاي اختصاصي سازمان ميراث فرهنگي در اختيار مردم قرار ميگيرد.
معاون حفظ، احيا و ثبت آثار سازمان از آغاز احياي 2400 خانه تاريخي خبر داد و گفت: اميد است با احياي اين خانههاي تاريخي روح دوبارهاي در بافتهاي تاريخي دميده شود./119
انتهای پیام/