لباس اقوام ايراني ثبت ملي مي‌شود

به گزارش ميراث آريا (chtn)، حميد بقايي که در اختتاميه همايش \"تار و پود پارسي \" سخن مي گفت با اشاره به آغاز تحقيقات پژوهشکده هنرهاي سنتي و پژوهشکده ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري در اين رابطه افزود: بيش از 30 مدل لباس قوميتي در ايران داريم که سرحدات و نفوذشان تا هزاران کيلومتر دورتر از خودشان رفته است.

معاون رئيس جمهور مرز فعلي لباس‌هاي اقوام ايران را بسيار گسترده تر از مرز مصور آنها خواند و اظهار داشت: لباس‌هاي اقوام ترکمن ايران تا شهر کاشقر چين نيز ادامه دارند و لباس اقوام کرد ايران تا مرزهاي سوريه و تر کيه مورد استفاده قرار مي گيرند.

رئيس سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري گفت: ارسال لباس اقوام ايران براي ثبت جهاني به يونسکو نيز خبر داد و گفت:به غير از لباس ، ما سنت هاي زيادي داريم که بايد براي ثبت معنوي آنها اقدام کنيم.

بقايي با اشاره به وجود بيش از هزار نوع غذاي سنتي ايراني که برخي منسوخ شده اند، بيان داشت:از 3هزار سال پيش تا کنون با انواع و اقسام گياهان و محصولاتي که در همين سرزمين کشت مي شده تعداد زيادي غذا تهيه شده و ما ثبت معنوي غذا هاي ايراني را نيز در برنامه خودمان قرار داده ايم.

اين مقام مسئول ضمن دعوت از مراکز علمي دانشگاهي براي همکاري در اين زمينه تصريح کرد:اقوام ايراني اصلي‌ترين هويت ملي،پازل هاي سياسي، اجتماعي و فرهنگي جامعه ما و داراي بهترين فرهنگ در طول تاريخ هستند که مي توانند مدل‌هايي براي انتخاب لباس هاي ما باشند.

معاون رئيس جمهور، لباس را ميراثي معنوي عنوان کرد که ايرانيان در آن پيشتاز بوده اند و ادامه داد: تعداد و تنوع لباسهاي ما از تمام کشورهاي اطراف خود بالاتر است به عنوان مثال خاستگاه لباسهاي عربي از شهر شوش ايران بوده است.

وي ايران را سرزمين مهد پوشاک و صنعت در دوره‌هاي مختلف دانست و اظهار داشت:کافي است اينها را نه به عنوان داشته معمولي تاريخي، بلکه به عنوان يک ميراث فرهنگي بشناسيم ، به خود بباليم و بدانيم که مشکل دنيا نداشتن چيزهايي است که ما همه آنها را يکجا داريم.

رئيس سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري با اشاره به ثبت حجاب اقوام ايراني که چندي پيش صورت گرفت ، خاطر نشان کرد : در بررسي حجاب اقوام ايراني متوجه شديم طبقه اشراف همواره بيشترين و بهترين پوشش را داشته اند.در ايران قديم بهترين پوشاک از نظر پوشش و زيباترين آنها از نظر رنگ ، صرف نظر از قيمت آنها ،متعلق به طبقات اصلي جامعه بوده است. شاخصه هاي لباس ايرانيان را نيز وقتي بررسي مي کنيم مي بينيم اصل آن در شخصيت ، عفت و انسانيت قرار گرفته است.

اين مقام مسئول تمدن ايران را 7 هزار ساله دانست و 2 هزار و 500 ساله خواندن آن را ظلم خواند و گفت :لباس ميراث معنوي ما است ما 7 هزار سال قبل در شهر سوخته پارچه داشته ايم . با بررسي تاريخ همچنين درمي يابيم که صنعت پارچه بافي يکي از صنايع مهم بوده و کساني که در اين صنعت حضور داشته اند از نظر جهت جايگاه اجتماعي جزء طبقات ممتاز اقتصادي جامعه محسوب مي شدند. لباس ايراني نيز شاخصه هاي خودش را دارد.

معاون رئيس جمهور تصريح کرد: در موزه ملي ايران يک مجسمه از داريوش است که نحوه لباس پوشيدن آن نشاندهنده صلابت يک حکمران مقتدر است. در زمان هخامنشيان نيز مدل لباس افسران با لباس سربازان هخامنشي کاملاًمتفاوت است . نحوه پوشش افسران صفوي نيزبه شکلي بود که درسطح جامعه کاملا مشهود و معروف بود.

وي ايرانيان را نيز با اسلام عجين دانست و اظهار داشت : ما هرچقدر نشان دهيم تمدن بالايي داريم يک چيزي را اثبات مي کنيم و آن اين است که ما به زور مسلمان نشده ايم و با علم ، آگاهي و علاقه بوده است. در زمان ساسانيان 3 بار عليه حکومت وقت شورش شد چراکه مردم دنبال عدالت خواهي بودند .

گفتني است اختتاميه همايش \" تار و پود پارس \" عصر روز پنجشنبه در سالن مشرقي دانشگاه الزهراء برگزارشد./202

انتهای پیام/

کد خبر 138902175