رويکرد نويني براي حفظ آثار تاريخي در نظر گرفته شده است

به گزارش ميراث آريا (chtn) مسعود علويان صدر در مراسم اختتاميه همايش ملي خليج هميشه فارس و ثبت دانش‌هاي سنتي دريانوردي افزود: آنچه بايد همواره در سينه‌هاي ايران بتپد انديشه هاي بالاي معنوي، آگاهي، دانش و فنوني است که سينه به سينه رواج يافته، رشد کرده و متحول شده و منجر به ايجاد بناها، افکار و انديشه ها و فضاها و منابعي شده که اکنون تمدن بسيار توانمند ايران را به منصه ظهور رسانده است.

وي اصلي ترين هويت ميراث معنوي را هويت آفريني آن برگرفته از افکار و انديشه هاي مردم اعلام کرد و افزود: بخش بنياديني از هويت ايراني در افکار و انديشه هاي مردم متجلي شده است.

وي در ادامه خاطرنشان کرد: هيچ دانشي نيست که انسان را به تعالي نرساند و اين برخواسته از هويت ملي و ارزش هاي انساني است که اين ميراث را در طول سال ها مستحکم و قوي نگاه داشته است.

علويان صدر با بيان اينکه تنوع ميراث معنوي در ميان اقوام انسجام اسلامي و اتحاد ملي پايه ريزي مي کند، اظهار داشت: با وجودي که مردم ما در اقوام مختلف قرار دارند اما متحد و منسجم حرکت کرده و به عزت جمهوري اسلامي افتخار مي کنند.

وي بحث ميراث معنوي را فرصتي براي گفتگوي تمدن ها و انديشه هاي ايراني فراتر از مرزها عنوان کرد و افزود: با معرفي ميراث معنوي ايران به عنوان يکي از سرشاخه هاي کهن تمدن مشرق زمين جايگاه اصلي ايران در جهان معرفي مي شود.

وي با اشاره به فنون، روش‌ها و آيين هاي برخواسته از ميراث معنوي گفت: هر فعاليتي که بر پايه ميرا ث سنتي و در غالب توسعه فرهنگي است زمينه اي براي رشد، تعالي و رسيدن به ارزش هاي ايراني را فراهم مي کند.

وي با اشاره به سيستم آب رساني قنوات به عنوان بهترين سيستم آب رساني در مناطق کويري ايران بيان داشت: انچه که ما را برآن داشت که دانش سنتي دريانوردي خليج فارس را بررسي کنيم بحث تاريخي آن بود زيرا ايرانيان به عنوان يکي از ملل ساکن در اين حوزه سهم بسزايي در صنعت دريانوردي داشتند. همچنين فرهنگ فني و مهندسي در حوزه دريا نوردي و کشتي سازي قدمتي 2500 ساله دارد.

علويان صدر قديمي ترين سند موجود مربوط به اين حوزه مهري به دست آمده چغاميش خوزستان معرفي کرد و گفت: اين مهر گلي نمايشگر يک کشتي همراه با سرنشينان است که سردار ايراني با اقتدار و پيروزمندانه را نشان مي‌دهد و از اسيران در مقابل او زانو زدند که اين مهر بيانگر اقتدار دريانوردي ايرانيان است.

اين مقام مسئول نقش برجسته به دست آمده از کاخ بار عام پاسارگاد مربوط به کوروش هخامنشي را نشانه توانمندي ايرانيان در هفت دريا اعلام کرد.

وي با بيان اينکه تمامي 5 ظرفيت يونسکو مربوط به هر دانش معنوي در اين پرونده وجود دارد، يادآور شد: از جمله اين خصوصيات مي توان به بهره‌گيري از علوم و فنون مربوط به کيهان و طبيعت اشاره کرد ايرانيان با هوشمندي به دانش مسيريابي، شناسايي اقليمي، بادها، عمق آب، ترسيم نقشه، برنامه ريزي انواع صيدها در طول سال مسلط بودند.

معاون حفظ، احيا در توضيح اين مطلب گفت:‌ البته ايرانيان در کنار اين فعاليت ها آئين هايي نيز داشتند براي نمونه مي توان به روز دهم مرداد ماه، نوروز دريا اشاره کرد که آن روز، آرامش و بهار دريا ، وزش بادهاي موسمي و روز سپاسگذاري از خدواند متعال و درخواست از خدا براي روزي بيشتر بوده است.

وي همچنين به آئين شوشي و بادبان کشي اشاره کرد که در اين فهرست بررسي شده است و گفت: البته در کنار اين موضوع هنرهاي اجرائي مانند رقص و آواز مربوط و صنايع دستي به عنوان مهمترين رکن در کنار اين فعاليت اقتصادي،‌ساختن لنج، ابزارآلات دورن لنج، لوازم رهيابي و پوشش هاي سنتي نيز بررسي شده است.

علويان صدر در ادامه به آئين هاي آوازين و واژه هاي تخصصي اشاره کرد و گفت: زبان هايي مثل کمرازي،‌اچمي، قشمي و بندري و گويش هاي مختلف جزاير ازجمله زبان‌هايي هستند که هريک اصالت منطقه خليج فارس را ثبت و ضبط مي‌کنند.

اين مقام مسئول ادامه داد:سازمان ميراث فرهنگي با تهيه اين پرونده ضمن ثبت آئين هاي کهن خليج فارس در منطقه اي با تمدن ديرباز و غني در سطح بين المللي نظام مديريت ملي و اقتدار و فرهنگ سرزمين ايران را هزار باره به جهانيان اثبات کرد. /118

انتهای پیام/

کد خبر 1389021010